Ilmanvaihtoremontti kuivattaa kosteat tilat tehokkaasti

Vanhaa taloa remontoidessa unohtuu usein ilmanvaihdon osuus. Etenkin pesutiloissa saattaa tulla vastaan hajua, jotka eivät kuulu ilmanvaihdoltaan toimivaan taloon. Toimiva pesutilojen ilmanvaihto estää rakenteiden ruostumisen ja lahoamisen, varmistaa miellyttävän sisäilman löylyteltäessä ja kuivattaa tilat käytön jälkeen. Näiden puolien lisäksi koneellinen tulo- ja poistoilmajärjestelmän ansiosta myös pesutiloihin saadaan hallittu, vedoton ja energiataloudellinen ilmanvaihto.

Tuloilmaventtiilin paikka saunassa on vähintään puoli metriä kiukaan kivien yläpuolella seinässä tai katossa. Poistoilma-aukko pitää olla lauteiden alapuolella. Pienissä saunoissa poisto tapahtuu saunan oven alta kylpyhuoneen poiston kautta.

Pesutilojen tuloilma on saunan siirtoilmaa. Jos pesuhuoneessa on ikkuna, tuloilman pitäisi osua siihen, jotta ikkunan pinta pysyy kirkkaana.

Monet pitävät mahdottomana ajatusta vanhaan taloon asennettavasta koneellisesta ilmanvaihdosta. Tiiviiksi remontoitu omakotitalo tarvitsee kuitenkin riittävän ilmanvaihdon, sillä puutteellisen ilmanvaihdon seurauksia ovat rakenteiden kostuminen ja homevauriot. Remontoitavaan kohteeseen soveltuu erinomaisesti nopeasti asennettava Vallox BlueSky -ilmanjakojärjestelmä, joka mahtuu hyvin pieneenkin tilaan.

Lue lisää talotuuletinilmanvaihdon muuttamisesta energiaystävälliseksi ilmanvaihdoksi

Katso täältä lisätietoa ilmastoinnin laittamisesta kuntoon

Osta suodattimet ja ilmanvaihtokone Jäsentukusta

Tilaa esite Vallox-ilmanvaihdosta
 

Tulo- ja poistoilmakanavat kulkevat Vallox-ilmanvaihtokoneelta Vallox-äänenvaimennusosan tai äänenvaimentimen kautta Vallox BLUE SKY -ilmanjakolaatikoihin, joista tulo- ja poistoilma jaetaan koko taloon.Tulo- ja poistoilmakanavat kulkevat Vallox-ilmanvaihtokoneelta Vallox-äänenvaimennusosan tai äänenvaimentimen kautta Vallox BLUE SKY -ilmanjakolaatikoihin, joista tulo- ja poistoilma jaetaan koko taloon.

Ilmanvaihdon parannus pesutiloissa

Pesutilojen ilmanvaihdon asennus näyttää seuraavalta:
 

Ensimmäisenä asennetaan tuloilma saunaan.Ensimmäisenä asennetaan tuloilma saunaan.
Saunan tuloilmaa varten tarvitsee avata pesuhuoneen kattopaneeleita, jotta BlueSky-kanava pystytään asentamaan löylyhuoneen venttiiliyhteeseen.Saunan tuloilmaa varten tarvitsee avata pesuhuoneen kattopaneeleita, jotta BlueSky-kanava pystytään asentamaan löylyhuoneen venttiiliyhteeseen.
Kattorakenne viimeistellään peitelevyllä ja peitelevyyn kiinnitetään myös tuloilmaventtiili, jonka tuloilma ohjataan kiuasta kohden hyvän hengitysilman saamiseksi löylyssä istuville.Kattorakenne viimeistellään peitelevyllä ja peitelevyyn kiinnitetään myös tuloilmaventtiili, jonka tuloilma ohjataan kiuasta kohden hyvän hengitysilman saamiseksi löylyssä istuville.

Blue Sky ilmanjakojärjestelmän asennusvinkkejä

  • Vallox BlueSky on taipuisa kanavajärjestelmä, joka on järkevää suunnitella ja asentaa “tähden muotoon”. Näin tehden kanavistosta tulee symmetrinen ja lyhyt.
  • Vallox BlueSky -kanava on ennen asennusta tarkastettava mahdollisista kuljetuksessa syntyneistä vaurioista ja epäpuhtauksista.
  • Kanaviston mitoittamisen voi, työn nopeuttamiseksi, tehdä ensin lattialla, jonka jälkeen putket jakolaatikoineen voi nostaa ja kiinnittää kattoon ellei niitä asenneta rakenteiden sisälle tai betonivaluun.
  • Jakolaatikoissa, venttiilin liitäntäosissa ja TINO-D sarjan venttiileissä on valmiit Blue Sky kanavalle sopivat lähtökaulukset. Jotta liitoksesta tulisi tiivis, kanavan päähän, ensimmäiseen aaltojen väliseen uraan asetetaan tiivisterengas. Suosittelemme tiivisterenkaan kostuttamista vedellä ennen asennusta!
  • Asennuksen jälkeen on kanavien päät suojattava pölyltä ja muulta lialta käyttöönottoon asti mukana olevilla suojatulpilla.
  • BlueSky-kanavisto kannattaa asentaa kokonaisuudessaan joko höyrysulun ulko- tai sisäpuolelle, jotta höyrysulusta tulee mahdollisimman tiivis.

BlueSky-ilmajakojärjestelmän asennuksessa tulee noudattaa Suomen rakentamismääräyskokoelman osien D2, E1, E7 ja C1 määräyksiä ja ohjeita.
 
Julkaistu
5.11.2018