Ruukin kattomestari arvioi kattosi kunnon

Ruukin kattomestari Petri Mäkelä toteuttaa tarkastuksen kuin tekisi sen omaan taloon

Petri Mäkelä on alansa asiantuntija yli kymmenen vuoden kokemuksella. Hän tekee työtään tinkimättömästi ja asiakasta herkällä korvalla kuunnellen. Kattoremontti on kymmenien vuosien investointi, jonka toteuttamisessa ei kannata lipsua.

Ruukin Kattomestari tulee käymään kohteeseen silloin, kun kohteessa on tarve vaihtaa kate uuteen ja halutaan jättää tarjouspyyntö. Kattomestarin käynti sisältää silloin katon kohdetarkistuksen sekä tarjouspyynnön kohteen katon vaihtourakasta.

"En suosittelisi asiakkaalle mitään, mitä en tekisi omaan talooni", Mäkelä sanoo.

Kattomestarilla on jo katolle mennessään hyvä tuntuma siitä, mitä tuleman pitää. Talon rakennusvuosi kertoo paljon, samoin asiakkaan kertomukset. Yllätyksiltäkään ei aina vältytä.

Jätä yhteydenottopyyntö uudesta katosta Ruukille

Lue lisää Ruukin sadevesijärjestelmästä ja kattoturvatuotteista

Katolle päästyään kattomestari tarkastaa mittojen lisäksi muun muassa piiput ja muut läpiviennin. Samalla kartoitetaan turvatuotteiden, kuten lumiesteiden, tikkaiden ja kattosiltojen tarve. Myös räystäslautojen vaihtotarve selvitetään. Kattoremontin yhteydessä uusitaan useimmiten myös sadevesijärjestelmä.

"Yläpohjan rakenteiden kunnon tarkistaminen on erityisen tärkeää. Uudet ruoderakenteet ja aluskate asennetaan jokaiseen kohteeseen. Samalla tehdään tarvittavat oikaisutoimenpiteet ja varmistetaan yläpohjan riittävä tuuletus", Mäkelä sanoo.

Yllätyksiäkin saattaa tulla eteen.

"Vanhasta talosta ei aina tiedä, mitä se on syönyt eikä välttämättä ole mitään dokumentteja. Yllätyksiä voi tulla etenkin, jos yläpohjaan ei ole pääsyä tai jos kyseessä on vinot sisäkatot. Räystäiden alta pystyy kuitenkin selvittämään paljon katon rakenteista", Mäkelä kertoo.

Ruukin kattomestari Petri Mäkelä on törmännyt kattoihin, jotka on pitänyt vaihtaa jo kymmenen vuoden käytön jälkeen.Ruukin kattomestari Petri Mäkelä on törmännyt kattoihin, jotka on pitänyt vaihtaa jo kymmenen vuoden käytön jälkeen.
Katevaihtoehdot mietitään yhdessä asiakkaan kanssa, mutta esimerkiksi katon kaltevuus vaikuttaa siihen, mikä katemalli taloon soveltuu. Katto toteutetaan talon tyyliin sopivaksi.

Asennustyö kestää tyypillisesti muutamasta päivästä viikkoon.

"Tarjoukseen perehtyessä kannattaa huomioida ensimmäisenä urakan sisältö, sen jälkeen vasta hinta. Näin tärkeässä hankkeessa ei laadusta pidä tinkiä", Mäkelä vinkkaa.

Hän on törmännyt työssään kattoihin, jotka on jouduttu uusimaan jo kymmenen vuoden käytön jälkeen. Tällöin on kyse heikosta katemateriaalista tai teknisestä asennusvirheestä. Katoilla on hyvät takuut, mutta rakennusala on kirjavaa. Takuusta ei ole hyötyä, jos toimija ei ole enää vastaamassa työstään. Ruukin katteiden tekninen takuu on vuosikymmeniä, maalipinnallekin taataan parinkymmenen vuoden ulkonäkötakuu. Ruukin maalipinnoitetut katteet ovat lisäksi huoltomaalattavissa. Ruukki on kotimainen, vakavarainen ja luotettava pitkänlinjan toimija.

"Mitään ei laskuteta ennen kuin työ on luovutettu asiakkaalle ja kaikki on kunnossa. Ruukki hoitaa vastuunsa, joten asiakas voi nukkua yönsä rauhassa senkin jälkeen kun lasku on maksettu", Mäkelä vakuuttaa.

Jätä yhteydenottopyyntö uudesta katosta Ruukille

Lue lisää Ruukin kattomestareista

Katto on kokonaisuus

Kaunis teräskatto on talon kruunu. Hyväkuntoinen ja talon tyyliin sopiva katto pitää kotisi arvossaan ja antaa ryhtiä koko rakennukselle. Paitsi itse talon, myös katon materiaali ja väri määrittelevät pitkälti sen, miltä kotisi näyttää. Kattoon kuuluu kuitenkin paljon muitakin osia kuin pelkät näkyvät katelevyt. Jokaisella ruuvilla ja pultilla on oma merkityksensä toimivan kattokokonaisuuden rakentamisessa.

Aluskatteesta katelevyihin
Toimiva katto pitää sisällään yhteensopivat tarvikkeet aluskatteesta ruoteisiin ja siitä ulospäin näkyviin listoihin, katemateriaaleihin, kattoturvatuotteisiin ja vesikouruihin. Jokaisella osalla on oma, tärkeä tehtävänsä katon turvallisuuden, kestävyyden ja tyylikkyyden kannalta. Oikeilla materiaaleilla, asianmukaisella asennuksella ja hyvällä kunnossapidolla varmistat, että kattosi toimii.

Katon alusrakenne luo tukevan pohjan katelevyille. Alusrakenteisiin sisältyvät aluskatteet, muotokaiteet ja ilmanvaihtonauhat. Hyvin tehty alusrakenne parantaa myös katon ääni- ja lämpöeristystä. Lisäksi se kanavoi turvallisesti pois tiivistyneen kosteuden, jota muodostuu rakenteista katelevyjen alle.

Teräksiset katelevyt suojaavat taloa ja sen rakenteita sateelta, tuulelta ja lumelta. Ne ovat myös katon näkyvin osa. Läpivientien avulla katolle voidaan rakentaa hallittuja ja vesitiiviitä aukkoja, kuten savupiiput, kattoikkunat ja ilmastointiputket. Listat, reunukset ja katelaudat viimeistelevät katon ulkoasun. Ne yhdistävät katon eri osat toisiinsa ja tekevät katosta saumattoman, visuaalisesti miellyttävän ja yhtenäisen kokonaisuuden.

Hyväkuntoisena pysyvän ja tyylikkään katon edellytys on, että kaikki katon osat on valittu huolellisesti ja ne ovat keskenään yhteensopivia sekä toiminnallisesti että ulkonäöllisesti.

Lue lisää Ruukin sadevesijärjestelmästä ja kattoturvatuotteista

Hyväkuntoisena pysyvän ja tyylikkään katon edellytys on, että kaikki katon osat on valittu huolellisesti ja ne ovat keskenään yhteensopivia sekä toiminnallisesti että ulkonäöllisesti.Hyväkuntoisena pysyvän ja tyylikkään katon edellytys on, että kaikki katon osat on valittu huolellisesti ja ne ovat keskenään yhteensopivia sekä toiminnallisesti että ulkonäöllisesti.
 
Julkaistu
3.2.2014