Asuntomessut Hyvinkäällä alkoivat:
Tie oli pitkä ja kunttainen, mutta nyt kelpaa!

Kuittisten perhe asuntomessukohteessa nro 16 on Asuntomessujen avautuessa saanut työt jokseenkin valmiiksi. Savusaunassa (messukohde nro 16 a) on enää pientä listoittamista. Tomi Kuittinen mittailee katseellaan pihaterassin laudoitusta, jota on runkolautoineen pihassa valmiiksi asennettuna nyt 1,3 km, ja toteaa mietteliäästi: ”Nyt vasta tajuaa, miten suureen työhön tässä pihassa ryhtyi.”

Rohkea rokan syö. Kuittiset suunnittelivat pihan itse, asensivat paikalleen jokaisen kiven, terassilaudan ja kunttarullan – ja huomasivat vasta jälkikäteen, että olipahan homma. Siinä sivussa hoitui myös talon ulkomaalaus.

Tomi ja Anna-Maria Kuittinen omalla altaallaan. Urakka on takanapäin ja olo on yhtä hymyä!Tomi ja Anna-Maria Kuittinen omalla altaallaan. Urakka on takanapäin ja olo on yhtä hymyä!

Aina yhden terassilaudan vielä jaksaa

Pihasuunnittelijaa tarvittiin kohteen nro 16 pihassa vain piirustusten tekemiseen. Muu hoidettiin tarvittaessa pioneerihengellä.

”Pelkästään terassin laudoituksen suunnittelu ja sijoittelu terassilautojen kapenemat ja lautojen väliset raot huomioiden oli todella tarkkaa. Koko ajan piti mitata ja suunnitella, miten edetä sitä mukaa kun pino hupeni. Ammattilaiselle se olisi toki voinut olla läpiheittojuttu, mutta kun on elämässään rakentanut vain pari terassia ja ammattitaito on jossain ihan muualla, oli siinä asettelemista,” Kuittinen myöntää.

Messuaikaisen kovan kulutuksen jälkeen pinnat viimeistellään öljyämällä vielä kerran, jolloin myös sävyt tasaantuvat.

”Halusimme säilyttää maaston korkoerot täsmälleen sellaisina kuin ne olivat ennen rakentamista, minkä vuoksi terassin korkoeroissa oli vielä vähän lisää miettimistä. Yritin suunnitella pihan siten, että kokonaisuus olisi tasapainoinen, mutta korkomaailma olisi täysin maaston mukainen. Terassiin tuli siten lopulta kolme eri tasoa, joista korkeimmalta johtavat portaat holvisaunan päälle ja yläpihalle,” hän kertoo.

Savusaunan edusta valmiina.Savusaunan edusta valmiina.

Kevät toi maalarin... ja sekin katsoi peilistä

Anne-Maria Kuittinen puolestaan silmäilee arvioivasti ulkomaalausta ja toteaa, että nyt on paras vain nauttia valmiista eikä tuijottaa räystään aluslaudoitusta miettien, pilkahtaako sieltä vielä maalaamatonta pintaa. Perheen emäntä on nimittäin maalannut koko talon ja kaikki piharakennukset itse. Vain ylimmissä kattolappeissa tuttu kävi auttamassa, kun rohkeuden kerääminenkään ei auttanut korkeimmille rimoille.

Tuntimääriä Anne-Maria ei laskenut, mutta noin kuukauden päivät maalaustelineet olivat vuokralla. Sateella ei voinut maalata ja joskus ei vain jaksanut, mutta aina kun mahdollista, pensseli oli kädessä ja nainen telineillä.

Valmiin iloa

Sisällä on ollut valmista jo jonkin aikaa. Tomi Kuittinen esittelee iloisena keittiötä, joka on yhtenäistä tilaa olohuoneen kanssa.

”Tykkäämme molemmat kokkaamisesta eikä kokkailu yhdessä ystävienkään kanssa ole vierasta. Niinpä keittiön on oltava tila, jonne kukaan ei eristäydy vaan jossa toimitaan yhdessä ja yhteydessä kaikkiin talossa oleviin. Laatikoissa on hidasteet, mutta erikoisempia mekanismeja keittiö ei pidä sisällään. Työtehoseuramaisesti keittiön eri tavaroiden paikat on mietitty tarkkaan siten, että kokkaamisessa tarvittavat välineet löytyvät lieden läheltä ja kattauksessa tarvittavat astiat taas löytyvät ruokapöydän läheltä. Tässä keittiössä kaikella on looginen paikkansa,” hän esittelee.
 

Kuittisten keittiö valittiin Keittiömaailmasta. "Vanhanaikainen keksintö" eli suuri komero on oikealla liukuoven takana.Kuittisten keittiö valittiin Keittiömaailmasta. "Vanhanaikainen keksintö" eli suuri komero on oikealla liukuoven takana.
Kevyet yläkaapit on korvattu paitsi leveillä laatikostoilla, myös liukuoven takaa yllättäen paljastuvalla komerolla, jota Tomi Kuittinen nimittää vanhanaikaiseksi keksinnöksi. Tilava komero on täynnä hyllyjä, jotka ulottuvat 2,8 metrin korkeuteen. Tänne mahtuu ihan kaikki tarvittava.

Lopuksi on pakko kurkistaa vielä autokatoksen perälle: varastotila on valmistunut!

”Ei kannata avata liukuovia,” Tomi Kuittinen naurahtaa.

”Hyllyt nimittäin puuttuvat vielä. Viimeiset viimeistelyt tehdään ennen muuttoa messujen jälkeen.”

Kaiken kaikkiaan viiden osaston varasto herättää kuitenkin ylpeyttä isännässä. Miten muuten organisoidaan 4,6 m2:n varastotila pihalle siten, ettei sitä edes huomaa? Liukuovet näyttävät autokatoksen päätyseinältä.

”Kunkin oven takana tulee olemaan omat eri tarkoituksiin varatut säilytystilat, jotka kalustetaan käyttötarkoitusta vastaavasti hyllyin, laatikostoin tai ripustusjärjestelmin. Yksi osasto on puutarhanhoitovälineille, yksi työkaluille, yksi urheiluvälineille, yksi auton huoltoon liittyville välineille ja viides auton renkaille,” Tomi Kuittisen äänestä kuultaa tyytyväisyys.
Autokatoksen perälle organisoitu varasto on lähes huomaamaton.Autokatoksen perälle organisoitu varasto on lähes huomaamaton.

Elokuussa uuteen kotiin

Kuittiset pääsevät nauttimaan uudesta kodista kaikilla mausteillaan Asuntomessujen jälkeen. Vanha asunto on vielä elokuun ajan hallussa, joten muutto uuteen voidaan tehdä kaikessa rauhassa. Halua olisi kuitenkin muuttaa Metsäkaltevan kotiin vaikka heti.
”On niin tehnyt mieli koko päivän altaaseen uimaan,” Anne-Maria Kuittinen haikailee aurinkoisella pihalla.

Mutta vielä pitää odottaa. Asuntomessut ovat avoinna neljä viikkoa. Vasta sen jälkeen pääsee uimaan.

 
Päivitetty
15.7.2013