Parempaa ilmanvaihtoa vanhaan taloon
– Lue viisi tapaa toteuttaa remontti onnistuneesti

Ilmanvaihdon nykyaikaistaminen on tärkeä osa lämmitysjärjestelmän saneerausta. Perinteisen talon lämmitysenergian kulutuksesta noin 20–40 prosenttia johtuu ilmanvaihdosta. Siksi ilmanvaihtojärjestelmän energiatehokkuus on tärkeä tekijä matalaenergiarakentamisessa. Lämmitysjärjestelmän saneerauksen, lisäeristyksen tai ikkunoiden uusimisen yhteydessä on erityisen tärkeää nykyaikaistaa ilmanvaihtojärjestelmä sellaiseksi, että se tukee niitä energiansäästöpyrkimyksiä, joita saneerauksella tavoitellaan eikä säästöä tehdä sisäilman laadun kustannuksella.

Viisi kohdetta ja viisi onnistunutta tapaa parantaa ilmanvaihtoa. Tutustu siihen, mitä ilmanvaihdon saneeraus pitää sisällään ja mitä ratkaisua Vallox Sinulle suosittelee.


Tilaa esite Vallox-ilmanvaihdosta

1. Matalaullakkoisen omakotitalon ilmanvaihto

Talossa aikaisemmin ollut painovoimainen ilmanvaihto sanerattiin nykyaikaiseksi matalaenergiailmanvaihdoksi. Matala ullakkotila ei mahdollistanut ilmanvaihtokanavien asentamista perinteisellä tavalla.

Vallox BlueSky -ilmanjakojärjestelmä, joka perustuu pienikokoiseen taipuisaan ilmanvaihtokanavaan, asennettiin pääosin eteistilan seinille. Kanavat koteloitiin ja koteloiden alapintaan asennettiin halogeenivalaistus. Kanavien asennus sisätiloihin poisti myös kanavien lämpöeristämisen tarpeen.

Ilmanvaihtokoneeksi valittiin Vallox 90 SE, joka asennettiin pukuhuoneeseen saunatilojen läheisyyteen. Kone on varustettu elektronisella Vallox Digit SED -ohjausjärjestelmällä, joka mahdollistaa automaattisen, ilman kosteuspitoisuuteen perustuvan ilmanvaihdon tehon säädön.

Matalaullakkoisen omakotitalon ilmanvaihto korjaantuu helposti Vallox BlueSkyn pienikokoisella ja taipuisalla ilmanjakojärjestelmällä.Matalaullakkoisen omakotitalon ilmanvaihto korjaantuu helposti Vallox BlueSkyn pienikokoisella ja taipuisalla ilmanjakojärjestelmällä.

2. Ilmanvaihtokoneen modernisointi öljylämmitystaloon

Valloxin toimittama Ilmava-ilmanvaihtojärjestelmä oli aikanaan alansa huipputekniikkaa. Kahdessakymmenessä vuodessa tekniset järjestelmät ja asumiselle asetetut vaatimukset ovat muuttuneet, joten ilmanvaihtojärjestelmän päivityksellä parannetaan asumisen energiatehokkuutta ja mukavuutta.

Talossa oli Vallox Ilmava 100 -ilmanvaihtokone. Vanha Ilmava-ilmanvaihtokonemalli syntyi 1980-luvun puolivälissä aikana, jolloin lämmöntalteenotolla varustettu tulopoistoilmanvaihto yleistyi omakotirakentamisessa. Malli oli erittäin suosittu ja luotettava. Vanhoja Ilmava-koneita on toiminnassa kymmeniä tuhansia. Silti uusi tekniikka tarjoaa ominaisuuksia, joita parikymmentä vuotta sitten ei ollut saatavilla.
Koneen uusiminen parantaa merkittävästi energiatehokkuutta – talo siirtyy käytännössä uuteen energiatehokkuusluokkaan. Valloxin uudet ilmanvaihtokoneet ovat matalaenergiailmanvaihtokoneita, joiden lämmön talteenoton hyötysuhde on yli 80 prosenttia. Vanhassa Ilmavassa päästiin 50–60 %:n hyötysuhteeseen. Koneissa on integroidut tasavirtapuhaltimet, jotka kuluttavat sähköä jopa puolta vähemmän kuin perinteiset vaihtovirtapuhaltimet.
Vallox 145 SE -ilmanvaihtokone on TM rakennusmaailman testivoittaja ja sai VTT:ltä A+ luokan sertifikaatin.Vallox 145 SE -ilmanvaihtokone on TM rakennusmaailman testivoittaja ja sai VTT:ltä A+ luokan sertifikaatin.
Vallox 145 SE -ilmanvaihtokone on TM Rakennusmaailman testivoittaja ja sai VTT:ltä A+ luokan sertifikaatin. Sen 8-portainen Digit SED -ohjaus mahdollistaa ilmanvaihdon automaattisen ohjauksen: pesutiloihin asennettava kosteusanturi (lisävaruste) tehostaa ilmanvaihtoa suihkun jälkeen ja hiilidioksidianturi (lisävaruste) säätää ilmanvaihtoa tilassa olevan ihmismäärän mukaan.
Vallox 121 SE on matalaenergiailmanvaihtokone, joka sopii ilman kanaviston muutostöitä takavuosien yleisimmän omakotitalojen ilmanvaihtokoneen, MUH-Ilmavan tilalle. Kanavayhteet (6 kpl) ovat samat kuin vuosien 1983-2004 aikana valmistetuissa Ilmava/Vallox 100 ja 120 ilmanvaihtokoneissa.

Koneen uusiminen parantaa merkittävästi energiatehokkuutta – talo siirtyy käytännössä uuteen energiatehokkuusluokkaan. Vallox 150 Effect SE -ilmanvaihtokone on matalaenergiailmanvaihtokone, jonka lämmön talteenoton hyötysuhde on yli 80 prosenttia. Vanhassa Ilmavassa päästiin 50–60 %:n hyötysuhteeseen. Koneessa on integroidut tasavirtapuhaltimet, jotka kuluttavat sähköä jopa puolta vähemmän kuin perinteiset vaihtovirtapuhaltimet

Vallox 121 SE on matalaenergiailmanvaihtokone, joka sopii ilman kanaviston muutostöitä takavuosien yleisimmän omakotitalojen ilmanvaihtokoneen, MUH-Ilmavan tilalle. Kanavayhteet (6 kpl) ovat samat kuin vuosien 1983-2004 aikana valmistetuissa Ilmava/Vallox 100 ja 120 ilmanvaihtokoneissa.

3. 1950-luvun rintamamiestalon ilmanvaihtosaneeraus

Talon ikkunat, ulko-ovet, keittiö ja saunaosasto uusittiin. Kellarin tilalle rakennettiin yhdistetty takkahuone ja kuntoilutila.

Koska peruskorjauksen jälkeen rakennuksen tiiviys parani oleellisesti, painovoimainen ilmanvaihtojärjestelmä vaihdettiin koneelliseen tulo/poisto -järjestelmään.

Poikittaiset ilmanvaihtokanavoinnit tehtiin lähes kokonaan kellaritilassa ja asuintiloihin tarvittiin pystynousujen lisäksi vain muutama lyhyt vaakakanava, jotka oli helppo koteloida näkymättömiin. Jäteilman ulospuhallus tapahtuu kellarin seinän kautta ulos.

Ilmanvaihtokoneeksi valittiin Vallox Digit 2 SE, joka asennettiin kellariin saunatilojen läheisyyteen. Kone on varustettu elektronisella Vallox Digit SED- ohjausjärjestelmällä, joka mahdollistaa automaattisen, ilman kosteuspitoisuuteen perustuvan ilmanvaihdon tehon säädön

4. Laajennetun loma-asunnon ilmanvaihto

Talviasuttavan lomamökin laajennus vaatii myös ilmanvaihdon päivittämisen nykymääräysten mukaiseksi.

Vallox BlueSky -ilmanjaköjärjestelmä, joka perustuu pienikokoiseen taipuisaan ilmanvaihtokanvaan, voidaan asentaa sisätiloihin esim. eteistilan kattoon ja ilman puhallus huonetiloihin toteuttaa seinäpuhalluksena. Kanavien asennus sisätiloihin poistaa myös kanavien lämpöeristämisen tarpeen.

Vallox TSK Multi -ilmanvaihtokone mahtuu pienen korkeutensa ansiosta esim alaslaskuun. Kanavalähdöt voidaan vaihtoehtoisesti toteuttaa joko koneen sivusta tai takaa. Kone on matalaenergiailmanvaihtokone – lämmöntalteenoton hyötysuhde > 80% ja puhaltimet ovat integroidut tasavirtapuhaltimet joiden virrankulutus on merkittävän alhainen.

VALLOX BLUE SKYssä ilman puhallus huonetiloihin voidaan toteuttaa seinäpuhalluksenakin.VALLOX BLUE SKYssä ilman puhallus huonetiloihin voidaan toteuttaa seinäpuhalluksenakin.

5. Loma-asunnon ilmanvaihtosaneeraus

Lomamökin muuttaminen talviasumiskelpoiseksi edellyttää usein myös ilmanvaihtosaneerausta.

Vallox 096 MC -ilmanvaihtokone on pienen asunnon (vapaa-ajan asunnon) ilmanvaihtokone. Puhaltimen 4-portainen nopeudensäätö Simple Control -kytkimellä (lisävaruste) tai PTXPA MC-liesikuvusta (lisävaruste). Uusi, tarpeenmukainen MC-sulatusautomatiikka mahdollistaa jatkuvan ilmanvaihdon kovillakin pakkasilla.

Saunan ja muiden kosteiden tilojen ilmanvaihto hoituu energiataloudellisesti koneessa olevan hyvän lämmöntalteenoton ansiosta.

Vallox 096 MC on A+ energialuokan matalaenergiailmanvaihtokone pieniin ja keskisuuriin asuntoihin sekä huviloihin (max 130 m²).Vallox 096 MC on A+ energialuokan matalaenergiailmanvaihtokone pieniin ja keskisuuriin asuntoihin sekä huviloihin (max 130 m²).

Miten ilmanvaihto toimii? Katso video

Tilaa veloitukseton ilmanvaihtoesite

Tilaa esite Vallox-ilmanvaihdosta
 
Julkaistu
3.7.2017