Lattian korjaus käsityönä

Jos lattiassa on epätasaisuuksia tai sitä pitää muuten korjata, aina ei tarvitse kutsua ammattimiestä apuun. Lattian korjaus onnistuu oikeilla tuotteilla myös itseltä.
Lattian korjauksessa tasoituksessa pääasiallinen lähtökohta tuotteiden ja menetelmien valinnassa on alustan kunto, tasoitustarve ja miten nopeasti päällystys tehdään. Aluksi haetaan vastaus kysymykseen: Mikä alusta on kyseessä?
weber.vetonit lattiatuotevalikoimasta löytyy soveltuvia tuotteita uudisrakennusten normaaleille betonialustoille, vaikeisiin saneerausalustoihin ja kaikkiin alustoihin siinä välissä. Ja jos alustaan on mahdotonta saada tartuntaa, voi tasoituksen tehdä uivana rakenteena.

Lue lisää lattian korjauksesta ja korjaustuotteista...

1. Betonilattian korjaus, pienet pinta-alat, kipsitasoitteella tasoitetun lattian saneeraus ja kipsitasoitteella tasoitetun heikon lattian saneeraus
2. Puulattian saneeraus
3. Muovilattian saneeraus1. Betonilattian korjaus, pienet pinta-alat, kipsitasoitteella tasoitetun lattian saneeraus ja kipsitasoitteella tasoitetun heikon lattian saneeraus
2. Puulattian saneeraus
3. Muovilattian saneeraus

Näin korjaat pienet pinta-alat betonilattiaa käsityönä

Lattian alustana on vanha betonilattia tai se on tasoitettu sementtipohjaisella tasoitteella.

 • Työohje, alustan käsittely

Hio tai poista kaikki ainekerrokset, jotka voivat heikentää tasoitteen tartuntaa (vanhat päällystemateriaalit, sementtiliima, rasva, liima jne.) Asenna mahdollisesti tarvittavat topparit ja tiivistä mahdolliset vuodot ennen pumppausta. Jos seinät ovat imukykyiset (kipsilaasti tai -levyt), suosittelemme suojaamaan ne kosteudelta ja lialta käyttämällä seinillä weber.floor 4960 Reunanauhoja. Tiivistä reunanauhojen liittymä lattianrajassa PU-vaahdolla tai akryylimassalla. Jos läpiviennit ovat ennestään irti alustasta/välipohjasta, ne tulee erottaa myös tulevasta uudesta tasoitteesta. Käytä Reunanauhoja ja tiivistä hyvin, ettei tuore tasoite valu nauhojen alle.

 • Pohjustus

Levitä laimennettu weber.vetonit MD16 Dispersio pehmeällä harjalla. Vältä lätäköiden muodostumista. Voimakkaasti imevällä alustalla primeri levitetään kahteen kertaan, 1:3 + 1:3. Anna dispersion kuivua läpinäkyväksi kalvoksi ennen seuraavaa käsittelyä (2-4 tuntia, enintään 48 tuntia). Lattiaan voidaan halutessa asentaa sähkökäyttöinen mukavuuslämmitys.

 • Tasoitteen levitys

Levitä tasoite pumppaamalla tai käsin. Sekoitusohjeet ja työolosuhteet löytyvät tasoitteen tuotekortista.

Huom! Mikäli lattiaan on asennettu lattialämmitys, vältä lattian pintakerrokseen kohdistuvaa voimakasta lämpölaajenemista antamalla tasoitteen kovettua ainakin 2 viikkoa ennen lattialämmityksen kytkemistä. Jos mahdollista, kytke lämmitys vasta kun lattiapäällyste on asennettu.

 • Lattianpäällystys

Alustan ollessa kuiva lattiapäällyste voidaan yleensä asentaa vuorokauden kuluttua lämpötilan ollessa +20 °C ja ilman suhteellisen kosteuden RH 50 % (weber.vetonit 3100 ja weber.vetonit 3300). Lisätietoja saa tasoitteiden tuotekorteista ja lattiapäällystemateriaalien valmistajalta.

 

Lattian alustana on vanha betonilattia tai se on tasoitettu sementtipohjaisella tasoitteella. Käytetyt tuotteet: 1. weber.vetonit MD16, 2. webet.vetonit 3300, 3. weber.floor 4945Lattian alustana on vanha betonilattia tai se on tasoitettu sementtipohjaisella tasoitteella. Käytetyt tuotteet: 1. weber.vetonit MD16, 2. webet.vetonit 3300, 3. weber.floor 4945

Kipsitasoitteella tasoitetun lattian saneeraus tasoittamalla

Tämä menetelmä ei sovellu maanvaraisiin lattioihin.

 • Alusta

Vanha luja kipsitasoite, jolla on hyvä tartunta alustaan.

 • Työohje, alustan käsittely

Hio tai poista kaikki ainekerrokset, jotka voivat heikentää tasoitteen tartuntaa (vanhat päällystemateriaalit, sementtiliima, rasva, liima jne.) Alustassa olevat liikuntasaumat tulee leikata auki myös tasoitteen ja uuden pinnoitteen läpi. Alustassa olevat halkeamat voidaan injektoida weber.floor 4712 Epoksipohjusteella. Asenna mahdollisesti tarvittavat topparit ja tiivistä mahdolliset vuodot ennen pumppausta/tasoitusta. Jos seinät ovat imukykyiset (kipsilaasti tai -levyt), suosittelemme suojaamaan ne kosteudelta ja lialta käyttämällä seinillä weber.floor 4960 Reunanauhoja. Tiivistä Reunanauhojen liittymä lattianrajassa PU-vaahdolla tai akryylimassalla. Jos läpiviennit ovat ennestään irti alustasta/välipohjasta, ne tulee erottaa myös tulevasta uudesta tasoitteesta. Käytä Reunanauhoja ja tiivistä hyvin, ettei tuore tasoite valu nauhojen alle.

 • Pohjustus

Sekoita weber.floor 4712 Epoksipohjusteen komponentit A ja B säilytysastian ohjeiden mukaisesti ja levitä se puhdistetulle alustalle. Ennen tasoitusta alusta käsitellään vielä weber.vetonit MD 16 Dispersiolla. Tasoittaminen tulee suorittaa 1-3 päivän sisällä.

 • Tasoitteen levitys

Levitä weber.vetonit 3100 Hienotasoite pumppaamalla tai käsin.
Alustan ollessa kuiva lattiapäällyste voidaan yleensä asentaa noin 1 vrk:n kuluttua lämpötilan ollessa +20 °C ja ilman suhteellisen kosteuden RH 50 %. Lisätietoja saa tasoitteiden tuotekorteista ja lattiapäällystemateriaalien valmistajalta.

Kipsitasoitteella tasoitetun lattian saneeraus tasoittamalla. Käytetyt tuotteet: 1. weber.floor 4712, 2. weber.vetonit MD 16, 3. weber.vetonit 3100Kipsitasoitteella tasoitetun lattian saneeraus tasoittamalla. Käytetyt tuotteet: 1. weber.floor 4712, 2. weber.vetonit MD 16, 3. weber.vetonit 3100


Lue lisää lattian korjauksesta ja korjaustuotteista...

Heikon kipsitasoitteella tasoitetun lattian saneeraus tasoittamalla

Tämä menetelmä ei sovellu maanvaraisiin lattioihin.

 • Alusta

Vanha heikko kipsitasoite, jolla on hyvä tartunta alustaan.

 • Työohje, alustan käsittely:

Hio tai poista kaikki ainekerrokset, jotka voivat heikentää tasoitteen tartuntaa (vanhat päällystemateriaalit, sementtiliima, rasva, liima jne.) Alustassa olevat liikuntasaumat tulee leikata auki myös tasoitteen ja uuden pinnoitteen läpi. Alustassa olevat halkeamat voidaan injektoida weber.floor 4712 Epoksipohjusteella. Asenna mahdollisesti tarvittavat topparit ja tiivistä mahdolliset vuodot ennen pumppausta/tasoitusta. Jos seinät ovat imukykyiset (kipsilaasti tai -levyt), suosittelemme suojaamaan ne kosteudelta ja lialta käyttämällä seinillä weber.floor 4960 Reunanauhoja. Tiivistä Reunanauhojen liittymä lattianrajassa PU-vaahdolla tai akryylimassalla. Jos läpiviennit ovat ennestään irti alustasta tai välipohjasta, ne tulee erottaa myös tulevasta uudesta tasoitteesta. Käytä Reunanauhoja ja tiivistä hyvin, ettei tuore tasoite valu nauhojen alle.

 • Pohjustus

Sekoita weber.floor 4712 Epoksipohjusteen komponentit A ja B säilytysastian ohjeiden mukaisesti ja levitä se puhdistetulle alustalle. Sirottele märkään pohjusteeseen kuivaa Puhalushiekkaa koko lattian alueelle siten, että kuivaa hiekkaa jää näkyviin joka kohtaan. Pohjusteen kuivuttua (5-6 tuntia) poista ylimääräinen hiekka ja imuroi alusta. Tasoittaminen tulee suorittaa 1-3 päivän sisällä. Asenna weber.floor 4945 Lasikuituverkko (limitys vähintään 50 mm).

 • Tasoitteen levitys

Levitä weber.vetonit 3100 Hienotasoite pumppaamalla tai käsin.
Alustan ollessa kuiva lattiapäällyste voidaan yleensä asentaa noin 1 vrk:n kuluttua lämpötilan ollessa +20 °C ja ilman suhteellisen kosteuden RH 50 %. Lisätietoja saa tasoitteiden tuotekorteista ja lattiapäällystemateriaalien valmistajalta.

Heikon kipsitasoitteella tasoitetun lattian saneeraus tasoittamalla. Käytetyt tuotteet: 1. weber.floor 4712, 2. weber Puhallushiekka, 3. weber.floor 4945, 4. weber.vetonit 4310Heikon kipsitasoitteella tasoitetun lattian saneeraus tasoittamalla. Käytetyt tuotteet: 1. weber.floor 4712, 2. weber Puhallushiekka, 3. weber.floor 4945, 4. weber.vetonit 4310

Vanhan puulattian saneeraus tasoittamalla suoraan vanhan puupinnan päälle

 • Alusta

Puulattia, joka on kiinni alustassaan.

 • Työohje, alustan käsittely:

Alustan tulee olla luja, puhdas ja kuiva. Varmista, että laudat ovat hyvin kiinni alustassa. Heikosti kiinni olevat laudat tulee kiinnittää ruuvaamalla tai vaihtaa. Poista rasva, lakka, liima, vanhat tasoitteet ym. tartuntaa heikentävät materiaalit hiomalla laudat. Imuroi alusta. Kaikki yli 2 mm:n raot on esitiivistettävä PU-vaahdolla, akryylimassalla tai muulla vastaavalla materiaalilla. Asenna mahdollisesti tarvittavat topparit ja tiivistä mahdolliset vuodot ennen pumppausta. Jos seinät ovat imukykyiset (kipsilaasti tai -levyt), suosittelemme suojaamaan ne kosteudelta ja lialta käyttämällä seinillä weber.floor 4960 Reunanauhoja. Tiivistä Reunanauhojen liittymä lattianrajassa PU-vaahdolla tai akryylimassalla. Jos läpiviennit ovat ennestään irti alustasta/välipohjasta, ne tulee erottaa myös tulevasta uudesta tasoitteesta. Käytä Reunanauhoja ja tiivistä hyvin, ettei tuore tasoite valu nauhojen alle.

 • Pohjustus

Levitä laimennettu weber.vetonit MD 16 Dispersio pehmeällä harjalla (laimennussuhde 1:1). Vältä lätäköiden muodostumista. Kuivan tasoitteen sirottelu ja harjaaminen märkään dispersioon parantaa tartuntaa. Anna dispersion kuivua tahmeaksi ja anna lautojen kuivua yön yli (vähintään 12 tuntia, enintään 48 tuntia). Asenna weber.floor 4945 Lasikuituverkko (limitys vähintään 50 mm).

 • Tasoitteen levitys

Levitä weber.vetonit 4650 tai weber.vetonit 3300 tasoite pumppaamalla tai käsin. Sekoitusohjeet ja työolosuhteet löytyvät tasoitteen tuotekortista.
Alustan ollessa kuiva lattiapäällyste voidaan yleensä asentaa 1-3 viikon kuluttua lämpötilan ollessa +20 °C ja ilman suhteellisen kosteuden RH 50 % (weber.vetonit 3300 1 vrk). Lisätietoja saa tasoitteiden tuotekorteista ja lattiapäällystemateriaalien valmistajalta.

Vanhan puulattian saneeraus tasoittamalla suoraan vanhan puupinnan päälle. Käytetyt tuotteet: 1. weber.vetonit MD16, 2. weber.floor 4945, 3. weber.vetonit 4310 tai vaihtoehtoisesti weber.vetonit 3300 käsin levitettynä pienelle alueelle.Vanhan puulattian saneeraus tasoittamalla suoraan vanhan puupinnan päälle. Käytetyt tuotteet: 1. weber.vetonit MD16, 2. weber.floor 4945, 3. weber.vetonit 4310 tai vaihtoehtoisesti weber.vetonit 3300 käsin levitettynä pienelle alueelle.

Muovipäällysteisten lattioiden saneeraus

 • Alusta

PVC- tai linoleum-päällysteinen vanha lattia, päällyste on hyvin kiinni alustassaan.

 

 

 • Työohje, alustan käsittely:

Varmista PVC:tä tai linoleumia puhdistettaessa, että sen tartunta alustaansa on hyvä. Heikosti kiinni olevat päällysteet tulee poistaa. Varmista, että vanhan päällysteen alla ei ole kosteutta. Asenna mahdollisesti tarvittavat topparit ja tiivistä mahdolliset vuodot ennen pumppausta. Jos seinät ovat imukykyiset (kipsilaasti tai -levyt), suosittelemme suojaamaan ne kosteudelta ja lialta käyttämällä seinillä weber.floor 4960 Reunanauhoja. Tiivistä Reunanauhojen liittymä lattianrajassa PU-vaahdolla tai akryylimassalla. Jos läpiviennit ovat ennestään irti alustasta/välipohjasta, ne tulee erottaa myös tulevasta uudesta tasoitteesta. Käytä Reunanauhoja ja tiivistä hyvin, ettei tuore tasoite valu nauhojen alle.

 • Pohjustus

Levitä laimennettu weber.vetonit MD 16 Dispersio pehmeällä harjalla. Vältä lätäköiden muodostumista. Anna Dispersion kuivua läpinäkyväksi kalvoksi ennen seuraavaa käsittelyä (2-4 tuntia, enintään 48 tuntia). Asenna weber.floor 4945 Lasikuituverkko (limitys vähintään 50 mm).

 • Tasoitteen levitys

Levitä tasoite weber.vetonit 4650 tai weber.vetonit 3300 pumppaamalla tai käsin. Sekoitusohjeet ja työolosuhteet löytyvät tasoitteen tuotekortista.
Alustan ollessa kuiva lattiapäällyste voidaan yleensä asentaa 1-3 viikon kuluttua lämpötilan ollessa +20 °C ja ilman suhteellisen kosteuden RH 50 % (weber.vetonit 3300 1 vrk). Lisätietoja saa tasoitteiden tuotekorteista ja lattiapäällystemateriaalien valmistajalta.

Muovipäällysteisten lattioiden saneeraus. Käytetyt tuotteet: 1. weber.vetonit MD16, 2. weber.floor 4960, 3. weber.floor 4945, 4. weber.vetonit 4310 tai vaihtoehtoisesti weber.vetonit 3300 käsin levitettynä pienelle alueelle.Muovipäällysteisten lattioiden saneeraus. Käytetyt tuotteet: 1. weber.vetonit MD16, 2. weber.floor 4960, 3. weber.floor 4945, 4. weber.vetonit 4310 tai vaihtoehtoisesti weber.vetonit 3300 käsin levitettynä pienelle alueelle.
 
Julkaistu
31.7.2017