Asuntomessukodeissa nautitaan
kuin kylpylöissä konsanaan

Näin voi päätellä ainakin messukotien saunojen ja kylpyhuoneiden varustetasosta. Lisäksi monessa talossa on ulkokylpy – poreallas tai kylpytynnyri. Hyvinkään messualueella näkyy selvästi, että kodeissa halutaan viihtyä niin arkena kuin pyhänäkin. Perinteisten saunojen rinnalla Asuntomessuilla on näytteillä myös pihasauna, savusauna ja piiluhirrestä rakennettu sauna.
Eräs rakentajaperheistä toteaakin, että kun lapsiperheen arki pyörii kodin ympärillä, perhe haluaa kodista paikan, jossa voi nauttia elämän pienistä iloista ja huolettomasta kotoilusta. Ulkoporeallas vie taatusti työhuolet unholaan, ainakin hetkeksi. Kun päivät tekee kovasti töitä, niin miksei vastapainoksi nauttisi elämästä omassa pienessä kotikylpylässä.

Kattavia kotikylpylöitä

Rakentaja.fi on aikaisemmin julkaistussa juttusarjassaan seurannut erityisesti kohteen nro 16 rakentajaperheen kevättä messualueen rakennuksilla. Tässä kohteessa voi nyt tutustua todelliseen kotikylpylään, jossa on savusauna (kohde nro 16a), uima-allas, toinen sauna sisällä talossa, poreamme ja tilava terassi. Juttusarjan löydät yhä täältä.
Myös muissa messukohteissa on panostettu saunoihin ja porealtaisiin. Joukosta löytyy myös hieman erikoisempia saunoja. Esimerkiksi kohteessa nro 26 on hybridisauna, jossa on tavallisen sähkösaunan lisäksi myös infrapunatoiminto. Aktiivisesti liikkuva perhe halusi satsata infrapunasaunaan, jollaisia tavallisesti löytyy vain kuntosaleilta ja erilaisista hoitolaitoksista. Ohuet infrapunakalvot on saunassa asennettu seinä- ja kattopaneelien alle. Infrapunamahdollisuuksia voidaan lisätä myös vanhoihin saunoihin.

Messutalosta nro 21 puolestaan löytyy alakerta, joka on pyhitetty sauna-pesutilat-baari-biljardihuone-kuntosali-yhdistelmälle. Kun kokonaisuudesta vielä pääsee portaita pitkin terassilla sijaitsevaan suureen porealtaaseen, kyseessä on melkoinen koti-spa-osasto ja enemmänkin. Saman talon toisessa kerroksessa on lisäksi ylellinen höyrysauna.

Höyrysauna messutalossa nro 21, jonka alakerrasta löytyy lisäksi kokonainen saunaosasto.Höyrysauna messutalossa nro 21, jonka alakerrasta löytyy lisäksi kokonainen saunaosasto.
Asuntomessukohteen nro 25 kuusiverhoiltu sauna on kauniin pelkistetty.Asuntomessukohteen nro 25 kuusiverhoiltu sauna on kauniin pelkistetty.

Kekseliäisyyttä ja estetiikkaa

Saunoissa on käytetty myös kekseliäisyyttä. Kohteessa nro 6 talon isäntä oli luova ja käytti saunassa hirsitalon rakentamisessa ylimääräisiksi jääneet hirret lauteina. Lopputulosta ei jäämäpaloista tehdyksi edes uskoisi. Suihkutila on erikoisine paneelimaisine seinälaattoineen kaunis ja talon spa-osasto jatkuu myös terassille, mistä löytyy kylpytynnyri.
Erityisen pelkistettyä ja kaunista tyyliä voi ihailla messukohteen nro 25 listattomassa, kuusiverhoillussa saunassa. Lattialankuksi sahattu leveä lauta ulottuu saunassa seiniin, kattoon ja aina huoltotiloihin saakka. Saunan erottaa pesutiloista täysin läpinäkyvä, väritön lasi. Saunatilat ovat komeat ja kauniisti viimeistellyt.

Runsasta ja ylellistä tyyliä löytyy puolestaan messukohteesta nro 23, jossa avaria pesutiloja hallitsee suuri poreallas. Saunomista rakastavan pariskunnan saunassa on vaihtoehtoisesti nopeampaan saunomiseen tarkoitettu sähkökiuas ja hartaampaan saunomiseen tarkoitettu puulämmitteinen kiuas. Puukiuas on yhteydessä takkahuoneeseen, mistä sen lämmitys tapahtuu takkahuoneeseen tunnelmaa antavan takkaluukun kautta.

Makupaloja messutalojen saunoista ja pesutiloista:

Asuntomessut saunanrakentajan ideapankki

Tavallisemmista saunoista voi poimia mitä erilaisimpia ideoita oman saunan toteuttamiseen. Pieniin yksityiskohtiin kannattaa kiinnittää huomiota: esimerkiksi messutalon nro 8 saunan ja pesuhuoneen välissä oleva lasi avautuu huoneen koko leveydeltä, mikä helpottaa suuresti lasin ja lauteiden puhdistamista. Eri sävyisille ja erilaisesta puusta tehdyille lauteille, erilaisille kiukaille ja pesuhuoneiden laatoituksille asuntomessut tarjoavat messukotien kautta laajan näyttelyn.

Messujen kotikylpylä-teema sopii erityisen hyvin Hyvinkäälle, joka on perinteikäs kylpyläkaupunki. Hyvinkäälle vuonna 1986 perustettu maineikas hoitopaikka Hyvinge Sanatorium tarjosi paikkakunnalla aikoinaan Euroopan viimeisten virtausten mukaisia kylpylähoitoja. Asuntomessukodit Hyvinkäällä näyttävät, että arjen rentouttavat kylpylänautinnot ovat kaikkien saavutettavissa – kotona.

 
Päivitetty
18.7.2013