Keittiö on kodin sydän. Keittiössä kokataan, ruokaillaan ja seurustellaan. Keittiö on koko kodin hengetär ja tunnelmanluoja, on se sitten pieni tai suuri, vaalea tai tumma, oma tai vuokrattu.

Keittiöön sijoitetut useat toiminnot asettavat vaatimuksia tilantarpeelle. Työ- ja laskutilaa tulee olla tarpeeksi, jauhot ja makaronit vaativat oman tilansa ja jälkikasvun tarpeet on huomioitava kylmäsäilytyksessä. Työtason oikea korkeus, ruokailutilan vaatima leveys ja kodinkoneiden asennuskorkeudet on myös hyvä huomioida jo suunnitteluvaiheessa. Tässä artikkelissa perehdytään keittiön mitoitukseen.

Lue lisää keittiön suunnittelusta Keittiökoulusta

A la Carte -keittiöiden malli Delicato. Keittiö suunnitellaan ja mitoitetaan käyttäjän mukaan. Pitkä ihminen valitsee korkeammat pöytäkaapit ja lyhyempi harkitsee yläkaappien sijoituskorkeutta.A la Carte -keittiöiden malli Delicato. Keittiö suunnitellaan ja mitoitetaan käyttäjän mukaan. Pitkä ihminen valitsee korkeammat pöytäkaapit ja lyhyempi harkitsee yläkaappien sijoituskorkeutta.

Kaapistojen mitoitus

Keittiö suunnitellaan ja mitoitetaan käyttäjän mukaan. Pitkä ihminen valitsee korkeammat pöytäkaapit ja lyhyempi harkitsee yläkaappien sijoituskorkeutta. Esteettömän keittiön rajoitukset asettavat omat vaatimuksensa sellaista tarvitsevalle.
  • Pöytäkaapit ovat yleensä 850-900 mm korkeita ja 600 mm syviä
  • Välitila noin 500 mm. Lisää välitilan mitoituksesta täällä
  • Yläkaappeja löytyy aivan matalasta kattoon asti ulottuvaan. Syvyys on yleensä 350 mm.

Muista!

  • Yläkaapin ylähyllyille voi olla lyhyen hankala ylettyä
  • Yläkaappien ovien täytyy aueta kunnolla. Sarana saisi aueta ainakin 165 astetta. Nosto-ovi ei ole tiellä.

Työpöydän mitoitus

Työpöydän ei tarvitse olla jokaisessa keittiössä samankokoinen. Työpöydän koko ja tarve vaihtelee asukkaiden määrän ja asunnon koon mukaan. Yleensä ruoanvalmistukseen tarvittava suositellaan suunniteltavaksi oikeakätiseksi. Eli tämä tarkoittaa, että samalle seinälle sijoitetaan sekä liesi että vesipiste ja toimintojen välille suunnitellaan laskutilaa. Ihmisen mitat sekä seisoma- tai istumatyöskentely määräävät pystymitoituksen.

  • työtasoa ruoan valmistukseen 600...1200 mm
  • työtasoa leipomiseen 600...1400 mm
  • laskutilaa lieden molemmille puolille ainakin 400 mm
  • laskutilaa kalusteuunin lähelle 400...700 mm

Petra-keittiöiden keittiömalli Taru. Tässä ratkaisussa samalle seinälle on sijoitetaan sekä liesi että vesipiste ja toimintojen välillä on hyvin laskutilaa.Petra-keittiöiden keittiömalli Taru. Tässä ratkaisussa samalle seinälle on sijoitetaan sekä liesi että vesipiste ja toimintojen välillä on hyvin laskutilaa.

Muista!

  • Jokaista pienkonetta ei tarvitse säilyttää pöytätasolla

Kaappitila ja kylmäsäilytys

Seinäkaappi varustetaan yleensä kolmella siirrettävällä hyllyllä ja pöytäkaappi yhdellä siirrettävällä hyllyllä. Korkeat ja kapeat ulosvedettävät kaapit ovat erittäin tehokkaita tilankäytön kannalta.

Esimerkki säilytykseen tarvittavien kaappien määrästä 2-4 hengen taloudelle. Lähde: RT 93-10929.Esimerkki säilytykseen tarvittavien kaappien määrästä 2-4 hengen taloudelle. Lähde: RT 93-10929.
Jääkaappi, jää-viileäkaappi ja kaappipakastin:

 

 

  • ilmankiertotilaa 50...100 mm
  • yläkomeron syvyys 500 mm
  • toimintatila edessä 900...1500 mm


Jää- ja pakastinkaappi ergonominen suositus lattiasta 400... 900 mm.

Laitekohtaisesti tarkistettava

  • laitteen ulkomitat ja upotusaukon mitat
  • ilmankierron tarve
  • kädensijan vaatima tila


Lue lisää keittiön suunnittelusta Keittiökoulusta


Kodinkoneet

Petra-keittiöiden ovimalli Iida. Tässä keittiössä jääkaappipakastin on näppärästi lieden viereen sijoitettu.Petra-keittiöiden ovimalli Iida. Tässä keittiössä jääkaappipakastin on näppärästi lieden viereen sijoitettu.
Liesi ja uuni
  • liesi, jossa keittotaso + uuni, ergonominen sijoitus 700...900 mm lattiasta
  • liesituuletin sähköliedestä vähintään 500...600 mm
  • liesituuletin kaasuliedestä ja sähkögrillistä 600...650mm

Mikroaaltouuni
Kun mikroaaltouuni sijoitetaan työpöydälle, käyttökorkeus on hyvä ja ilmankierto uunin ympärillä varmistettu.
  • mikroaaltouuni lattiasta 700...1200 mm
  • ilmankiertoa varten vapaata tilaa ympärillä 20...150 mm

Astianpesukoneet
  • tila koneen edessä 900...1500 mm
  • astianpesukoneen ergonominen korkeus lattiasta 300...400mm

Muista!

  • Jos hankit pienen jääkaapin, mieti onko mielekästä ottaa maitoa lattiatasosta
  • Kodinkoneita on eri kokoisia. Mittaa vanha aina ennen uuden ostamista!
  • Mikrot ovat pääasiassa vasenkätisiä.

Ruokapöydän vaatima tila

Ruokapöytiä on eri kokoisia. Niin myös meitä ruokailijoita. Jokaisella meistä on omat tottumuksensa ja vaatimuksensa, joiden mukaan ruokailutilaa suunnitellaan. Ruokailutilaa suunnitellessa käytetään yleensä seuraavia oletusmittoja:

  • Tuolin vaatima tila: leveys 600 mm ja syvyys 500 mm. Tuolin taakse kannattaa jättää lisäksi 300 mm kulkutilaa.
  • Yhden hengen kattaus 400 x 400 mm päytätilaa
  • Pöydän päätyyn jätetään 800 mm kulkutilaa
  • Syöttötuolin tilantarve on noin 500 x 500 mm

Kuva: Petra-keittiötKuva: Petra-keittiöt

Keittiön sähköliitännät

Keittiössä tulee olla riittävästi pistorasioita ja valaisimia. Niiden etäisyyttä mm. vesipisteestä on määritetty. Muista, että sähkötyöt kuuluvat ammattilaiselle! Lue Määräyksistä mitä sähkötöitä saa itse tehdä.
  • astianpesukoneen liitäntä viereisessä kaapissa h = 300
  • lieden liitäntä h = 300 mm
  • liesituulettimen liitäntä h = 1800 mm
  • kylmäkaappiyhdistelmän pistorasia h = 2200 mm
  • työtasovalaisin seinällä/yläkaapin alareunassa h = 1300...1400 mm
  • työtason kannettoman pistorasian vähimmäisetäisyys pesualtaasta 500 mm
  • työtason pistorasia vähintään h = 1200 mm lattiasta
  • mikroaaltouunin pistorasia uunin sijainnista riippuen
    h = 900 mm pöytätasossa, seinällä h = 1200 mm yläkaapissa

h = korkeus lattiasta

Lähde: RT 73-10621 Sähköasennusten sijoitus