Hyvinkään messutalo Villa Ainoa
- Tavoitteena mukava ja ekologinen koti

– Vuoden mittainen projekti on päättymässä ja Villa Ainoa pääosin valmis. Meno on ollut melkoista, mutta olemme hyvin tyytyväisiä. Meille on tulossa mukava ja energiatehokas koti, jossa on varmasti hyvä asua, Teea Hurme kertoo.

Teea Hurmeen ja Heikki Rintalan taloprojekti on ollut todellakin vuoden urakka. Talo on Ainoakodin Ainoa Aika 145-valmistalomallista Hurme-Rintalan perheelle muokattu 125 neliömetrin suuruinen yksikerroksinen muuttovalmis koti.

messuperhe_ensto1

Muuttovalmis koti

– Muuttovalmis talopaketti on tavallaan hyvinkin helppo valinta. Tiedämme, että kaikki tapahtuu aikanaan, meidän ei tarvitse huolehtia siitä, että eri alojen ammattilaiset tulevat paikalle tai siitä, että kustannusarvio pitää. Vastapainoksi muuttovalmiin talopaketin ostajan pitää oikeastaan ostohetkellä tietää mitä haluaa, sillä myöhään tehdyt muutokset ovat hankalia ja maksavat siksi enemmän, Teea Hurme selittää.

– Perhetilanteeseemme valmistalo oli lopulta oiva ratkaisu. Meillä on noin vuoden ikäinen Saaga-tytär ja saamme toisen lapsen loppuvuodesta. Aikaa talon rakentamiselle ei yksinkertaisesti olisi ollut. Ainoakodin valmistumisaika on 22 viikkoa.

Sähkölämmitys sopii matalaenergiataloon

Villa Ainoa on energiatehokas passiivienergiatalo. Villa Ainoan ilmanvuotolukumittausten keskiarvo on 0,4. Talo on teknisiltä ratkaisuiltaan Ensto Hybriditalo eli Villa Ainoassa on Enston ilmalämpöpumpulla varustettu ilmanvaihto, nopeasti reagoiva sähköinen lattialämmitys sekä näiden yhteistoiminnan varmistava kodinohjausjärjestelmä.

– Ekologisuus on meille tärkeää. Haluamme asua niin, että hiilijalanjälkemme on mahdollisimman pieni. Emme silti halua tinkiä kodin mukavuuksista. Saunomme paljon, meillä on ainavalmis kiuas ja uskomme käyttävämme paljon myös meille tulevaa poreallasta. Toiveiden yhteensovittaminen oli onneksi mahdollista.

– Passiivitalona Villa Ainoa ei tarvitse juurikaan lämmitystä. Ilmanvaihtolaitteen ilmalämpöpumpun ohella meille tulee sähköinen lattialämmitys, mikä on mukavaa myös lattialla konttaaville ja leikkiville perheen pienille.

messuperhe_ensto2

Yhteensopivaa tekniikkaa

– Meille oli tärkeää se, että kun valitsimme kotimaisen valmistajan, porvoolaisen Enston, tiedämme, että ilmanvaihto ja lämmitys pelaavat yhteen ja toimivat energiatehokkaasti. Hybriditaloajatus oli kuin mitoitettu ajatuksiimme: energiaa käytetään vain tarpeen mukaan. Energiatehokkuutta tuovat myös aurinkopaneelit, joiden energiaa hyödynnämme mm. saunan ainavalmiin kiukaan lämmittämisessä.

– Meille tulee ilmanvaihto, lämmitysjärjestelmä, valaistus ja kodin ohjaustoiminnot samalta valmistajalta, Enstolta. Näin varmistamme sen, että koko paketti pysyy nätisti kasassa ja toimii keskenään. Vaikutuksen uskomme näkyvän asumisen helppoutena sekä alhaisina käyttökustannuksina.

– Pihalle tulee myös Enston sähköauton lataustolppa. Ei meillä vielä ole sähkö- tai hybridiautoa, mutta halusimme varustaa talomme myös niiden varalta valmiiksi, Teea Hurme kertoo.

Enston LED-valaisimilla tunnelmaa

Valaistuksessa on useita kiinnostavia yksityiskohtia. Lähes kaikki valaisimet ovat Enston energiatehokkaita ja luonnollisen valon antavia LED-valaisimia.

– Kotiimme on tehty valaistussuunnitelma ja siinä on käytetty hyvin paljon erilaisia tunnelmaa luovia efektejä, kuten epäsuoraa valaistusta. Odotan innolla syksyä, kun valaistuksen hienoudet tulevat oikein esille, Teea Hurme kertoo.

Kodinohjausjärjestelmä kertoo energiankulutuksesta

Villa Ainoaan tulee energiankulutuksesta kertova ja kodin toimintoja ohjaava kodinohjausjärjestelmä. Teea Hurme otaksuu sen ohjaavan myös perheen käytöstä.

– Järjestelmän avulla näemme toimintojen ja käyttäytymisemme suoran vaikutuksen energiankulutukseen. Pihallemme on tulossa poreallas ja on jännittävä nähdä, miten sen käyttö ja energiankulutuksen seuranta menevät. Kun tiedämme, miten energiaa kuluu, voimme muokata käytöstämme energiaa säästävämmäksi.

– Vaikeinta messutaloprojektissa on muuttopäivän odottaminen. Koti on jo valmis, mutta me muutamme sinne vasta loppukesästä messujen jälkeen. Kovasti jo mieli palaisi Hyvinkäälle ja Villa Ainoaan, Teea Hurme toteaa kaihoisasti. Villa Ainoa tuntuu jo omalta kodilta.
 
Julkaistu
8.7.2013