• Etusivu
  • LVI

Ilmanvaihtoremontti kuivattaa kosteat tilat tehokkaasti

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Vallox Oy
Päivitetty 13.11.2023
20184_52555.jpg

Tulo- ja poistoilmakanavat kulkevat Vallox-ilmanvaihtokoneelta Vallox-äänenvaimennusosan tai äänenvaimentimen kautta Vallox BLUE SKY -ilmanjakolaatikoihin, joista tulo- ja poistoilma jaetaan koko taloon.

Vanhaa taloa remontoidessa unohtuu usein ilmanvaihdon osuus. Etenkin pesutiloissa saattaa tulla vastaan hajua, jotka eivät kuulu ilmanvaihdoltaan toimivaan taloon. Toimiva pesutilojen ilmanvaihto estää rakenteiden ruostumisen ja lahoamisen, varmistaa miellyttävän sisäilman löylyteltäessä ja kuivattaa tilat käytön jälkeen. Näiden puolien lisäksi koneellinen tulo- ja poistoilmajärjestelmän ansiosta myös pesutiloihin saadaan hallittu, vedoton ja energiataloudellinen ilmanvaihto.

Tuloilmaventtiilin paikka saunassa on vähintään puoli metriä kiukaan kivien yläpuolella seinässä tai katossa. Poistoilma-aukko pitää olla lauteiden alapuolella. Pienissä saunoissa poisto tapahtuu saunan oven alta kylpyhuoneen poiston kautta.

Pesutilojen tuloilma on saunan siirtoilmaa. Jos pesuhuoneessa on ikkuna, tuloilman pitäisi osua siihen, jotta ikkunan pinta pysyy kirkkaana.

Monet pitävät mahdottomana ajatusta vanhaan taloon asennettavasta koneellisesta ilmanvaihdosta. Tiiviiksi remontoitu omakotitalo tarvitsee kuitenkin riittävän ilmanvaihdon, sillä puutteellisen ilmanvaihdon seurauksia ovat rakenteiden kostuminen ja homevauriot. Remontoitavaan kohteeseen soveltuu erinomaisesti nopeasti asennettava Vallox BlueSky -ilmanjakojärjestelmä, joka mahtuu hyvin pieneenkin tilaan.

Lue lisää talotuuletinilmanvaihdon muuttamisesta energiaystävälliseksi ilmanvaihdoksi

Tilaa esite Vallox-ilmanvaihdosta

Ilmanvaihdon parannus pesutiloissa

Pesutilojen ilmanvaihdon asennus näyttää seuraavalta:

Ensimmäisenä asennetaan tuloilma saunaan.
Ensimmäisenä asennetaan tuloilma saunaan.
Saunan tuloilmaa varten tarvitsee avata pesuhuoneen kattopaneeleita, jotta BlueSky-kanava pystytään asentamaan löylyhuoneen venttiiliyhteeseen.
Saunan tuloilmaa varten tarvitsee avata pesuhuoneen kattopaneeleita, jotta BlueSky-kanava pystytään asentamaan löylyhuoneen venttiiliyhteeseen.
Kattorakenne viimeistellään peitelevyllä ja peitelevyyn kiinnitetään myös tuloilmaventtiili, jonka tuloilma ohjataan kiuasta kohden hyvän hengitysilman saamiseksi löylyssä istuville.
Kattorakenne viimeistellään peitelevyllä ja peitelevyyn kiinnitetään myös tuloilmaventtiili, jonka tuloilma ohjataan kiuasta kohden hyvän hengitysilman saamiseksi löylyssä istuville.

Blue Sky ilmanjakojärjestelmän asennusvinkkejä

  • Vallox BlueSky on taipuisa kanavajärjestelmä, joka on järkevää suunnitella ja asentaa "tähden muotoon". Näin tehden kanavistosta tulee symmetrinen ja lyhyt.
  • Vallox BlueSky -kanava on ennen asennusta tarkastettava mahdollisista kuljetuksessa syntyneistä vaurioista ja epäpuhtauksista.
  • Kanaviston mitoittamisen voi, työn nopeuttamiseksi, tehdä ensin lattialla, jonka jälkeen putket jakolaatikoineen voi nostaa ja kiinnittää kattoon ellei niitä asenneta rakenteiden sisälle tai betonivaluun.
  • Jakolaatikoissa, venttiilin liitäntäosissa ja TINO-D sarjan venttiileissä on valmiit Blue Sky kanavalle sopivat lähtökaulukset. Jotta liitoksesta tulisi tiivis, kanavan päähän, ensimmäiseen aaltojen väliseen uraan asetetaan tiivisterengas. Suosittelemme tiivisterenkaan kostuttamista vedellä ennen asennusta!
  • Asennuksen jälkeen on kanavien päät suojattava pölyltä ja muulta lialta käyttöönottoon asti mukana olevilla suojatulpilla.
  • BlueSky-kanavisto kannattaa asentaa kokonaisuudessaan joko höyrysulun ulko- tai sisäpuolelle, jotta höyrysulusta tulee mahdollisimman tiivis.

BlueSky-ilmajakojärjestelmän asennuksessa tulee noudattaa Suomen rakentamismääräyskokoelman osien D2, E1, E7 ja C1 määräyksiä ja ohjeita.

Vallox Oy
LVI
ilmanvaihto
kylpyhuone
koneellinen ilmanvaihto
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20188_54359.jpg
Pesutilojen tehokas ilmanvaihto pitää kodin kunnossa
Saunominen ja peseytyminen ovat meille suomalaisille lähellä sydäntä. Mikä onkaan sen ihanampaa kuin rentouttavat löylyt pitkän päivän jälkeen! Kodin sauna saattaa lämmetä useamman kerran viikossa ja varsinkin urheiluharrastusten jälkeen suihkussa käynti on tarpeen päivittäin. Peseytyminen ja saunominen tuottavat sisäilmaan kosteutta, jonka toimiva ilmanvaihto poistaa. Tällä tavoin ilmanvaihto huolehtii sekä asumismukavuudesta että rakenteiden kestävyydestä. Pesutilat kuivuvat peseytymisen jälkeen eikä asunnon rakenteisiin synny ongelmallista ruostetta tai lahoamista.Tilaa esite Vallox-ilmanvaihdosta
201311_37119.jpg
Kosteiden tilojen ilmanvaihto
Kylpyhuoneen ja saunan ilmanvaihtoAsunnon sisätiloista, kylpyhuoneessa ja saunassa käsitellään eniten vettä. Siksi niiden ilmanvaihto on suunniteltava ja rakennettava erittäin huolellisesti.Koska kyseisten tilojen käyttö ei ole jatkuvaa, vaan saattaa vaihdella erittäin paljon viikoittain ja kuukausittain, on ilmanvaihto tehtävä helposti käytettäväksi. Helpoiten se voidaan tehdä automaattisesti ilmanvaihtoa säätävällä kosteusanturilla. Kosteuden noustessa huonetilassa anturi säätää automaattisesti ilmanvaihtoa suuremmalle ja kun kosteus on saatu poistettua, säätää anturi ilmanvaihdon automaattisesti pienemmälle.
20183_52101.jpg
Vanhan ilmanvaihtojärjestelmän voi uudistaa
Vanhan MUH Ilmavan tilalle uusi energiatehokas koneVallox 121 SE on ilmanvaihtokone, joka sopii ilman kanaviston muutostöitä takavuosien yleisimmän omakotitalojen ilmanvaihtokoneen, MUH Ilmavan tilalle. Vallox 121 SE sopii myös monien samaan aikaan valmistettujen MUH Ilmava kopioiden tilalle. Kanavayhteet (6 kpl) ovat samat kuin vuosien 1983–2004 aikana valmistetuissa MUH Ilmava 100 ja 120 -ilmanvaihtokoneissa.Teholtaan Vallox 121 SE on keskisuuren asunnon ilmanvaihtokone. Se soveltuu erinomaisesti niin pien-, rivi- kuin kerrostaloasuntojenkin peruskorjaukseen. Sen lämmöntalteenoton tuloilman hyötysuhde on yli 80 prosenttia ja koneessa on tasavirtapuhaltimet.Vallox 121 SE -koneen käyttö on helppoa ja energiatehokasta. Vakiovarusteena on Vallox Digit SED -ohjain. Kosteus- jahiilidioksidiantureiden (lisävarusteita) ansiosta ilmanvaihto mukautuu automaattisesti asunnon muuttuviin sisäilmaolosuhteisiin ja toimii siten aina optimaalisella tasolla todellisen tarpeen mukaan. Näin vältetään turha energiankulutus.Vallox 121 SE on varustettu kesäilmanvaihtotoiminnolla, viikkokellolla, huoltomuistuttimella sekä takkakytkimellä ja siinäon sekä etu- ja jälkilämmityspatterit.Tilaa esite Vallox-ilmanvaihdosta
20214_70372.jpg
Ilmanvaihtokoneen kesätoiminnot helpottavat helteellä
Lämpö voi tuntua tukalammalta jos ilma sisätiloissa ei vaihdu. Korkea ilmankosteus lisää tukalaa oloa entisestään. Tähän ilmanvaihto auttaa tuomalla raikasta ilmaa asuntoon ja poistamalla ylimääräistä kosteutta. Ilmanvaihtokone ei kuitenkaan jäähdytä sisäilmaa.
20212_68737.jpg
Swegon
Huono sisäilma voi aiheuttaa terveysongelmia kuten väsymystä, päänsärkyä tai hengitystieoireita ja sen lisäksi usein yleistä tyytymättömyyttä asuinoloihin. Aina ei edes tiedosteta, että ongelmat saattavat johtua huonosta sisäilmasta. Toimiva ilmanvaihto on erittäin tärkeää niin asukkaiden kuin talon rakenteidenkin kannalta.
Vallox Exxeo-huippuimuri katolla
Uusi huippuimuri sopii monenlaisiin kohteisiin
Vallox tuo markkinoille kokonaan uudistetun huippuimurisarjan. Vallox Exxeo -mallistosta löytyy sopiva imuri kaikenlaisiin kohteiseen, sillä mallisto sisältää seitsemän eri kokoista (150–4100 dm3/s) huippuimuria, joista kaikkiin on valittavissa kolme ohjaustavaltaan erilaista mallia.Kohteeseen sopiva huippuimuri valitaan tarvittavien ilmamäärien mukaan: sarjan pienimmän huippuimurin ilmavirta (150 Pa staattisella painehäviöllä) on 150 dm3/s ja isoimman 4100 dm3/s.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton