Oikeasta ovesta sisään

Kun Sanna Räsänen näki talonsa myynti-ilmoituksen, hän luuli pääsisäänkäyntiä varaston oveksi.
Nyt kaikki on toisin. Enää ei ole mitään epäselvyyttä, mistä ovesta kuuluu astua peremmälle. Räsäset nauttivat olostaan siististi kivetyllä etupihalla. Isla-tytön on turvallista ajella leikkimopolla ja työnnellä kottikärryjään.Entinen sisäänkäynti muistutti varaston sisäänkäyntiä.
C:\Documents and Settings\Nurmi\Työpöytä\250

Kaunis piha houkuttelee

Hyvin suunniteltu ja toteutettu piha lisää kiinteistön viihtyisyyttä ja arvoa, myyntiarvoa jopa 15 prosentilla, ja samalla se lyhentää myyntiaikaa. Hyvin suunnitelluilla tuotteilla se on helppo toteuttaa. Selkeitä arkkitehtonisia muotoja myötäilevät suorakulmaiset kivi- ja puuelementit sekä vehreät istutukset houkuttelevat tutustumaan talon elämään nyt niin ulkoa kuin sisältä. Niiden avulla tontille saatiin isoja ja rytmiä.

- On ollut hienoa nähdä, kuinka ihmiset innostuvat omasta pihasta ja tarttuvat rohkeasti ammattilaisen näkökulmasta annettuihin ideoihin, Hakola kiittää. – Lähtökohtana oli kutsuva ja myönteinen sisäänkäynti, kertoo voitokkaan kokonaisuuden suunnitellut hortonomi Jaana Hakola Maisema-aulasta. - Lapsiperheen toiveet helppohoitoisuudesta ja esteettömyydestä olivat tietysti etusijalla. Lisäksi halusin kunnioittaa 1980-luvun tiilitalon henkeä.

Lue lisää Ruduksen betonikivistä

Pihakivikoulu

Tasaisella ja kuivalla pihakiveyksellä on mukava mopotella.Tasaisella ja kuivalla pihakiveyksellä on mukava mopotella.

Kestävää ja helppohoitoista

Suunnittelussa tulee ottaa huomioon tontin korkeuserot, veden ohjaus pois seinustoilta sekä aikaa ja kulutusta kestävät ratkaisut. Hakola pyrkii korostamaan tonttien hyviä alueita, häivyttämään mahdollisia epäkohtia ja ottamaan huomioon koko lähiympäristön ilmeen.
Kesäisin vihreä ja syksyisin upean punaisena hehkuva köynnösvilliviini toimii vastakohtana suurelle tyhjälle keltaiselle seinäpinnalle eikä leviä säleiköstään talon rakenteisiin. Toimivin ja kestävin on yleensä myös kauneinta.

- Sisäänkäynti avautuu tontin edullisimpaan ilmansuuntaan. Tämän vuoksi myös oleskelualue yhdistettiin sen läheisyyteen. Kiveys sisäänkäynnin edessä on helppo harjata puhtaaksi eikä sitä tarvitse haravoida, Hakola selittää Räsästen pihan ratkaisuja.
- Talvella se on helppo kolata, kun runsaalle lumentulolle on varattu tilaa jo suunnitteluvaiheessa. Havukasvit, tässä tapauksessa katajat, viihtyvät aurinkoisessa talonpäädyssä vähällä hoidolla, kunhan ne kastelee kunnolla istutusvaiheessa niin, että juuret pääsevät tunkeutumaan tarpeeksi syvälle maahan.

Harkiten hyvää tulee

Pihakiveystä käytetään paljon juuri sen helppohoitoisuuden vuoksi. Kun piha on kivetty, pölyä ja hiekkaa ei kulkeudu niin helposti sisälle taloon, mikä helpottaa elämää etenkin lapsiperheissä. Pihakiveyksen avulla saadaan erotettua myös tontin erilaiset alueet toisistaan. Pihakivien suosuo kasvaakin jatkuvasti.
- Ruduksen Kartanosarja on hyvä tuoteperhe. Siinä on keskenään erikokoisia kiviä, jotka sopivat mitoitukseltaan yhteen. Näin niiden avulla saadaan vaihtelua ladontaan. muurikivillä saa rakennettua kiinnostavia tasoeroja, jotka ovat monen rinnepihan ratkaisu, Hakola kertoo. Hakola painottaa, että kiveä tulee käyttää harkiten.
- Nykypäivän haasteena on ilmastonmuutoksen myötä lisääntyneet rankkasateet. Jos sadevesi ei pääse imeytymään maapohjaan, se kulkee pintavirtauksina tonteilla ja katujen varsilla aiheuttaen tulvia ja eroosiota. Pahimmillaan virtaava vesi voi kulkeutua esimerkiksi rakennusten kellareihin. Tämä edellyttää päällystetyn materiaalin vähentämistä tai korvaamista osittain esimerkiksi ruoho- tai nurmikivellä. Niiden reunoilla on kolot, joiden kautta hulevedet pääsevät imeytymään maapohjan kasvien hyödyksi.

C:\Documents and Settings\Nurmi\Työpöytä\244258
C:\Documents and Settings\Nurmi\Työpöytä\244258

Rudus ilmastuskaivo puiden juurien ilmansaantiin

Rudus Ilmastuskaivo on tarkoitettu parantamaan puiden juurien ilmansaantia rakennetussa ympäristössä sekä imeyttämään hulevesiä niiden syntypaikalla.
Puun ympärille voidaan laittaa useampi ilmastuskaivo.
Kaivo asennetaan vettä hyvin läpäisevän hiekan tai soran varaan. Näin taataan hulevesien nopea imeytyminen maaperään. Kaivon ympärille tulee karkeaa mursketta, jotta ilmastusreiät eivät tukkeudu.
Kansirakenteena on teleskooppikansisto ritiläkannella. Ilmastuskaivon korkeus on n. 50 cm.
Ruduksen Ilmastuskaivo puiden juurilleRuduksen Ilmastuskaivo puiden juurille

Kesä on taas ovella

Uuden kesän alussa Räsäset ovat edelleen tyytyväisiä pihaansa.
- Lumityöt sujuivat hienosti eikä roudannostoja ole ilmennyt - kiitos hyvien pohjatöiden! Tänä vuonna lisäämme loput suunnitelluista kasveista ja jatkamme kivituhkaa talon seinustalle. Piha viettää juuri sen verran, että sadevedet valuvat pois, muttei niin paljon että Islalta karkaisi mopo käsistä.
 
Julkaistu
12.8.2013