Ennen keittiöremonttia – ota huomioon
nämä 11 asiaa

Kun suunnittelet keittiöremonttia, selvitä mitä kaikkea remonttiin kuuluu. Jotta kokonaisuus olisi onnistunut, ei välttämättä riitä pelkkien kalusteiden uusiminen, vaan koko tilan remontointi on tarpeellista. Visuaalisestikin toimivan keittiön luomisessa on hyvä käyttää keittiösuunnittelijaa, joka osaa tarjota monipuolisesti ratkaisuja ja vaihtoehtoja.

Kun suunnittelet keittiöremonttia, selvitä mitä kaikkea remonttiin kuuluuKun suunnittelet keittiöremonttia, selvitä mitä kaikkea remonttiin kuuluu

Ota huomioon nämä asiat hyvissä ajoin ennen remonttia:

1.Tarvitaanko lupa?
Pääsääntöisesti jos tilan käyttötarkoitusta muutetaan tai kantaviin seinärakenteisiin kosketaan, tarvitaan aina lupa. Ennen remontin alkua kannattaakin olla yhteydessä oman kunnan rakennusvalvontaan.

2.Onko lattia tarpeellista uusia?
Onko vanha lattia esimerkiksi vino tai jääkö vanhojen kaappien alta paljastuva lattia esille? Lattia kannattaa uusia, kun huone on joka tapauksessa tyhjä. Lattian uusiminen myöhemmin on työläs urakka.

3.Sijoitetaanko uusia kaappeja eri paikoille kuin vanhoja?
Mieti, kuinka haluat käsitellä esille jääneet seinät ja varmista, että kalusteiden asennusta helpottavat tukipuut ovat oikeilla paikoillaan seinärakenteissa. Helpointa voi olla purkaa vanhat levyt ja levyttää seinäpinnat uudelleen, jolloin kalustetuet saa helposti asennettua ja sähkövedot vietyä seinien sisään. Uusi seinä on helppo myös käsitellä.

4.Uudet sähköasennukset. Usein vanhoissa keittiöissä on vain muutama pistorasia ja sähköjohdot ovat vanhoja. Remontin yhteydessä uusi keittiön sähköt ja lisää pistorasioita, sillä niitä ei ole koskaan liikaa. Älä unohda valaistusta. Keittiössä tarvitaan hyvät työvalot, yleisvalo sekä himmeämpi tunnelmavalo.

5.Putkivetoja uusiksi?
Onko keittiön vesipisteellä tarve siirtyä tai onko taloon tulossa jossain vaiheessa putkiremontti? Uusi keittiön osuus jo keittiöremontin yhteydessä tai teetä putki- ja keittiöremontti "yksillä pölyillä".

6.Onko ilmanvaihto kunnossa?
Johdetaanko ruoanvalmistuksen käryt liesikuvun tai -tuulettimen kautta hormiin vai aktiivihiilisuodattimen läpi takaisin huoneilmaan? Onko tarvetta putkivedoille? Jos asut taloyhtiössä, selvitä yhtiön säännöt.

7.Asutko taloyhtiössä?
Remontista on ilmoitettava isännöitsijälle/hallitukselle ja esitettävä suunnitelmat asunto-osakeyhtiölain mukaan.

8.Käytä ammattilaisia hyväksi.
Tarvitset remontissa sähkömiehen, putkimiehen sekä rakennusalan ammattilaisen. Kalusteasennuksen saa usein kalustetoimittajalta, jolta kannattaa pyytää tarjous koko remontista.

9.Muista laatia selkeät urakkasopimukset urakoitsijoiden kanssa.
Selvitä myös mitä keittiötoimitus pitää sisällään. Lomakkeet löydät Rakentaja.fi-palvelusta.

10.Mitä tehdä vanhoilla, hyväkuntoisilla kalusteilla? Kalusteet toimivat niin autotallissa kuin kesämökilläkin. Voit laittaa myynti-ilmoituksen esim. tori.fi-sivustolle.

11.Uusitaanko kodinkoneet?
Uudet energiatehokkaat kodinkoneet on aina kannattava sijoitus. Jos et aio uusia kodinkoneita, tarkista vanhojen kodinkoneiden mitoitus. Huomaa myös, että esim. jääpalakoneella varustettu pakastin voi vaatia vesiliitännän.
Mieti, kuinka haluat käsitellä esille jääneet seinät ja varmista, että kalusteiden asennusta helpottavat tukipuut ovat oikeilla paikoillaan seinärakenteissa.Mieti, kuinka haluat käsitellä esille jääneet seinät ja varmista, että kalusteiden asennusta helpottavat tukipuut ovat oikeilla paikoillaan seinärakenteissa.
Petra OliiviPetra Oliivi
Petra TaikaPetra Taika
A la Carte RigatoA la Carte Rigato
A la Carte VidaA la Carte Vida

Jätä yhteydenottopyyntö keittiöasiantuntijoille:

Jotta uusi keittiösi olisi käytännöllinen, esteettinen ja toimiva, kannattaa käyttää keittiösuunnittelijaa apuna.

A la Carte -keittiökalusteet
Keittiömaailma
Petra -keittiökalusteet

 
Julkaistu
1.12.2020