Sähkölämmityksellä säästöjä
- Hybriditalossa yhdistyvät mukavuus ja energiatehokkuus

Sähkölämmitys yhdistettynä tehokkaaseen ilmalämpöpumpulla varustettuun ilmanvaihtolaitteeseen on osoittautunut omakotitalon kustannustehokkaimmaksi vaihtoehdoksi. Enston tekemien selvitysten mukaan erot ovat suurimmat passiivitalossa.

Ensto Hybriditalo - Energiatehokasta talotekniikkaa.Ensto Hybriditalo - Energiatehokasta talotekniikkaa.
- Matala- ja passiivienergiataloissa lämmitysenergian tarve jää vähäiseksi hyvän eristyksen ansiosta. Lämmitystä tarvitaan passiivitalossa lopulta vain talvipakkasilla. Kannattaa valita järjestelmä, joka toimii varmasti, reagoi nopeasti muutoksiin ja on kustannuksiltaan alhainen. Sähkölämmitys täyttää nämä toiveet ja pelaa Ensto Hybriditalossa vielä hyvin yhteen ilmanvaihdon kanssa lisäten kodin energiatehokkuutta, kertoo Ensto Building Technologyn myyntijohtaja Juha Käyrä.

Ilmanvaihdon ja lämmityksen toimivaa yhteistyötä

Hybriditalossa energiatehokkuus on seurausta ilmanvaihdon ja sähköisen lämmitysjärjestelmän saumattomasta yhteistoiminnasta. Tämä taas tuntuu mukavasti kukkarossa alhaisina käyttökustannuksina. Energiatehokkuuden lisäksi ilmanvaihtolaite huolehtii siitä, että kodissasi on aina terveellinen ja puhdas sisäilma.

Ensto Hybriditalossa ilmanvaihdosta huolehtii ilmalämpöpumpun sisältävä Enervent-ilmanvaihtolaite. Ilmanvaihtolaitteen hyötysuhde on pyörivän lämmönsiirtimen ansiosta erittäin korkea, jopa 85 %. Lämpöpumpun avulla pystyt myös säätämään kesällä sisäilman miellyttävämmäksi viilennyksen ja ilmankuivatuksen avulla. Ilmanvaihtolaitteella myös viilennyksen kustannukset pysyvät kurissa, koska pyörivän lämmönsiirtimen avulla saadaan otettua myös viileää ilmaa sisältä talteen.

Nopeasti säätyvä sähkölämmitys sopii erinomaisesti hyvän ilmanvaihtolaitteen kumppaniksi. Tarkat termostaatit ohjaavat lämmityksen toimimaan vain tarvittaessa. – Tällainen ratkaisu lämmittää nopeammin kuin laajan betonikerroksen alle asennettu lämmityskaapeliverkosto, sillä iso betonimassa lämpenee hitaasti. Lisäksi on energiatehokkaampaa lämmittää vain pintamateriaalia, jolloin myös lämmityksen säätö on tarkempaa, Juha Käyrä sanoo.

LED-valaisimet kodin kaikkiin tiloihin

Kun energiaa kuluu vähän, pienetkin muutokset ovat suuria. Villa Ainoassa yleisvalaistus on toteutettu energiatehokkailla LED-valaisimilla. Enston LED-valaisinten valo on lähellä luonnollista valoa, mikä lisää kodikkuutta. Epäsuorasti toteutettuna valaistus tuo myös tunnelmaa sisustukseen.

LEDien myötä energiankulutus vähintäänkin puolittuu. Valaisinten LED-valaisimien hankintakustannukset ovat 2–3 kertaa muita perinteisiä kalliimpia, mutta kun niiden käyttöikä on yli 30 000 tuntia, lyhyelläkin matematiikalla investoinnin havaitsee helposti kannattavaksi.

Villa Ainoa valittiin Työtehoseuran arvioinnissa asuntomessujen ekotehokkaimpien messukohteiden kärkikolmikkoon. Arvioinnissa erityisesti valaistusta kehuttiin kaikin puolin onnistuneeksi, ja huomiota oli kiinnitetty myös miellyttävään epäsuoraan valaistukseen.

Enston LED-valaisimilla epäsuorasti toteutettu luonnollinen valaistus tuo tunnelmaa sisustukseen.Enston LED-valaisimilla epäsuorasti toteutettu luonnollinen valaistus tuo tunnelmaa sisustukseen.

Uusiutuvaan energiaan ja sähköauton lataamiseen kannattaa varautua

Lisää energiatehokkuutta voidaan tuoda myös aurinkopaneeleilla, joiden tuottamaa energiaa voidaan käyttää kesäkuumalla kodin viilentämiseen ilmanvaihdon avulla ja siten vielä lisätä asumismukavuutta. Toisaalta aurinkopaneeleilla tuotettua sähköenergiaa, jota saadaan noin yhdeksänä kuukautena vuodesta, voidaan käyttää vaikkapa valaistukseen, kodinkoneisiin ja kaikkeen mikä toimii sähköllä. Aurinkopaneelien energiaa voidaan hyödyntää myös sähköauton lataamisessa. Sähköautot ja ladattavat hybridiautot käyttävät sähköenergiaa todella tehokkaasti ja ovat parhaimmillaan kolme kertaa tehokkaampia kuin bensiinikäyttöinen auto. Käyrä kehottaakin omakotitalon rakentajia varautumaan jo sähköautoiluun.

– Sähköautot ja ladattavat hybridiautot yleistyvät nopeasti ja tarvitsemme autojen latauspisteitä. Ihan jokaisesta pistorasiasta sähköautoa ei kannata ryhtyä latailemaan, siinä voi käydä huonosti ja aiheutua jopa hengenvaara. Kotitalouspistorasiasta lataamista suositellaankin vain tilapäisesti. Hyvä olisi varustaa koti ihan oikealla sähköautojen latauspisteellä, kuten esim. Ensto Chago eFill. Viisas varautuu jo ennalta, sillä jälkikäteen asentaminen on rakentamishetkeä kalliimpaa, toteaa Juha käyrä.

Toimiva kokonaisuus

Varmuutta yhteensovittamisen onnistumisesta saa valitsemalla järjestelmät samalta kotimaiselta valmistajalta. Porvoolainen Ensto on valmistanut sähköisen talotekniikan ja ilmanvaihdon tuotteita jo vuosikymmenten ajan.

– Parasta Ensto Hybriditalossa on mielestäni se, että se on todellakin toimiva kokonaisuus, hyvä paketti. Eristyksen hyödyt saadaan esille, kun ilmanvaihto ja lämmitys ohjataan toimimaan aina tarpeen mukaisesti, energiaa haaskaamatta tai mukavuudesta tinkimättä. Palkinnoksi saadaan alhaiset käyttökustannukset, Käyrä hehkuttaa hybriditalon etuja.

Ensto Hybriditalo

  • Ilmanvaihto: lämmön talteenotto muuttaa hukkalämmön energiaksi. Lisäksi ilmanvaihto takaa hyvä sisäilman laadun ja terveen hengitysilman.
  • Lämmitys: sähkölämmitys on vaivaton, luotettava ja tarpeiden mukaan joustava tapa lämmittää koti. Yhdistettynä tehokkaalla lämmöntalteenotolla varustettuun ilmanvaihtoon myös sähkölämmityksen käyttökustannukset pysyvät pieninä.
  • Energiankulutuksen seuranta: voit mitata kotisi energiankulutusta, ja säästää energiaa ja rahaa oikeilla arkielämän valinnoilla. Lisäksi saat hyvän kuvan talosi yleisestä energiatehokkuudesta, jonka avulla on helppo päättää mitä remontoida.
  • Kodinohjaus: ohjausjärjestelmillä voit säädellä kotisi sähkönkulutusta, lämmitystä, ilmanvaihtoa, pistorasioita, vedentuloa ja hälytysjärjestelmää Kannattaako esitellä saneerauksen yhteydessä
  • Valaistus: Ensto eLED-valaisimien energiatehokkuus on yli kymmenkertainen hehkulamppuihin verrattuna. LED-valaisimet moninkertaistavat valaisimien käyttöiän ja vähentävät huoltokustannuksia. Mukavuutta voit lisätä liiketunnistinratkaisulla.
  • Sähkökeskukset: kodin sähköistys ja datakytkennät tyylikkäillä ja turvallisilla sähkökeskuksilla.
  • Sähköautojen lataus: helppo ja turvallinen lataus sähköautolle.

 
Julkaistu
30.9.2013