Näin asennat saunan lauteet

Nykyisin sisustaminen on ulotettu myös saunoihin. Suomalaiset valitsevat saunaansa enimmäkseen luonnonmateriaaleja, kuten puuta ja kiveä. Lisänä perinteiseen tyyliin ovat tulleet erilaiset laatat sekä lasi.

Saunaan haetaan tunnelmaa erimuotoisilla lauteilla, eri puulajeilla sekä väreillä. Tuotevalikoima on markkinoilla laajentunut siten, että kontrastien haku vaalean sekä tummaksi sävytetyn puun kanssa on helppoa. Lauteiden muotokielessä on havaittavissa kahtiajakoisuus: kaarevat ja aaltoilevat linjat, sekä jyrkät ja terävät geometriset pysty- sekä vaakalinjat. Lauteiden suunnitteluun vaikuttaa saunan koko sekä oven että kiukaan sijainti.

Vaihtelua saunan seiniin sekä lauteisiin tuovat erisuuntaiset rimoitukset, sekä lauteissa että seinäpaneeleissa olevan puun vaihtelu.
Hyviä puulajeja saunaan ovat: abachi, haapa, leppä sekä tervaleppä, tuija ja lämpökäsitellyt puut.

Lauteet itse tehtynä

Lauteet sijoittuvat saunaan siten, että ylälaude on katosta mitattuna 110-115 cm:n etäisyydellä. Ylemmän sekä alemman laudetason väli on yleensä 42-45 cm. Kiukaan kivitason sijainnilla lauteisiin nähden on yllättävän suurikin merkitys, sillä lämpötila laskee hurjasti kun mennään kiukaan kivitason alapuolelle. Lauteet tulisikin pyrkiä sijoittamaan niin, että alempi taso on kiukaan kivitason tasalla, jotta jalat eivät palele saunottaessa. Mikäli saunassa on koneellinen tulo- ja poistoilma, tasoittaa huoneen alaosasta tapahtuva poisto lämpötilajakaumaa.
Lauteiden runko
Lauteet on syytä tehdä itsekantavana niin, että ne kannakoidaan seinistä. Lattialla seisovat jalat haittaavat siivousta, sekä...

Vain Rakentaja.fi -palvelun jäsenet voivat lukea tämän artikkelin kokonaan. Kirjaudu palveluun tai liity jäseneksi. Rakentaja.fi-palvelun jäseneksi liittyminen on täysin ilmaista eikä se sisällä henkilöjäsenille kuukausi- tai vuosimaksuja.

Laudetaso

Laudetason materiaaliksi kannattaa valita puulaji, joka varaa itseensä lämpöä, mutta johtaa lämpöä heikosti eteenpäin. Yleisin käytettävä laudelauta on kooltaan 28x95 mm, mutta tänä päivänä vaihtoehtoja on enemmänkin. Puu on muutenkin hyvä materiaali saunan lauteiksi hygieenisyytensä takia. Mahdolliset puun pinnalla olevat mikrobit kuolevat jo 50-60 celsiusasteessa. Lisäksi puu kuivuu kastuttuaan.
Laudelaudat voi asentaa sekä pitkittäin että poikittain. Pitkittäin asennettaessa tulee muistaa asentaa runkoon poikkituet. Lautojen väliin ja päihin tulee jättää 5-7 mm raot kuivumista varten. Itse kiinnitys tapahtuu alapuolelta piilokiinnityksellä käyttäen joko kiinnitysrimaa tai sinkittyjä kalustekulmia.

Ota huomioon, että voimakkaat pesuaineet saattavat syövyttää sinkityt ruuvit ja kiinnikkeet jopa puun sisältä, joten kiinnitykseen suositellaan ruostumattomasta teräksestä valmistettuja kiinnikkeitä!

Lauteiden lopullinen ulkonäkö sekä väritys on kiinni jokaisen saunanrakentajan omasta mielikuvituksesta. Puutavaraliikkeet sekä rautakaupat omaavat laajat valikoimat erilaisia puumateriaaleja sekä tarvikkeita. Muistathan lopuksi käsitellä lauteesi laudesuojalla.

Lauderungon-piilokiinnitys
Laudelautojen-piilokiinnity

Tarvikkeet

* runkotavaraa (määrä ja koko riippuen saunasi koosta)
* lautaa (mikäli tarvitset lisätukea lauteiden kiinnitykseen)
* eri kokoisia ruuveja tarkoituksen mukaan
* kalustekulmia
* naulauskulmia
* laudelautaa sekä mahdollisia koristelistoja yms.

määrät sekä materiaalit ovat riippuvaisia saunastasi ja sen rakenteista.

Osa artikkelista on tarkoitettu vain jäsenillemme

Kirjaudu palveluun tai liity jäseneksi nähdäksesi artikkelin kokonaan

 
Päivitetty
28.12.2020