Ammatiksi torninosturinkuljettaja

Niina Vuorinen valmistui TTS:stä torninosturinkuljettajaksi joulukuussa 2011 ja työskentelee nyt torninosturinkuljettajana betonielementtejä valmistavassa yrityksessä. TTS:n torninosturinkuljettajan tutkinto on osa talonrakennusalan ammattitutkintoa ja se on kestoltaan 16 opintoviikkoa, sisältäen kuuden opintoviikon laajuisen työssäoppimisjakson.

Lue lisää TTS:n koulutusmahdollisuuksista
Niina tutustui työhön vieraillessaan torninosturinkuljettajaystävänsä työmaalla. Samaan aikaan oli lehdessä TTS:n ilmoitus torininosturikoulutuksesta, johon Niina hakeutui.

TTS antaa perusvalmiudet toimia torninosturinkuljettajana

TTS:n torninosturinkuljettajan koulutuksen tavoitteena on antaa opiskelijalle riittävät tiedot ja taidot torninosturinkuljettajan tutkinnon osan suorittamiseen sekä valmiudet työhön. ”Saimme perusvalmiudet työhön TTS:n kurssilta ja aivan kuten muissakin töissä, työ opettaa lisää,” Niina kertoo. Niina sai työpaikan jo opiskeluiden aikana ja suoritti opiskelut loppuun työn ohella.

Tutkinnon osan työkokonaisuuteen kuuluvat torninosturin kuljettamisen lisäksi viikoittaiset ja päivittäiset kunnossapitotarkastukset, pienehköt huollot, sähköisten ja mekaanisten toimintahäiriöiden paikallistaminen ja sekä valmistavat työt ja oman työkohteen järjestyksen ylläpito.
Kuvassa torninosturinkuljettaja Niina Vuorinen.Kuvassa torninosturinkuljettaja Niina Vuorinen.

Työ opettaa lisää

”Olen töissä suhteellisen pienessä yrityksessä ja jos koneessa on jokin vika, ei korjaajaa saa heti paikalle. Silloin on selvitettyä itse missä on vika. Tällä tavoin työssä oppii koko ajan lisää,” Niina kommentoi.
Rakennusala on miesvaltainen ala ja varsinkin rakennuskoneiden kuljettajina harvemmin nähdään naisia. ”Itse olen sopeutunut hyvin joukkoon enkä ole kokenut syrjintää. Tämä ei tosin ole herkkänahkaisten hommaa, sillä jutut ovat välillä todella ronskeja,” Niina huomauttaa. ”Monia työssä askarruttaa korkea paikka ja korkeanpaikanfobia voi olla esteenä työhön hakeutumiseen. Tämä on ehdottomasti rauhallisen miehen työtä.”
Torninosturinkuljettajille on alalla kysyntää. ”Ongelma on, että usein etsitään jo valmista kuljettajaa, mitä vastavalmistunut ei vielä ole. Kokeneille kuskeille työnsaanti on helppoa. Omalta kurssiltani kaikki saivat työpaikan,” Niina kertoo.
 
Julkaistu
25.6.2013