Syyshuoltotyöt: vesikourujen puhdistus

Talvi lähestyy kovaa vauhtia ja onkin aika tarkistaa myös rännien kunto. Oletettavasti ränneissä on roskia. Rännit onkin syytä tarkistaa ennen talven tuloa, sillä tukkeutuneet vesikourut voivat aiheuttaa vesivahinkoja.

Talven tullen puhdistamaton ränni saattaa näyttää tältä.Talven tullen puhdistamaton ränni saattaa näyttää tältä.

Miksi rännit pitää puhdistaa?

Säännöllisesti tehtynä tarkistuskäynti katolla pari kertaa vuodessa tavallisesti riittää ja on kannattavaa, sillä puiden lehdet ja muut roskat padottavat vettä. Rännin pohjalle makaamaan jäänyt vesi myös ruostuttaa ränniä jopa niin, että se ruostuu puhki. Tällöin vesi pääsee valumaan pitkin talon ulkoverhousta. Rännejä puhdistettaessa kannattaa siis tarkistaa myös niiden kunto. Mikäli ränni on kovin ruostunut, on uusiminen kannattavaa tai lähes välttämätöntä. Huomioi myös, että talven ja kevään aikana katolta pudonneet lumet ja jäät ovat saattaneet vaurioittaa ränniä. Saumat ovat saattaneet aueta ja kaadot muuttuneet.

Rännien puhdistus

Matalan rakennuksen rännien puhdistus saattaa onnistua esimerkiksi pitkävartisella harjalla. Tikkailla työskentely ei ole suositeltavaa, vaikka sitä usein näkee tehtävän. Korkeammissa rakennuksissa pitää nousta katolle ja tällöin on syytä käyttää turvaköyttä ja -valjaita. Katolta käsin rännien puhdistus tapahtuu harjalla ja esimerkiksi sopivan kokoisella kauhalla. Kun roskat on poistettu voi rännit huuhtoa vesiletkulla tai jopa painepesuria apuna käyttäen. Tarkista, että vesi virtaa vapaasti syöksytorvesta. Mikäli näin ei ole, syöksytorvi saattaa olla tukkeutunut roskista.

Samalla kertaa kannattaa tarkastaa katon ja läpivientien kunto yleisesti. Lumiesteiden, lapetikkaiden ja kattosiltojen kiinnitykset voi tarkastaa kokeilemalla heiluvatko ne.

Metsän reunassa tai runsaasti puustoa sisältävällä tontilla voi vuoden saalis näyttää tältä. Siksi rännit olisi syytä puhdistaa vähintään kaksi kertaa vuodessa.Metsän reunassa tai runsaasti puustoa sisältävällä tontilla voi vuoden saalis näyttää tältä. Siksi rännit olisi syytä puhdistaa vähintään kaksi kertaa vuodessa.

Muistilista:

  • Rännit tulisi tarkastaa ja puhdista kaksi kertaa vuodessa, keväisin ja syksyisin.
  • Tarkista myös rännien kunto ja kiinnitys. Löytyykö ruostetta tai peräti ruostumisen aiheuttamia reikiä?
  • Heikkokuntoinen ränni kannattaa yleensä vaihtaa uuteen.
  • Puhdista rännien lisäksi myös katto lehdistä ja roskista. Muista myös syöksytorvet.
  • Viimeistele puhdistus huuhtelemalla rännit.
  • Käytä turvavaljaita ja –köyttä.

Jätä yhteydenottopyyntö!


 
Päivitetty
10.8.2021