Yleisimmät rakentamisen kiinnitystavat

Ei ole yhdentekevää millä kiinnikkeellä asennus tehdään. Laadukkaan ja ennen kaikkea turvallisen rakentamisen perusta ovat oikein tehdyt kiinnitykset. Rakennusmateriaalin ominaisuudet määrittävät sen, minkälainen kiinnike kyseiselle alustalle soveltuu.

Rakenna oikein - valitse luotettava kiinnike

Kiinnittämisessä on tavoitteena luja ja pitkäikäinen kiinnitys, jolla rakennusmateriaalit pysyvät luotettavasti paikoillaan. Jo 40 vuotta toimineena kotimaisena yrityksenä Sormat tuntee hyvin suomalaisen rakentamisen arjen ja olosuhteet. Uusien innovaatioiden ja asiakaspalautteiden pohjalta kehitetyt tuotteet vastaavat rakentamisen haasteisiin tarjoten korkealaatuisia kiinnitystarvikkeita.


Seuraavassa käymme läpi muutamia usein kysyttyjä asioita kiinnittämiseen liittyen. Ratkaisuilla toteutat kiinnitykset oikeaoppisesti ja turvallisesti.
kiinnitystavat

Mikä kiinnike soveltuu alajuoksuja varten?

Seinien alajuoksujen ja puusoirojen kiinnitys lattiaan sisätiloissa onnistuu nopeasti Sormatin PKN–pikanaulalla tai S-CS -betoniruuvilla. Korroosionkestoa vaativiin kiinnityksiin kannattaa valita korroosiorasituksen mukaan joko kuumasinkitty S-KAK- tai haponkestävä S-KAH -kiila-ankkuri tai ruostumaton betoninaula CONFIX.

Kestävät NAT-nailontulpat

Hinta-laatusuhteeltaan erinomaiset NAT-nailontulpat ovat keveitä kukkarolle, mutta kestävät raskaita kuormituksia. Esimerkiksi pitkä NAT 8 L kestää kevytsoraharkossa 90 kg ja betonissa 140 kg kuormituksen. NAT – tulpan siivekemäiset ulokkeet sekä tulpan tyvessä että keskellä estävät pyörimisliikkeen ja tulpan karkaamisen porareikään.

Karmien asennuksiin uudet S-UF® ja S-UP® – karmitulpat


S-UF®/S-UP® on täysin uusi yleiskarmitulppa kevyisiin ja keskiraskaisiin asennuksiin. S-UF®/S-UP® sopii kaikille rakennusmateriaaleille. Laipallisella kuusiokantaruuvilla varustettu S-UF® ei vaadi lisäkseen aluslaattaa ja laipallinen nailonkaulus estää kosketuskorroosion metallipinnoilla. Kiinnikkeen vetolujuudet ovat markkinoiden kärkeä: esim. 10x100mm S-UF®/S-UP® kestää betonissa jopa 500 kg kuormituksen.

Mitä etuja betoniruuvi tarjoaa rakentajalle ja remontoijalle?

Betoniruuvi (Multi-Monti®, S-CS) on nopea asentaa ja helppo poistaa, joten se sopii loistavasti väliaikaisiin asennuksiin, kuten muotteihin. Lisäksi betoniruuveja voi löysätä ja kiristää uudelleen, jos kiinnitettävän kappaleen, esim. kaapin, asentoa on säädettävä. Ruuvien uudelleenkäytettävyys säästää selvää rahaa. Betoniruuvi sopii pieniä reuna- ja ruuvien keskinäisiä etäisyyksiä vaativiin kiinnityksiin mm. pilareissa ja ulkokulmissa.

Isoissa kokoluokissa (≥ M12) kiila-ankkureiden asennus on betoniruuveihin verrattuna helpompaa. Lisäksi kiila-ankkuri sallii pienen taipuman asennuksessa ja siten sopii paremmin raudoitetulle betonille.

Mitä kiinnitystekniikoita tulisi käyttää Leca- ja Siporex-harkoille?

Huokoisiin ja ontelomaisiin alustoihin (alhainen puristuslujuus) kiinnitettäessä oikean kiinnikkeen valinta ja varovainen työtapa korostuvat. Kevytsora- (esim. Leca®) ja kevytbetoni (esim. Siporex) – harkkoihin kiinnittämisessä voit käyttää KBRM – kevytbetoniruuvia, NAT L – nailontulppia, S-UF®- ja S-UP® – yleiskarmitulppia, KBT- ja KBTM – kevytbetonitulppia sekä ITH-massoja.

Asennusvaiheessa tulppien ylikiertymistä voidaan estää suorittamalla ruuvin loppuun kiristäminen käsin tai porakoneen momentin avulla.

KBRM-kevytbetoniruuvi ei yleensä vaadi esiporausta, mutta kiinnitettävän kappaleen kovuuden ja paksuuden takia esiporaaminen voi silti olla tarpeellista. Nanopinnoitettu ja C4-korroosioluokkaan hyväksytty KBRM sopii myös ulkokäyttöön.

Siporex – harkkoon voit porauksen sijaan lyödä reiän tuurnalla eli sileällä ja käytetyn kiinnikkeen paksuisella metallipuikolla. Näin nopeutat asennuksia, vältyt porauspölyltä ja tuurnan tiivistämä naulareikä antaa paremmat ulosvetoarvot. Tekniikka toimii parhaiten NAT L-nailontulppien ja yleiskarmitulppien asennuksissa. mLeca- ja Siporex – harkkojen pettäneen kiinnikkeen jättämän aukon voit porata takakartion malliseksi ja käyttää ITH 150 P – kemiallista massaa sekä vaarnaa.

Mitkä kiinnikkeet soveltuvat kipsi- ja lastulevyille sekä muille rakennuslevyille?

OLA -ohutlevyankkuri on jokaiseen työkalupakkiin kuuluva ONE-FOR-ALL – kiinnike. OLA käy nerokkaan, patentoidun rakenteensa takia kaikille 12mm ja sitä paksummille rakennuslevyille. OLA toimii jopa massiivi- eli umpiaineissa kiila-ankkurimaisesti reiän seiniä vasten. Kipsilevyssä kiinnityksen kestävyys on aina loppukädessä kiinni kiinnitysalustan lujuudesta ja laadusta. Turvallinen kuormitus yhden kipsilevyn seinässä on 25 kg ja EK-levyllä tai kahdella tavallisella levyllä 35 kg.

MOLA on laadukas molly -tyyppinen ankkuri, joka voidaan kiristää ruuvimeisselillä tai asennuspihdeillä. MOLAn rakenne sallii kiinnitettävän kohteen poistamisen ja uudelleen kiinnittämisen useita kertoja.

Kevyisiin kiinnityksiin kipsilevyille (max. kuormitus 8 kg, varmuuskerroin 2,5) on kätevintä käyttää KLA- ja KLA METAL – kipsilevyankkureita. Voit asentaa ne ilman esiporausta ristipäisellä ruuvimeisselillä. KLA METAL sopii myös EK-kipsilevylle ja palonkestoa vaativissa asennuksissa.

TOLA on uusi toggle – tyyppinen 6mm pultilla varustettu levyankkuri 10-90mm paksuille levyille erilaisia ontelokiinnityksiä varten. TOLA soveltuu levymateriaalien kestävyyden puitteissa raskaiden laitteiden, tv-telineiden, pesualtaiden jne. kiinnityksiin.

Miten selvitän kiinnikkeen kestämän kuormituksen?

Sormat ei markkinoi tuotteita maksimaalisilla kuormitusarvoilla, vaan noudattaa turvallisiksi testattuja varmuuskertoimia määritellessä sallittuja sekä suositeltuja kuormituksia. Kuormien määrittelyn yksikkö on kN (kilonewton – 1 kN ≈ 100 kg).

Esim. OLA – ohutlevyankkurin sallittu vetokuorma yhden kipsilevyn seinässä on 0,25 kN ≈ 25 kg.

Kiinnikkeen valinnassa on ensisijaisesti otettava huomioon kiinnitysalustan laatu ja ominaisuudet. Lisäksi kuormituksen tyyppi, kiinnikkeen etäisyys reunaan ja toiseen kiinnikkeeseen sekä käyttöolosuhteet (esim. kosteuden aiheuttama korroosio) vaikuttavat kiinnityksen kestävyyteen.

Käytä vain CE-merkittyjä kiinnitystuotteita

CE-merkintä on vaatimustenmukaisuusmerkintä, joka perustuu rakennustuotteita koskevaan EU-direktiiviin. Tämä puolestaan ohjaa kansallista lainsäädäntöä. CE-merkinnällä valmistaja takaa, että tuotteet täyttävät kaikki EU-direktiivin vaatimukset, jotka liittyvät tuotteen mittoihin, raaka-aineisiin ja itse lopputuotteeseen.

Sormatin laatupolitiikan mukaan tuotteiden tulee täyttää paitsi asiakkaiden myös kaikki viranomaisten asettamat vaatimukset. Vähittäismyyjä tai loppukäyttäjä voi aina Sormat-tuotteen valitessaan olla varma tuotteen laadusta, turvallisuudesta ja käyttösopivuudesta jopa kaikkein vaativimmissa kohteissa.

Luotettavat kiinnitystarvikkeet kaikkeen rakentamiseen löydät täältä!

 
Päivitetty
27.6.2013