Asuntomessuilla helppohoitoisia ja luonnonmukaisia pihoja

Asuntomessualueen pihat Hyvinkään Metsäkaltevassa tarjoavat tuoreita ideoita kaikille, jotka haluavat pihalta helppohoitoisuutta ja luonnonmukaisuutta. Useassa pihassa on käytetty kunttaa eli leikattua metsäpohjaa, ja tonteilta nostettuja luonnonkiviä on hyödynnetty pihojen pengerryksissä ja rajauksissa monipuolisesti. Asuntomessualueella kulkiessa kannattaakin kiinnittää huomiota myös toimiviin piharatkaisuihin.

Metsäkalteva, asuntomessualue Hyvinkäällä sijoittuu vaihtelevaan maastoon, jossa reunatontit sijoittuvat rinteisiin. Alueella on hyvä mahdollisuus pohtia rakentamisen ja pihasuunnittelun erilaisia ratkaisuja keskenään melko samanlaisilla tonteilla. Esimerkkejä löytyy sekä rinteistä että tasamaalta.Metsäkalteva, asuntomessualue Hyvinkäällä sijoittuu vaihtelevaan maastoon, jossa reunatontit sijoittuvat rinteisiin. Alueella on hyvä mahdollisuus pohtia rakentamisen ja pihasuunnittelun erilaisia ratkaisuja keskenään melko samanlaisilla tonteilla. Esimerkkejä löytyy sekä rinteistä että tasamaalta.

Pihat Hyvinkäällä hyvissä ajoin valmiina

Messualueen pihat ovat Hyvinkäällä varsin valmiita. Istutukset ovat hyvässä kasvussa, mistä näkyy, että pihatyöt on tehty hyvissä ajoin keväällä ja kesän alussa. Osaksi tähän on varmasti vaikuttanut Hyvinkään kaupunki, joka on vaatinut kaikilta messutaloilta tarkan pihasuunnitelman. Lisäksi kaupunki on vaatinut jokaista rakennusalasta vapaata 100 neliötä kohti yhden puun. Hyvinkäällä onkin mukavasti katsomista myös pihoissa, ei vain taloissa.
Ei taloa ilman terassia. Monet asuntomessutalojen terassit ovat myös katettuja. Terassien ympärillä pihat avautuvat kekseliäinä ja ympäröivään luontoon sointuvina. Alueen reunoille sijoittuvat pihat, jotka rajautuvat puistoon ja Metsäkaltevan kangasmaastoon, on pengerretty rinteisen maaston ehdoilla ja monia tontteja rajaavat kivet sekä havuistutukset. Kunttaa on käytetty onnistuneesti piha-alueiden ja luonnonmetsiköiden rajoilla.

Alueen keskelle sijoittuvat tontit ovat maastoltaan tasaisempia. Pihoista on kuitenkin saatu vaihtelevia jakamalla piha-alueet selkeästi erilaisiin tiloihin, kuten sisääntuloihin, leikkipihoihin ja hyötytarhoihin. Kivirakenteita on monissa pihoissa runsaasti. Niiden lisäksi pihoja on rytmitetty ja jaettu eri toiminnoille monipuolisilla istutuksilla.

Kohteen nro 30 rinnetonttiratkaisu.Kohteen nro 30 rinnetonttiratkaisu.

Rinnetonttien erilaiset ratkaisut

Alueen reunatontit ovat melko jyrkissäkin rinteissä, ja Metsäkaltevassa on hyvä mahdollisuus tarkastella sitä, miten eri tavalla sama maastonmuoto voidaan käyttää rakentamisessa ja pihan suunnittelemisessa. Esimerkiksi kohteet nro 15 ja nro 16 ovat hyvin samankaltaisilla tonteilla, joilla ratkaisut on tehty kuitenkin keskenään täysin eri tavalla.
Kohteessa nro 15 talon pohjasuunnitelma on muokattu rinnetontin mukaiseksi. Tilat ovat kahdessa tasossa ja yläkerrassa on suuri parveketerassi. Piha jakautuu selkeästi ylä- ja alapihaan sekä niitä yhdistävään porrastettuun rinteeseen. Pihassa on laajoja nurmialueita sekä hedelmäpuita ja marjapensaita.
Viereisellä tontilla kohteessa nro 16 yksikerroksinen rakennus on sijoitettu tontin tasaisimpaan reunaan siten, että rinne on jäänyt piha-alueeksi. Maaston korkoeroja ei ole muutettu pihaa toteutettaessa lainkaan, vaan korkeuserot on ratkaistu terassin eri tasoilla ja portailla, jotka johtavat luonnontilaiseksi jätetylle yläpihalle. Metsämaaston ja terassien välille on tuotu runsaasti kunttaa. Nurmialueet talon molemmin puolin ovat vähäisiä.
Monissa Metsäkaltevan rinnetonttipihoissa on vältetty leikattavaa nurmikkoa. Tontit on paikoin pyritty saattamaan lähes samaan tilaan kuin ennen rakennustöitä: kangasmaastoksi. Hyötykasveissa painotus on puissa kuten omena-, kirsikka- ja luumupuissa. Koristekasveina on käytetty helppohoitoisia mutta näyttäviä pensaita.

Metsäkaltevan luonnonmaiseman hallitsevin elementti ovat suuret kivenlohkareet, jotka jääkausi jätti jälkeensä. Messupihoissa tonteilta rakennettaessa nousseet kivet on käytetty kekseliäästi eri tavoin pihojen rakenteissa. Niitä on koottu luonnonmukaisiksi rykelmiksi tukemaan istutusalueita ja johdattamaan mahdollisia hulevesiä. Joissain pihoissa luonnonkiviä on hyödynnetty pihan korkeuserojen käsittelyssä ja joissain niistä on rakennettu kivimuureja ja portaita.

Katso messupihojen makupalat ja parhaat ideat:

Puutarhoja ja vesiaiheita

Asuntomessualueen keskellä tontit sijaitsevat tasaisessa maastossa ja niiden olemus on reunatontteja puutarhamaisempi. Kuten aina uusilla asuinalueilla, istutukset ovat kuitenkin vasta alussa, joten pihoja pitää silmäillä myös mielikuvituksen silmin sellaisina, jollaisilta ne tulevat näyttämään sitten, kun istutukset ovat kasvaneet täyteen mittaansa. Puiden ja pensasaitojen kasvaessa ja kehittyessä pihoista tulee puutarhamaisia ja suojaisia.

Pihoissa on käytetty mielikuvitusta ja ne ovat keskenään hyvinkin erilaisia; erilaisia toteutuksia löytyy modernista olohuonemaisesta pihasta reheviin istutusalueisiin ja japanilaisvaikutteisiin.

Hyötykasvit ovat tämän päivän trendi, ja se näkyy myös asuntomessualueen pihoissa. Marjapensaiden ja hedelmäpuiden ohella pihoilla näkee myös viljelylaatikoita ja pieniä ryytimaita.

Vesiaiheita pihoissa ei ole paljon, mutta muutamat ovat keskenään sitäkin erilaisempia. Kohteessa nro 4 on keinotekoinen suo takapihalla, kohteessa nro 5 puro ja koristeallas etupihalla ja kohteessa nro 12 kosteikko ja silta takapihalla. Uima-allas suurelta terassilta löytyy kohteesta nro 16 ja koristealtaat kohteista nro 19 ja 21. Kohteessa nro 22 on rakennettu vesiaihe kauniisti luonnonkiven ympärille.

Asuntomessukohde nro 19:n koristeallas terassilla näkyy kauniisti myös rakennuksen sisätiloihin juuri vesiaiheen kohdalla avautuvista korkeita ikkunoista.Asuntomessukohde nro 19:n koristeallas terassilla näkyy kauniisti myös rakennuksen sisätiloihin juuri vesiaiheen kohdalla avautuvista korkeita ikkunoista.
 
Päivitetty
17.7.2013