Perustukset Leca® harkoista

Perustukset Leca® harkoista nousevat nopeasti

Perustuksen tehtävä on rakennuksen kuormien siirtäminen maapohjalle sekä maaperän ja maahan valuvien pintavesien pääsyn estäminen rakenteisiin. Maaperätutkimus on hyvä tehdä aina. Sillä varmistetaan rakennukselle oikeantyyppinen perustus. Mikäli maaperä ei ole kantava, joudutaan tekemään paaluperustus tai massan vaihto. Rinnetontilla tai louhittavalla tontilla voi tulla kysymykseen myös kellarillinen ratkaisu.

Perustukset Leca® harkoista, lisätietoa

Maanvaraiset perustuksen Leca® harkoista: 1.Tasaussorakerros, 2, Salaojitus, 3. Antura, 4. Harkot, 5. Kapillaarikatko ja lattian lämmöneristys, 6. Routasuojaus, 7. Lattiarakenne, 8. Sokkelin käsittelyMaanvaraiset perustuksen Leca® harkoista: 1.Tasaussorakerros, 2, Salaojitus, 3. Antura, 4. Harkot, 5. Kapillaarikatko ja lattian lämmöneristys, 6. Routasuojaus, 7. Lattiarakenne, 8. Sokkelin käsittely
Perustuksissa Leca®-harkko on suosituin materiaali niin kellareissa kuin matalaperustuksissakin. Weberin ohutsaumamuurattavat ja päistään pontatut Leca® Lex -harkot helpottavat ja nopeuttavat muuraustyötä entisestään.

Perustukset muurataan Leca Lex -harkoilla. Perusharkkojen leveys valitaan yläpuolisen rakenteen paksuuden mukaan. Sokkelin yläosassa käytetään eristeharkkoja tai Leca-harkkosokkelin sisäpuolelle asennetaan levyeriste. Leca Lex -perusharkkojen puolesta puhuvat niiden keveys ja lämmöneristävyyskyky sekä työstettävyyden helppous. Lisäksi Leca Lex -harkot ovat nopeasti kuivuvia, pakkasenkestäviä, vähän vettä imeviä, eivätkä ne ole arkoja kosteudelle.

Perustusharkkojen muuraus

Leca-harkot muurataan weber ML Leca Laastilla (talviolosuhteilla weber ML Leca P Pakkaslaastilla) oikeaan korkoon linjalankoja apuna käyttäen. Harkkojen pontattujen päiden ansiosta työ on nopeaa ja helppoa. Leca Lex -harkkoseinissä laastia tarvitaan normaalisti vain vaakasaumoihin.

Sokkelin yläosassa käytetään suunnitelmien mukaisesti Leca-eristeharkkoja kylmäsillan katkaisemiseksi sekä tarvittaessa palkkiharkkoja. Sokkelin näkyväksi korkeudeksi suositellaan 500 mm, vähimmäisvaatimus on 300 mm.

Kellarin seinissä käytetään Leca-perusharkkoja ja -eristeharkkoja siten, että aina kaksi harkkokerrosta tulevan maanpinnan alapuolelle muurataan eristeharkoilla. Maata vasten käytetään perusharkkoja, jotka ottavat vastaan maanpaineesta aiheutuvan kuorman ja seinän yläosassa Leca-eristeharkkoja ulkoseinien tapaan.

Leca-harkot muurataan webervetonit ML Leca Laastilla (talviolosuhteilla webervetonit ML Leca P Pakkaslaastilla) oikeaan korkoon linjalankoja apuna käyttäen.Leca-harkot muurataan webervetonit ML Leca Laastilla (talviolosuhteilla webervetonit ML Leca P Pakkaslaastilla) oikeaan korkoon linjalankoja apuna käyttäen.

Ryömintätilan kosteuspitoisuuden pienentäminen

Tuuletusaukkojen yhteispinta-alan tulee olla vähintään 4 promillea ryömintätilan pinta-alasta.

Lämpimän ja kostean tuuletusilman kulkeutuessa kylmempään ryömintätilaan sen suhteellinen kosteus voi lähestyä 100 prosenttia, jolloin kosteus tiivistyy rakenteisiin. Jottei ryömintätilan kosteuspitoisuus keväällä ja kesällä nousisi liian suureksi, maanpinta on syytä lämmöneristää esimerkiksi Leca-soralla.

Perustukset Leca® harkoista, lisätietoa

Kellarillinen perustus Leca®-harkoista: 1.Tasaussorakerros, 2, Salaojitus, 3. Antura, 4. Kosteus- ja radonkatko, 5. Harkot, 6. Kapillaarikatko ja lattian lämmöneristys, 7. Lattiarakenne, 8. Sokkelin käsittely maanpinnan alapuolella, 9. Lämmöneriste 10. Ulkopuolinen seinänvierustäyttö, 11. Sokkelin näkyvien osien käsittelyKellarillinen perustus Leca®-harkoista: 1.Tasaussorakerros, 2, Salaojitus, 3. Antura, 4. Kosteus- ja radonkatko, 5. Harkot, 6. Kapillaarikatko ja lattian lämmöneristys, 7. Lattiarakenne, 8. Sokkelin käsittely maanpinnan alapuolella, 9. Lämmöneriste 10. Ulkopuolinen seinänvierustäyttö, 11. Sokkelin näkyvien osien käsittely

Sokkelipintojen käsittely

Kiviaineiset sokkeleihin kehitetyt weber-tuotteet viimeistelevät julkisivun, suojaavat rakennetta ja kestävät sään vaihteluita vuodesta toiseen. Weber tarjoaa sokkeleihin laajan valikoiman ratkaisuja. Valinta voi olla perinteinen rouhepinnoitus, maalaus tai pinnoitus.

Rouhepinnoitus
Rouhepinnoitus sopii lähes kaikkiin sokkeleihin. Se elävöittää pinnan ja antaa arvokkuutta koko talolle. Rouhepinnoitus on pitkän kokemuksen mukaan erittäin kestävä sokkelin pinnoitusmenetelmä, ja sen huoltotarve on vähäinen.

Sokkelin rappaus

Rapattu pinta antaa elävyyttä sokkelille. weber SokkeliPinnoitteen useasta eri vaihtoehdosta on helppo valita sopiva. Haluttaessa elävämpää pintaa rappaus voidaan tehdä uudella weber KiviPinnoitteella. Rapattu pinta on tasavärinen, pitkäikäinen, tyylikäs, ja sen huoltotarve on vähäinen.

Sokkelin rouhepintaSokkelin rouhepinta
Rapattu sokkeliRapattu sokkeli
 
Julkaistu
2.9.2013