• Etusivu
  • Rakentaminen

Näin asennat saunan lauteet

Rakentajan toimitus
Päivitetty 25.10.2021
202110_73280.jpg

Suomalaiset valitsevat saunaansa enimmäkseen luonnonmateriaaleja, kuten puuta ja kiveä.

Nykyisin sisustaminen on ulotettu myös saunoihin. Suomalaiset valitsevat saunaansa enimmäkseen luonnonmateriaaleja, kuten puuta ja kiveä. Lisänä perinteiseen tyyliin ovat tulleet erilaiset laatat sekä lasi.

Saunaan haetaan tunnelmaa erimuotoisilla lauteilla, eri puulajeilla sekä väreillä. Tuotevalikoima on markkinoilla laajentunut siten, että kontrastien haku vaalean sekä tummaksi sävytetyn puun kanssa on helppoa. Lauteiden muotokielessä on havaittavissa kahtiajakoisuus: kaarevat ja aaltoilevat linjat, sekä jyrkät ja terävät geometriset pysty- sekä vaakalinjat. Lauteiden suunnitteluun vaikuttaa saunan koko sekä oven että kiukaan sijainti.

Vinkki:
Vaihtelua saunan seiniin sekä lauteisiin tuovat erisuuntaiset rimoitukset, sekä lauteissa että seinäpaneeleissa olevan puun vaihtelu.
Hyviä puulajeja saunaan ovat: haapa, leppä sekä tervaleppä, tuija ja lämpökäsitellyt puut.
2276_56531498_201381293122.jpg
Ennen lauteiden asennusta sauna on eristetty ja paneloitu uudelleen. Paneloinnin taakse on asennettu lauteiden kiinnityspuut oikealle korkeudelle.

Lauteet itse tehtynä

Lauteet sijoittuvat saunaan siten, että ylälaude on katosta mitattuna 110-115 cm:n etäisyydellä. Ylemmän sekä alemman laudetason väli on yleensä 42-45 cm. Kiukaan kivitason sijainnilla lauteisiin nähden on yllättävän suurikin merkitys, sillä lämpötila laskee hurjasti kun mennään kiukaan kivitason alapuolelle. Lauteet tulisikin pyrkiä sijoittamaan niin, että alempi taso on kiukaan kivitason tasalla, jotta jalat eivät palele saunottaessa. Mikäli saunassa on koneellinen tulo- ja poistoilma, tasoittaa huoneen alaosasta tapahtuva poisto lämpötilajakaumaa.

Lauteiden runko

Lauteet on syytä tehdä itsekantavana niin, että ne kannakoidaan seinistä. Lattialla seisovat jalat haittaavat siivousta, sekä tahtovat mennä huonoon kuntoon.

Seiniin kiinnitettäessä tulee varmistaa, että seinärakenne on tehty tarpeeksi tukevasti ja pystyy näin kannattamaan lauteet. Pitää myös ottaa huomioon, saadaanko runko kiinnitettyä paneelin koolauslautoihin, vai tarvitseeko laittaa ennen panelointia erilliset tuet seinärakenteisiin. Lauderunko voidaan kiinnittää suoraan rungon läpi ruuvaten käyttäen seinäpaneelin ja rungon välissä sopivan kokoisia vanerilappuja tai vaihtoehtoisesti naulauskulmilla alapuolelta piilokiinnityksellä. Lauderungon sekä seinäpaneelin väliin tulisi jättää 10-20 mm rakoa, jotta rakenne kuivuu hyvin. Itse porrastaso voi olla irrallinen, mikäli se tukeutuu lattiaan hyvin.

Lauderungossa itsessään on käytetty yleensä 45x70mm tai 45x95mm höylättyä puutavaraa. Puutavaran mitoitus riippuu saunan koosta ja sen seurauksena lauteiden jännevälistä. Jos on ajatuksena laittaa laudelaudat pitkittäin, on lauderungossa oltava vähintään 600 mm jaolla poikkitukia. Mikäli laudelaudat tulevat poikittain, poikkitukia ei välttämättä tarvita. Seinään kiinnitettävän lauteen runko kannattaa koota mahdollisuuksien mukaan lattiatasossa ja nostaa valmiina paikoilleen ja kiinnittää.

Lauteet tulisi pyrkiä sijoittamaan niin, että alempi taso on kiukaan kivitason tasalla, jotta jalat eivät palele saunottaessa.
Lauteet tulisi pyrkiä sijoittamaan niin, että alempi taso on kiukaan kivitason tasalla, jotta jalat eivät palele saunottaessa.

Laudetaso

Laudetason materiaaliksi kannattaa valita puulaji, joka varaa itseensä lämpöä, mutta johtaa lämpöä heikosti eteenpäin. Yleisin käytettävä laudelauta on kooltaan 28x95 mm, mutta tänä päivänä vaihtoehtoja on enemmänkin. Puu on muutenkin hyvä materiaali saunan lauteiksi hygieenisyytensä takia. Mahdolliset puun pinnalla olevat mikrobit kuolevat jo 50-60 celsiusasteessa. Lisäksi puu kuivuu kastuttuaan.
Laudelaudat voi asentaa sekä pitkittäin että poikittain. Pitkittäin asennettaessa tulee muistaa asentaa runkoon poikkituet. Lautojen väliin ja päihin tulee jättää 5-7 mm raot kuivumista varten. Itse kiinnitys tapahtuu alapuolelta piilokiinnityksellä käyttäen joko kiinnitysrimaa tai sinkittyjä kalustekulmia.

Ota huomioon, että voimakkaat pesuaineet saattavat syövyttää sinkityt ruuvit ja kiinnikkeet jopa puun sisältä, joten kiinnitykseen suositellaan ruostumattomasta teräksestä valmistettuja kiinnikkeitä!

Lauteiden lopullinen ulkonäkö sekä väritys on kiinni jokaisen saunanrakentajan omasta mielikuvituksesta. Puutavaraliikkeet sekä rautakaupat omaavat laajat valikoimat erilaisia puumateriaaleja sekä tarvikkeita. Muistathan lopuksi käsitellä lauteesi laudesuojalla.
20138_35921.jpg
20138_35920.jpg
  • runkotavaraa (määrä ja koko riippuen saunasi koosta)
  • lautaa (mikäli tarvitset lisätukea lauteiden kiinnitykseen)
  • eri kokoisia ruuveja tarkoituksen mukaan
  • kalustekulmia
  • naulauskulmia
  • laudelautaa sekä mahdollisia koristelistoja yms.
Huomioi, että määrät sekä materiaalit ovat riippuvaisia saunastasi ja sen rakenteista.
Ohje

Ohje

Tarvikkeet

  • runkotavaraa (määrä ja koko riippuen saunasi koosta)
  • lautaa (mikäli tarvitset lisätukea lauteiden kiinnitykseen)
  • eri kokoisia ruuveja tarkoituksen mukaan
  • kalustekulmia
  • naulauskulmia
  • laudelautaa sekä mahdollisia koristelistoja yms.
Huomioi, että määrät sekä materiaalit ovat riippuvaisia saunastasi ja sen rakenteista.
Rakentaminen
sauna
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

201412_41967.jpg
Eristä sauna lämpö- ja kosteusteknisesti oikein
Kun saunan eristerakenne tehdään perinteisellä tavalla vasten kiviseinää, ovat puu ja kivi suorassa yhteydessä toisiinsa. Kosteus- ja homevaurioita ajatellen tämä on riskialtis yhdistelmä. Koska alumiinilaminaatti on helposti repeytyvää, rakenteeseen syntyy herkästi vuotokohtia. Tällöin saunan suuri kosteuspitoisuus pääsee kastelemaan rakenteen. Pienetkin rakennusvirheet kostautuvat ja saattavat helposti aiheuttaa ongelmia rakenteisiin.
20229_79467.jpg
Led-valaistuksen suunnittelu on tärkeää - miksi?
Valaistussuunnittelu on yksi tärkeimmistä osa-alueista, kun suunnitellaan kodin remonttia tai rakentamista, eikä sitä ole järkevää jättää viime hetkeen. Harva onnistuu valaistuksen ostamisessa vain menemällä (verkko)kauppaan ja kasaamalla kärryn täyteen lamppuja ja valaisimia.Tässä artikkelissa kerrotaan, mitä valaistussuunnittelussa kannattaa huomioida, ja mitä hyötyä valaistussuunnittelusta on.
20154_43009.jpg
Takkamaista tunnelmaa saunaan
Tulikiven saunatuoteryhmästä löytyvät Hile ja Utu tuovat suuren lasiluukkunsa ansiosta tunnelmaa saunaan. Moderni muotokieli, hyvät löylyominaisuudet sekä puhdas palaminen ovat asioita, joihin vuolukivipintaisessa Hile-kiukaassa sekä teräskuorisessa Utu-kiukaassa on panostettu. Kiukaiden etuna on suuri kivitila, jonka ansiosta löylyt ovat pehmeät ja lämmönsiirto kiuasrungosta kiviin on tehokasta.
201412_41913.jpg
Kiuas osaksi saunan sisustusta
Saunan lämpö rentouttaa ja tuo hyvää oloa. Tulikivi-kiukailla saat jatkettua kodin sisustusta myös saunatiloissa. Kiukaissa on panostettu moderniin muotokieleen sekä hyviin löylyihin. Suuret kivitilat varmistavat pehmeät löylyt sekä tehokkaan lämmönsiirron kiuasrungosta kiviin. Sauna lämpenee nopeasti ja löylyistä tulee miellyttävän pehmeät ja kosteat. Siron kokonsa ja selkeälinjaisen muotoilunsa ansiosta kiuas on helppo sijoittaa monenlaisiin löylyhuoneisiin.
201710_50634.jpg
Mukavuuskytkin sammuttaa valot perässäsi
Valitse kylpytiloihin samanlaiset asennuskalusteet kuin muuallakin kotonasiKalusta kylpytilat samoilla sähköasennuskalusteilla kuin kodin muutkin pistorasiat ja kytkimet. Impressivo-sarjasta voit valita myös värin sopivaksi kylpytilojen kaakelointiin, jolloin perusvärit ovat valkoinen, alumiini ja antrasiitti.Impressivo-sarjan monipuolisuus on sen vahvuus. Se käy sekä uppo- että pinta-asennukseen. Myös kosteisiin tiloihin löytyy oikeat ratkaisut. Impressivon voi asentaa myös ulos sekä uppoon että pintaa.Lue lisääTilaa ilmainen ABB asennuskalusteet -esite EsitepalvelustaTilaa Ratkaisut sähkösaneeraukseen -esite Esitepalvelusta
20135_35183.jpg
Rintamamiestalon sisäpuolen remontoinnin hinta
Kysymykseen vastaa Rakentaja.fi-palvelun asiantuntijat.Artikkelin ensimmäisessä osassa laskeskeltiin rintamamiestalon ulkopuolen remonttikustannuksia. Tässä osassa vuorossa sisätilat on, joissa järjestyksen määrää tilojen nykykunto.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton