• Etusivu
  • Energia

KNX-taloautomaatio hallitsee talon toimintoja

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö ABB Oy
Päivitetty 19.10.2023
201310_36667.jpg

Ohjelmoitava KNX-taloautomaatiojärjestelmä suunnitellaan yksilöllisten toiveiden ja tarpeiden mukaan.

Hyvin suunniteltu sähköistys parantaa kotisi viihtyisyyttä. Nykyaikaisen kodin sähkötekniikalta vaaditaan enemmän kuin koskaan. Asumiseen kaivataan energiansäästöä, luotettavuutta, muunneltavuutta ja turvallisuutta.
KNX-taloautomaatio on laitevalmistajista riippumaton standardi.

Lisätietoa KNX-taloautomaatiosta

KNX taloautomaatio säätää talon lämmityksen halutulla tavalla

Taloautomaatio pitää huolen, että kodin huoneet ovat lämmitettyinä vain silloin, kun niitä todella käytetään. Sen avulla voi asettaa erilaisia lämpötila-arvoja esimerkiksi lastenhuoneisiin, kirjastoon, olohuoneeseen tai vierashuoneeseen. Yön ajaksi voi laskea makuuhuoneiden lämpötilan asetusarvoa kahdella asteella ja silti herätä mukavassa lämpötilassa taas aamulla.
Kun kotoa poistutaan, aktivoidaan murtohälytysjärjestelmä, sammutetaan ohjatut kulutuslaitteet ja myös haluttujen huoneiden lämpötilaa pudotetaan.

Kaikki nämä toiminnot tapahtuvat yhdellä napinpainalluksella tilanneohjauksilla, joihin voidaan määritellä halutut toiminnot huonekohtaisesti. Tilanteita voi olla esimerkiksi kotona, poissa, siivous, tv:n katselu, tai mitä tahansa muuta joka koetaan tarpeisiin sopivaksi.

KNX - taloautomaatiolla turvallisuutta

KNX-järjestelmä säätää lämmityksen automaattisesti pois päältä tuuletuksen ajaksi. Poissa-tilanneohjauksella ohjataan talo ns. perustilaan, kun ollaan pois kotoa. Silloin esimerkiksi ilmanvaihto laskee minimiin, ohjatut kuormat, kuten liesi, kytkeytyvät pois ja magneettiventtiili sulkeutuu vesivuodon välttämiseksi. Markiiseja ja sälekaihtimia voidaan ohjata halutulla tavalla tai säätilan mukaan. Sähkön ja veden kulutuksen, ilmalämpöpumpun tai ilmanvaihtokoneen kulutuksen seuranta ja visualisointi ovat mahdollisia. CO2-hiilidioksidianturi seuraa huoneiden hiilidioksidipitoisuutta ja kosteutta. Esimerkiksi saunomisen jälkeen anturilla varmistetaan, että tuuletus on riittävän pitkä.

KNX-taloautomaatio ohjaa valaistusta ja säätää haluttuja tunnelmia

Valaistusta voidaan ohjata yhdestä tai useammasta paikasta. Yhteen painikkeeseen voidaan tallentaa erilaisia tilanteita kuten lukutilanne, siivoustilanne tai vaikkapa juhlatilanne tarpeen mukaan. Painikkeeseen voidaan ohjelmoida myös esimerkiksi etu- ja takapihan ulkovalot, joita perinteisellä kytkintoiminnolla on lähes mahdotonta toteuttaa.

KNX-taloautomaatio merkitsee energiansäästöä

Huoneiden lämpötilan lasku yhdellä asteella merkitsee noin viiden prosentin säästöä lämmitysenergiassa. Vaikutus näkyy nopeasti säästönä lämmityskustannuksissa. Järjestelmä hyödyntää lisäksi päivänvaloa säästääkseen energiaa. Tunnistimet sytyttävät tai sammuttavat valoja päivänvalon mukaan. KNX-taloautomaatio varmistaa, että kodin sähkölaitteet eivät jää turhaan päälle. Sen avulla voidaan myös optimoida sähköä kuluttavien koneiden käyttöä aikoihin, jolloin sähkön hinta on halvimmillaan.

Lisätietoa KNX-taloautomaatiosta

Ohjauspaneelin kautta voidaan ohjata kaikkia toimintoja yhdestä paikasta.
Ohjauspaneelin kautta voidaan ohjata kaikkia toimintoja yhdestä paikasta.

Ohjauspaneelilla tietoa talon toiminnoista

KNX-taloautomaatiojärjestelmän hankinnan perustelu käy yksinkertaisesti. Se on investointi, joka tuottaa vuosien saatossa itsensä takaisin.

Busch ComfortTouch-ohjauspaneeli
Ohjauspaneelin kautta voidaan ohjata kaikkia toimintoja yhdestä paikasta. Käyttö perustuu valmiiksi ohjelmoituihin tilanteisiin ja toimintoja voidaan ohjata myös matkapuhelimen avulla. Toimintoja voidaan myös muuttaa, lisätä ja poistaa jälkikäteen.

Ohjauspaneeliin voidaan kerätä tietoa asunnon kaikista tärkeistä asioista
Ohjauspaneelin kautta voidaan seurata huoneiden lämpötilaa sekä kosteus- ja hiilidioksiditasoa. Tarvittaessa ohjausarvoihin voidaan tehdä muutoksia, esimerkiksi huoltoaikataulut on mahdollista tuoda näytön kautta esiin ja käyttötuntilaskurilla voidaan määritellä huoltoväli. Kaikista hälytyksistä saadaan tieto ohjauspaneelin muistiin tai tieto voidaan lähettää viestinä sähköpostiin tai puhelimeen.

Ohjelmoitava KNX-taloautomaatiojärjestelmä suunnitellaan yksilöllisten toiveiden ja tarpeiden mukaan.

Kaikkia kodin toimintoja voidaan ohjata yhdestä paikasta
Yksinkertaisimmillaan kodin sähköistystä voi ohjata automaattisesti yksittäisten laitteiden esimerkiksi säätimien ja läsnäolotunnistimien avulla. Tai kaikkea voi ohjata helposti yhdestä paikasta KNX-taloautomaatiolla. Käyttö perustuu yksilöllisesti ohjelmoitaviin tilanteisiin ja toimintoja voi ohjata myös matkapuhelimen avulla.

ABB Oy
Energia
kodinohjaus
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20116_26397.jpg
Ohjausjärjestelmä,
Sähköistyksen ohjaus kuuluu nykyaikaiseen kotiin. Yksinkertaisimmillaan ohjaus tarkoittaa sähköistyksen hallintaa yksittäisten laitteiden avulla, esimerkiksi valaistusta ohjataan säätimien tai liiketunnistimien avulla. Kodin muita toimintoja ohjaavat termostaatit, kosteusvahdit ja läsnäoloanturit.Laajimmillaan kodin kaikkia sähköisiä toimintoja ohjaa älykäs KNX-taloautomaatio. Mitä kattavampi ohjausjärjestelmä on, sitä monipuolisempi ja energiatehokkaampi ratkaisusta rakentuu. Kaikissa ohjausratkaisuissa korostuvat energiatehokkuus, muunneltavuus ja turvallisuus.
20136_35400.jpg
KNX-taloautomaatio on Standardi
KNX -järjestelmän kantavana ideana on yhdistää rakennuksen kaikki sähköiset toiminnot yhtenäiseksi ja mahdollisimman energiatehokkaasti toimivaksi verkoksi. KNX -järjestelmällä voidaan ohjata mm. valaistusta, lämmitystä, jäähdytystä, ilmastointia sekä esimerkiksi markiiseja.KNX on väylätekniikka, jolla taloautomaation eri osia ohjataan yhdellä ainoalla järjestelmällä, jossa laitteet ja eri järjestelmät keskustelevat keskenään. Väylätekniikka tuo merkittäviä säästöjä niin toteutusvaiheessa kuin rakennuksen elinkaaren aikanakin. KNX -taloautomaatio sopii hyvin erilaisiin ja erikokoisiin kohteisiin kuten omakotitaloihin, toimistoihin, liikerakennuksiin, hotelleihin, kouluihin jne. Muunneltavuus on tärkeää rakennuksen käytön aikana ja KNX -järjestelmän laajentaminen on helppoa. KNX:llä toteutetun talotekniikan osuus ja toiminnot päätetään aina tapauskohtaisesti asiakkaan tarpeiden mukaan.KNX:n on standardoitu järjestelmä (ISO/IEC 14543-3), joka takaa sen, että eri valmistajien KNX -tuotteet ovat keskenään yhteensopivia. KNX standardia hallinnoi ja laitteiden yhteensopivuutta valvoo Konnex Association (www.knx.org). KNX -tekniikka perustuu EIB, BatiBUS ja EHS –järjestelmiin, jotka kehitettiin jo 1990-luvun alussa.Lisätietoa KNX-tekniikasta
20148_40445.jpg
Langattoman katkaisijan voit sijoittaa minne haluat
Langattomat painikkeet eivät vaadi johdotusta, joten ne voidaan täysin vapaasti sijoittaa haluttuihin paikkoihin ruuvaamalla tai tarralla. Saat katkaisijan tai säätimen halutessasi vaikkapa koristelasiseinään, sängyn päätyyn tai kirjahyllyn kylkeen.Langattomat painikkeet soveltuvat sekä uusiin taloihin että remonttikohteisiin, ja niillä saadaan helposti lisättyä ohjauksia tarpeen mukaan. Niiden toiminta perustuu radiotaajuustekniikkaan, ja käyttöön tarvittava virta tulee painikkeen sisällä olevasta paristosta. Paristo on tavallinen nappiparisto jota on yleisesti saatavilla, ja se kestää normaalikäytössä noin 5 vuotta.Tilaa ABB asennuskalusteet -esite Esitepalvelusta
20118_27419.jpg
Uudet kalusteet
ABB:n uutuudetJussi-asennuskalusteiden uutuudet antavat kulma-sennuksiin uusia mahdollisuuksia, laadukkaat termostaatit energiatehokkaaseen lämpötilansäätöön, keskeisimmät Impressivotuotteet saa nyt keskiölevyllisinä, uusi iDock-telakka täydentää Jussi- ja Impressivo- sarjoja sekä BasicLINE-läsnäolotunnistimet säästävät energiaa.ABB Asennustuotteet
neljähenkinen perhe on lähdössä kotoa. isä ja äiti laittavat lapsille kenkiä jalkaan eteisessä polvillaan
Miten paljon kotiautomaatiosta on apua vaikka liikuntarajoitteiselle?
Kuluttavatko yöksi tai kotoa poistuessasi päälle jääneet valot usein turhaa sähköä kotonasi? Mietitkö usein kodin tai vapaa-ajan asunnon sähkölaitteiden tilaa tai kutsumattomia vieraita silloin kun et itse ole paikalla? Kotiautomaatiosta löytyy apu kaikkeen tähän, mutta tiesitkö, miten paljon kotiautomaatiosta saattaa olla apua myös liikuntarajoitteiselle?
äiti istuu olohuoneen lattialla ja lapsi hartioilla. molemmat katselevat tietokoneen ruutua
Kotiautomaation mahdollisuudet: Mitä kaikkea voit ohjata ja automatisoida kodissasi?
Moderni kotiautomaatio nostaa talon jälleenmyyntiarvoa, lisää turvallisuutta sekä asumismukavuutta. Siksi kotiautomaatio halutaan tuoda myös lisäarvoksi talopaketteihin. Talotehtaan pilottikohteissa on käytetty ABB-free@home-kotiautomaatiota.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton