Keittiö on kodin sydän. Keittiössä kokataan, ruokaillaan ja seurustellaan. Keittiö on koko kodin hengetär ja tunnelmanluoja, on se sitten pieni tai suuri, vaalea tai tumma, oma tai vuokrattu.
Keittiöön sijoitetut useat toiminnot asettavat vaatimuksia tilantarpeelle. Työ- ja laskutilaa tulee olla tarpeeksi, jauhot ja makaronit vaativat oman tilansa ja jälkikasvun tarpeet on huomioitava kylmäsäilytyksessä. Työtason oikea korkeus, ruokailutilan vaatima leveys ja kodinkoneiden asennuskorkeudet on myös hyvä huomioida jo suunnitteluvaiheessa. Tässä artikkelissa perehdytään keittiön mitoitukseen.
Lue lisää keittiön suunnittelusta Keittiökoulusta
Työpöydän ei tarvitse olla jokaisessa keittiössä samankokoinen. Työpöydän koko ja tarve vaihtelee asukkaiden määrän ja asunnon koon mukaan. Yleensä ruoanvalmistukseen tarvittava suositellaan suunniteltavaksi oikeakätiseksi. Eli tämä tarkoittaa, että samalle seinälle sijoitetaan sekä liesi että vesipiste ja toimintojen välille suunnitellaan laskutilaa. Ihmisen mitat sekä seisoma- tai istumatyöskentely määräävät pystymitoituksen.
Seinäkaappi varustetaan yleensä kolmella siirrettävällä hyllyllä ja pöytäkaappi yhdellä siirrettävällä hyllyllä. Korkeat ja kapeat ulosvedettävät kaapit ovat erittäin tehokkaita tilankäytön kannalta.
Jää- ja pakastinkaappi ergonominen suositus lattiasta 400... 900 mm.
Laitekohtaisesti tarkistettava
Lue lisää keittiön suunnittelusta Keittiökoulusta
Kodinkoneet
Ruokapöytiä on eri kokoisia. Niin myös meitä ruokailijoita. Jokaisella meistä on omat tottumuksensa ja vaatimuksensa, joiden mukaan ruokailutilaa suunnitellaan. Ruokailutilaa suunnitellessa käytetään yleensä seuraavia oletusmittoja: