Viikon kysymys: Kuinka lähelle isoa mäntyä voi rakentaa?

Kysymys:

Tontillamme kasvaa iso, useita kymmeniä vuosia vanha mänty, jonka haluaisimme säästää, kun rakennamme uuden talon. Kuinka paljon pitäisi männyn ja tulevan talon väliin jättää "turvaväliä"? Emme haluaisi toisaalta pilata puun juuria eikä puukaan saisi rikkoa perustuksia, putkia tms. Talosta tulee puurakenteinen. Perustustapa ei ole vielä tiedossa.

Vastaus:

Jos maaperä on suotuisaa, männyllä on syvä paalujuuri eikä se ole kasvattanut ympärilleen laajalti juuristoa. Tällaisessa tapauksessa juuristo ulottuu samalle etäisyydelle kuin männyn oksasto. Silti kannattaa jättää männyn ja talon väliin vähintään 10 m, koska salaojitus kuivattaa ympäristöä tehokkaasti. Mänty joudutaan kaatamaan todennäköisesti rakennuksen elinkaaren aikana ja siitäkin syystä etäisyyden pitää olla riittävä. Kannattaa selvittää myös kotivakuutuksen korvausehdot mahdollisessa myrskyvahingossa.

Lue lisää maa- ja pohjarakenteista

Kysy niin vastaamme -palvelu

Palstalla voit esittää rakentamisaiheisia kysymyksiä, joihin alan ammattilaiset vastaavat. Voit myös lukea jo esitettyjä kysymyksiä ja vastauksia. Kysymyksiin vastataan pääsääntöisesti yhden arkivuorokauden kuluessa.

Lue kysymyksiä ja vastauksia tai esitä uusi kysymys

Keskustelupalsta
 
Julkaistu
26.8.2013