LED-valaisimet kodin kaikkiin tiloihin

Hyvin suunniteltu valaistus on yksi tärkeimmistä asumismukavuuteen vaikuttavista tekijöistä. Enston energiatehokkaat LED-valaisimet tuovat valaistukseen jokapäiväistä asumisen helppoutta, tunnelmaa ja tyylikkyyttä.

Enston kasvava valaisinmallisto

Ensto on tuonut markkinoille uusia, kodin eri tiloihin soveltuvia tyylikkäitä LED-valaisimia. Pitkäikäisinä ja kestävinä ne ovat myös taloudellinen valinta.

– LEDeillä voidaan erinomaisesti hoitaa kodin valaistus ja kasvavassa valaisinmallistossamme on eri tiloihin ja käyttötarkoituksiin soveltuvia malleja. Enston LED-valaisimilla voidaan kodin valaistus järjestää tyylikkäästi, kustannustehokkaasti ja samalla saada aikaiseksi erilaisia tunnelmia vaikkapa epäsuoraa valaistusta käyttäen, Enston tuotepäällikkö Pekka Kyröläinen kertoo.

LEDien hyvät ominaisuudet, kuten pitkä käyttöikä, vähäinen huoltotarve ja näistä seuraava kustannussäästö ovat hyviä ja tärkeitä ominaisuuksia omakotiasujille.

Pitkää ikää ja käytön mukavuutta

LEDien myötä energiankulutus vähintäänkin puolittuu. LED-valaisimien hankintakustannukset ovat 2–3 kertaa muita perinteisiä kalliimpia, mutta kun niiden käyttöikä on yli 30 000 tuntia, lyhyelläkin matematiikalla investoinnin havaitsee helposti kannattavaksi.

Kyröläinen suosittaa erityisesti LED-valaisinten ja liiketunnistimien yhdistämistä. – Yhdistelmällä saa helppoa jokapäiväistä mukavuutta ja turvallisuutta yhdistettynä energiansäästöön. Valaistus on päällä silloin kun tiloissa liikutaan, mutta ei jää vahingossakaan päälle turhaan.

Liiketunnistimilla varustettuja LED-valaisimia Kyröläinen suosittelee etenkin eteistiloihin, porraskäytäviin ja aputiloihin. – Näissä tiloissa käydään ja valot jäävät helposti palamaan turhaan niistä poistuttua. Jokapäiväistä turvallisuutta ja käyttömukavuutta tuo se, että katkaisijaa ei tarvitse hamuilla syli täynnä lapsia tai kädet täynnä kauppatavaroita.

Suunnitelmallista tunnelmaa ja energiatehokkuutta

Kyröläinen toivoo valaisinsuunnittelun yleistyvän myös omakotitaloissa. Julkisten tilojen valaistusta on suunniteltu sähkösuunnitelmasta erillisenä osana jo kauemmin.

– Omakotitalojen valaistussuunnittelu laiminlyödään valitettavan usein. Usein se korvataan pohtimalla tovi sitä, mihin kohtaan huonetta kattovalaisimelle laitetaan varaus sähkösuunnitelmassa ja asettamalla työpistevalaisimet paikoilleen. Valaistusta kannattaisi ajatella kuitenkin laajemmin, pohtia, mitä ja miksi valaistaan, millainen valo eri tilanteissa tarvitaan ja mitä muuta valaistuksella voidaan saavuttaa.

– Valaistussuunnitelmalla saadaan yhtaikaa sekä tunnelmaa, tehoa että energiatehokkuutta. Valaistussuunnitelma ei välttämättä merkitse kalliita ratkaisuja tai erikoisvalaisimia, sillä hyviä toimivia ratkaisuja saadaan ihan perinteisillä valaisimilla sekä normaaleilla ohjauskeinoilla, mutta mietitysti.

Valoa tarpeen mukaan

– Valaisimet ja niiden ohjaus pitää suunnitella toimimaan yhdessä. Valaistusta kannattaakin miettiä ihan samalla tavalla kuin muita kodin ratkaisuja, ja riittävän ajoissa. Esimerkiksi himmentimillä sekä hämärä- ja liiketunnistimilla ohjattu LED valaistus on moneen eri tilanteeseen soveltuva ja toimiva valaistus.

Kyröläisen mielestä valaistussuunnitelmaa tehtäessä pitää miettiä missä ja mitä kotona tehdään. Valoa saadaan silloin sinne, missä valoa tarvitaan, on kyseessä sitten työpiste, keittiön työtaso, porraskäytävä tai olohuoneen kirjojen lukutuoli.

– Ihan perusvalaisimilla saa luotua jännittäviä ja uudenlaisia efektejä vaikkapa epäsuoraa valaistusta käyttämällä. Vaihtoehtojen kirjo on lähes rajaton. Kattona on lähinnä suunnittelijan mielikuvitus ja osaaminen.

Suunnittele kodin valaistus tilakohtaisesti

Hyvin toteutettu valaistus on tärkeä sisustuksellinen elementti, joka korostaa tilan tyyliä, tunnelmaa ja yksityiskohtia. Sisävalaisimia valittaessa on hyvä miettiä huone kerrallaan millaiselle valolle tilassa on tarvetta.

Suunnittelun muistilista
  • Tarvitaanko tilassa yleisvaloa, työpistevalaisimia vai koristevalaisimia? Kaikki palvelevat eri tarpeita.
  • Onko huoneessa tarvetta kiinteälle vai liikuteltavalle valolle?
  • Himmentimien ja liiketunnistimien tarve? Oikeisiin paikkoihin sijoitettuna ne parantavat asumismukavuutta huomattavasti.
  • Valaisimen energian käyttö? Koska huonetiloissa on yleensä useita, paljon päällä olevia yleisvaloja, kannattaa valaisimiksi valita vähän energiaa kuluttavat LED valaisimet.
  • Tuleeko valaisin kuivaan vai kosteaan tilaan?

 
Päivitetty
5.7.2013