Viisasta viilennystä kesähelteellä

Ilmalämpöpumpun käyttö kodin viilennykseen maksaa muutaman kymmenen euroa vuodessa, kun pumpun asettelut on säädetty oikeiksi. Silloin huoneilma tuntuu mukavalta: ei kylmältä, muttei kuumaltakaan. Pumppu käyttää ajoittain viilennystoimintoa päällä, mutta suurimman osan ajasta vain puhallin kierrättää ilmaa. Ilmalämpöpumpun käyttö viilennykseen kesähelteellä ei kokonaan kumoa talvella saatua energiansäästöä, mutta toki pienentää sitä, tekninen palveluneuvoja Janne Martiskainen Loisteelta sanoo.

Jos käytät pumppua jäähdyttämiseen, peitä ikkunat verhoilla, jottei auringonpaiste lämmitä huoneita. Ovet ja ikkunat kannattaa pitää kiinni. Jos helle jatkuu pitempään, arvoa osaa antaa myös sille, että oma olo helpottuu, Janne jatkaa.

Lue lisää sähköasioista

Janne kertoo huomanneensa, ettei kaikkien ilmalämpöpumppujen ohjeissa neuvota kaikkia toimintoja perusteellisesti. Jos jäähdyttää huoneet liian kylmiksi, jäähdytyksestä voi seurata tavallista suurempi sähkölasku.

Noin 300 eurolla saa siirrettävän, kylmäaineella toimivan ilmastointilaitteen, jonka sähköteho vaihtelee 0,5 - 1,5 kW. Jos laite on päällä 8 tuntia vuorokaudessa, sähköä kuluu 4-12 kWh ja käyttö maksaa noin 0,60 - 1,80 euroa.

Helle lisää kylmälaitteiden sähkönkäyttöä

Kylmälaitteet joutuvat tekemään helteellä rankasti töitä pitääkseen ruoat ja pakasteet kylminä. Kun keittiön lämpötila nousee 25 asteesta 32 asteeseen, kylmälaitteen sähkönkulutus kasvaa 25 - 40 %. Myös käyttöhäiriöt yleistyvät, kun lämpötilaero laitteen sisä- ja ulkopuolella on suuri.

Vinkit kylmälaitteiden toimintaan helteellä:

  • Huolehdi ilmankierrosta. Jos laite on sijoitettu komerokaappiin ja huoneiston sisälämpötila nousee, vedä laite väliaikaisesti ulos komerosta tai ainakin reilusti irti takaseinästä, jotta ilma pääsee kiertämään paremmin.
  • Älä pakkaa jääkaappia liian täyteen, vaan jätä viileälle ilmalle kiertotilaa myös laitteen sisällä. Vältä turhaa kylmälaitteen oven avaamista. Ylitäyttö ja oven tiheä avaaminen lisäävät sähkönkulutusta 15 - 20 %.
  • Älä rasita jääkaappia lämpimillä ruoilla tai juomilla. Kuljeta ruoat kotiin kylmälaukussa.

Kaikki Loisteen asiakkaat voivat seurata omaa sähkönkäyttöään Oma Energia -palvelussa. Palveluun pääsyn ehtoina ovat, että kotona ja kesämökillä on etäluettava sähkömittari ja paikallinen verkkoyhtiö voi lähettää Loisteelle tuntikohtaista tietoa asiakkaan sähkönkäytöstä.

Asiakas voi seurata omaa kulutustaan vuosi-, kuukausi-, viikko-, päivä- ja jopa tuntitasolla sekä kilowattitunteina että euroina.

Oma Energia -palvelussa voi verrata omaa sähkönkäyttöään aiempaan kulutukseensa sekä myös muihin kotitalouksiin. Tuntitason kulutusseuranta auttaa havaitsemaan äkilliset sähkönkäytön muutokset ja lisää asumisen energiatehokkuutta.

Oma Energia -palvelu

Tutustu palveluun tästä!

Voit tutustua palveluun antamalla tunnukseksi demo ja salasanaksi demo.
Asiakaspalvelu puhelin 0800 9 2000 (maksuton) klo 8-20.
 
Julkaistu
14.2.2014