Energiatodistus uusiksi
- Rakentaja.fi-jäsenet mukaan tukemaan Omakotiliiton kansalaisaloitetta!

Voit allekirjoittaa kansalaisaloitteen sähköisesti tästä

Nykyisen (1.6.2013 voimaan astuneen) energiatodistulain tavoitteena on lisätä mahdollisuuksia rakennusten energiatehokkuuden vertailuun sekä edistää rakennusten energiatehokkuutta ja uusiutuvan energian käyttöä. Näin laki toimiikin, kun kyseessä on vuonna 2008 tai sen jälkeen rakennettu talo. Käytännön tasolla laki ohjaa valitsemaan maa- ja aurinkoenergiaa sekä hyödyntämään lämmöntalteenottoa. Nämä ovat lain positiiviset tavoitteet, joista kaikki ovat yhtä mieltä.
Itse energiatodistus on hyvä asia ja oikea väline myös kotitalouksien hiilidioksidipäästöjen hillitsemiseen. Rohkenen kuitenkin väittää, että energiatodistuslaissa on kaksi asiaa mennyt pieleen: Ajankohta, milloin energiatodistus on oltava sekä energiamuodon kertoimet.

Energiatodistus vaaditaan omakotitaloa myytäessä tai vuokrattaessa

Puhutaan ensin energiatodistuksen ajankohdasta ja erityisesti vuokraustilanteesta. Vuokraaja ei omaa päätösvaltaa siihen, mitä remontteja huoneistoon tehdään. Vuokraaja voi toki äänestää jaloillaan, jos kohteessa ei ole hyödynnetty aurinkoenergiaa jne. Totuus on kuitenkin se, että vuokraaja ei ole kiinnostunut energialuokasta, vaan asumisen kustannuksista sekä sijainnista, vielä eri järjestyksessä tietyn kustannustoleranssin sisällä. Vuokralaista myös harvoin kiinnostaa rakennuksen elinkaari saati arvonnousu tai arvon ylläpitäminen. Tästä on omakohtaisia kokemuksia sekä vuokralaisena että entisenä vuokranantajana.
Energiatodistuksen vaatiminen omakotitalon myynnin yhteydessä on luonnollisempaa, koska silloin talonrakenteita käydään muutenkin läpi, esimerkiksi kuntokartoituksen muodossa. Tärkeää olisi tässäkin tilanteessa tarjota ratkaisuja energiankulutuksen pienentämiseen. Nyt on vaarana, että energiatodistus toimii vain myyntihintaan vaikuttavana tekijänä, koska todistuksessa pääroolissa on rakennuksen energialuokitusta kuvaava kirjain eikä ehdotukset, miten rakennuksen saisi energiatehokkaammaksi.

Energiatodistuslain vaikutukset vanhaan omakotitalokantaamme liian suuria

Energiatodistuslaki saattaa sähkö- ja öljylämmitteiset pientalot erittäin epäedulliseen asemaan, vaikka asuntojen energiankulutus olisi maltillista tai normaalia. Energiatodistus luokittelee rakennuksen laskennallisen arvon perusteella, mikä muodostuu osin toteutuneesta kulutuksesta, osin arvioidusta sekä niiden yhdistelmistä. Merkittävää osaa tässä näyttelee energiamuotokerroin, mikä on öljylämmitteisissä (fossiilinen polttoaine) 1 ja sähkölämmitteisissä 1,7, kun se uusiutuvissa polttoaineissa on 0,5; kaukolämmössä 0,7 ja kaukojäähdytyksessä 0,4. Energiamuotokerroin vaikuttaa merkittävästi rakennuksen energialuokkaan. Todellinen energiankulutus ja sen kustannukset saavat toissijaisen arvon todistuksessa.

Energiamuotokerroin vaikuttaa merkittävästi rakennuksen energialuokkaan.Energiamuotokerroin vaikuttaa merkittävästi rakennuksen energialuokkaan.
Nykyistä omakotitalokantaamme tarkastellessa ja peilatessa sitä energiamuotokertoimiin ei voi välttyä ajatukselta, että edellä mainituista korkean muotokertoimen omaavista lämmitysmuodoista, halutaan todella eroon. Öljylämmittäjän tilanne on helpompi, sillä järjestelmän taustalla on lähes aina vesikiertoinen järjestelmä, ja hyvällä tuurilla maalämpö- tai ilmavesilämpöpumppu saadaan mahdutettua samaan tilaan kuin vanha kattila ja mahdollinen varaaja.

Sähkölämmittäjä on ongelmissa: Sähkölämmittäjän pitää uusia koko lämmitysjärjestelmä, jos hän haluaa saada pirttinsä näyttämään myyntikelpoiselta. Myös aurinkoenergian hyödyntäminen vaatii huomattavasti suuremman ponnistelun sähkölämmittäjältä kuin öljylämmittäjältä.

Miksi kansalaisaloite kannattaa allekirjoittaa

On olemassa erittäin suuri riski, että sähkö- ja öljylämmitteiset talot menettävät arvoaan suhteessa normaalikehitykseen olipa kehitys ylöspäin tai alaspäin ( alaspäin mentäessä vauhti on kovempaa ) ja niistä tulee huonompaa kauppatavaraa. Tästä seuraa mm. se, että kannattavuusraja saneeraamiselle nousee huomattavasti. Tietyssä hintaluokassa olevat rakennukset jäävät remontoimatta, juuri jälleenmyyntiarvon vuoksi.
Esimerkkinä olkoon 100 000 € arvoinen sähkölämmitteinen omakotitalo, joka pitäisi arvonsa (tai arvo voisi jopa nousta) saneerattaessa. Nyt energiatodistus leimaa rakennuksen lämmitysmuotonsa takia, riippumatta sen todellisesta kulutuksesta, automaattisesti huonompaan luokkaan (suurin osa sähkölämmitteisistä kuuluu luokkaa E) ja pudottaa sen arvoa vaikka 90 000 euroon (ei alle energiaremontin kustannusten). Investoimalla energiaremonttiin esimerkiksi 15 000 € saa asunnon taas arvoonsa ja ehkä hyvällä tuurilla siitä sen 100 000 € ja nopeamman myyntiajan. Vaikka eristämisellä, ikkunoita vaihtamalla, kodin- ja rakennustekniikkaa uusimalla saadaan energiasäästöjä aikaan, ei niillä saavuteta vastaavaa suhteellista hyötyä, mitä lämmitysjärjestelmän muutoksella saadaan. Eli autoon verrattuna: vaihda toimiva moottori ensin uuteen, tarkista sitten onko runko, jarrut ja pellit kunnossa, jos rahat riittää.

Ketä energiatodistuslaki koskee

Energiatodistuslaki koskee kaikkia omakotitalon omistajia ja erityisesti niitä, joilla on sähkö- tai öljylämmitys sekä tarve myydä rakennus seuraavan 10 vuoden sisään. Samalla tavalla tämä koskee omakotitalon ostajia: niiden omakotitalojen määrä, joihin voi muuttaa huolehtimatta jälleenmyyntiarvosta ja jotka pitävät vakuusarvonsa pankin silmissä, on entistä vähemmän.

Yllä on puututtu energiatodistuksen tuomiin epäkohtiin vailla ehdotusta paremmasta vaihtoehdosta. Omakotiliiton käynnistämässä kansalaisaloitteessa on konkreettinen muutosehdotus lakiin ja se oikeasti muuttaisi öljy- ja sähkölämmitteisten omakotitalojen asemaa vertailussa ja kohdistaisi kiinnostuksen todelliseen kulutukseen sekä mahdollisiin energiaa säästäviin remontteihin. Vielä parempi vaihtoehto olisi energiatodistuksen ja omakotitalon sähköisen huoltokirjan kytkeminen yhteen kulutusseurantatiedoilla. Tämä tarjoaisi oikeaa ja relevanttia tietoa kaikille osapuolille. Tunnustan, että meiltäkin tälläinen huoltokirja löytyy ja olkoon se tämän viestin kaupallinen osuus.

Kierteeseen on olemassa siis melkoinen riski, jonka voimme välttää tukemalla nimellämme tätä kansalaisaloitetta. Vaikka Omakotiliitto harjoittaa joissain toimenpiteissään, jopa meille kilpailevaa toimintaa aion allekirjoittaa kansalaisaloitteen.

Allekirjoita sinäkin!

Voit allekirjoittaa kansalaisaloitteen sähköisesti tästä

Kiitos,
Lauri Kuosmanen
(öljy- ja vesikiertotakkalämmittäjä) johtaja
Sanoma News Oy / Rakentaja.fi


Lisätietoa Omakotiliiton kansalaisaloitteesta
 
Julkaistu
30.9.2013