• Etusivu
  • LVI

Villa ISOVER - Lämpöä maasta

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö NIBE Energy Systems Oy, Saint-Gobain Finland Oy / ISOVER
Päivitetty 25.10.2023
Kodin lämmitys

Kevät saapui lopulta Suomeen ja toki myös Hyvinkään asuntomessualueelle. Kunhan säät vielä hieman lämpenevät, Villa ISOVERin julkisivua päästään pinnoittamaan lopulliseen asuunsa. Villa ISOVERin sisätiloissa tehdään töitä ahkerasti. Pintojen tasoitustyöt tehdään huolellisesti ennen varsinaista maalausta ja tapetointia. WC-tilojen ja saunan laatoitustyöt ovat myös käynnissä.

Tutustu tästä Villa ISOVERin rakennusprojektiin

Lämpöä maasta

Kevään koittaessa työmaata on päästy lämmittämään ympäristöystävällisellä maalämmöllä. NIBE Energy Systems Oy:n maalämpöpumppu F1145 ja kaksoisvaippavaraaja VAPAS 300/450 asennettiin paikalleen huhtikuussa. Maalämpöpumput hyödyntävät maaperän pintakerrokseen tai vesistöihin sitoutunutta aurinkoenergiaa keräämällä sen talteen maahan, porakaivoon tai veteen asennetun muoviputkilenkin avulla.

Putkistossa kiertävän jäätymättömän liuoksen avulla lämpö siirretään höyrystin-lämmönsiirtimelle, jossa lämpö siirtyy kylmäaineeseen. Siitä se luovutetaan käyttövesivaraajaan ja vesikiertoiseen lämmitysjärjestelmään. Yleisimmin lämpö otetaan talteen kallioon poratusta kaivosta. Maalämpöjärjestelmää voidaan käyttää myös talon kesäaikaiseen viilentämiseen. Villa ISOVERin maalämpöpumppu ottaa maahan varautuneen lämmön talteen 128:n metrin syvyisestä lämpökaivosta.

NIBE F1145 on tarkoitettu erityisesti omakotitalojen lämmitykseen tarkoitettu maalämpöpumppu. Sen lämpökerroin eli COP on 3,5. Se siis tuottaa yhdellä kilowatilla sähköä 3,5 kW lämmitystehoa. NIBE VPAS on kaksoisvaippavaraaja, joka voidaan liittää lämpöpumpun lisäksi myös esimerkiksi aurinkopaneeliin tai -keräimeen. Varaajassa on samassa paketissa niin lämmitys- kuin käyttövesivaraajakin.

Lisää tietoa NIBE-maalämpöpumpuista

NIBE Energy Systems Oy:n maalämpöpumppu F1145 ja kaksoisvaippavaraaja VAPAS 300/450 asennettiin paikalleen huhtikuussa.
NIBE Energy Systems Oy:n maalämpöpumppu F1145 ja kaksoisvaippavaraaja VAPAS 300/450 asennettiin paikalleen huhtikuussa.

Hybridijärjestelmää kerrakseen

Villa ISOVER ei lämpene valmiina pelkästään maalämmöllä. Se on nollaenergiatalo, jonka ostetun energian tarve tulee olemaan vuositasolla nimensä mukaisesti 0 kWh.

Rakennuksen lämmitysjärjestelmä koostuu maalämmöstä ja suuresta varaavasta tulisijasta. Katolla on 80 m2 aurinkopaneeleja sähkön tuotantoon sekä 6 m2 aurinkokeräimiä lämpimän käyttöveden tuotantoon. Uusiutuvaa energiaa voidaan tuottaa 0-energiataloon monella tapaa: aurinkolämpönä ja –sähkönä, tuulisähkönä, maalämpönä ja –kylmänä.

Nollaenergiatalon on oltava myös arkkitehtuuriltaan ja rakenteellisilta ratkaisuiltaan hyvin energiatehokas. Tilojen energiatarvetta vähennetään passiivisin keinoin mm. rakennuksen suuntaamisen ja rakenteiden tiiveyden ja energiatehokkuuden avulla.

Moderneissa erittäin energiatehokkaissa taloissa ovat yleistyneet erilaiset hybridijärjestelmät. Se tarkoittaa, että energiaa tuotetaan monella tapaa ja säilötään esimerkiksi suureen hybridivaraajaan. Käytössä voi olla maalämpö, ilmasta veteen lämpöpumppu, aurinkokeräimet, öljy-, puu-, hake- tai pellettikattila. Lämpöä voidaan ottaa talteen esimerkiksi kiertovesitakan tuottamasta lämmöstä tai tulisijan savupiipun savukaasuista.

Lämpökaivon asennusta talvella.
Lämpökaivon asennusta talvella.

Hybridijärjestelmän etuna on se, että energiaa voidaan tuottaa aina edullisimmalla tavalla. Energian hinta vaikuttaa, mutta myös vuodenaika. Kesällä rakennusta ei tarvitse lämmittää, joten aurinkokeräimien avulla voidaan lämmittää suurin osa käyttövedestä. Sydäntalvella maalämmön täydentäjänä käytetään esimerkiksi varaavaa takkaa.

Hybridijärjestelmien suunnitteleminen on haastavaa ja LVI-suunnittelijan on keskusteltava asiakkaansa kanssa myös siitä, kuinka aktiivisesti perhe on valmis itse lämmitykseen osallistumaan. Usein lämmitysjärjestelmän suunnitteluun tai valintaan osallistuvat myös laitevalmistajat/toimittajat ja vastaava suunnittelija, sillä rakennus on lämmitysjärjestelmineen aina kokonaisuus.

Villa ISOVERin hybridijärjestelmän suunnitteluun osallistuivat LVI-suunnittelija Timo Niemen lisäksi myös maalämpöpumpputoimittaja Niben aluemyyntipäällikkö Janne Kattelus, vastaava mestari Ilari Seitsonen sekä asiantuntijoilta VTT:ltä ja ISOVERilta.

Vappua lähestyttäessä maalaustyöt sisätiloissa ovat valmiina ja makuuhuoneen tapetit paikoillaan. Seuraavaksi on edessä kiintokalusteasennus. Telineet ovat paikallaan ja julkisivurappausta aletaan valmistella Vapun jälkeen.

20136_35484.jpg
NIBE Energy Systems Oy
Saint-Gobain Finland Oy / ISOVER
LVI
maalämpöpumppu
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

Sisätilojen sopiva lämpötila ja toimiva ilmanvaihto ovat oleellinen osa asumisviihtyisyyttä ja terveellistä kotia. Arki helpottuu, kun kodin tärkeitä toimintoja voi valvoa ja tarvittaessa säätää samasta paikasta – myös etänä.
Energiantarpeeseen mukautuva lämmitys
Maalämpö on suomalaisiin oloihin erittäin hyvä lämmitysjärjestelmä; auringon maahan sitoutunutta lämpöä on saatavilla ympäri vuoden. Pohjoisen talvessa lämpöpumpuista maalämpö pystyy keräämään ylivoimaisesti suurimman määrän uusiutuvaa energiaa. Sähkön hinnan korotukset kirpaisevat vähiten.Tilaa NIBEN lämpöpumppuesite veloituksetta
20239_83174.jpg
Asiantuntija vastaa: Mitkä ovat maalämpöpumpun edellytykset?
Maalämpölämpöpumppu on huoleton, vaivaton ja todella hyvä vaihtoehto kodin pääasialliseksi lämmitysjärjestelmäksi. Mutta mihin kohteisiin maalämpöpumppu soveltuu parhaiten? Vaatiiko maalämpö rakennusluvan? Miten maalämmön toteutustavat eli maapiiri ja porakaivo (usein tunnettu myös nimellä energiakaivo tai lämpökaivo) eroavat toisistaan? Muun muassa näihin kysymyksiin vastaa maalämpöpumpputuotteiden asiantuntija ja tuotepäällikkö Krister Andersson NIBE Energy Systems Oy:stä.
Jääpuikkoja omakotitalon räystäällä
Miksi jääpuikkoja roikkuu räystäällä?
Nuo kauniit ja kimaltavat luontoäidin luomukset, jääpuikot, voivat kertoa terävällä kielellään yläpohjan eristeongelmasta. Jääpuikot voivat olla merkki eristeiden riittämättömyydestä tai jostain rakennusfysikaalisesta ongelmasta. Olemattomat tuuletusraot eivät päästä kattoa tuulettumaan kunnolla, jolloin kosteus voi tiivistyä katon alapintaan. Yläpohjan vuosikymmenet palvelleet eristeet eivät enää vastaa nykynormeja, jolloin lämpö karkaa harakoille. Oikein suunniteltu rakenne pitää lämmön sisällä ja kosteuden poissa rakenteista.Antaa harakoiden hytistä katonharjalla.
20203_63032.jpg
Tarkista vinkit parhaan lämpöpumppu­tarjouksen valintaan
Lämpöpumppu on iso hankinta ja se hankitaan yleensä vain muutaman kerran elämässä. Hankintaan kannattaa paneutua ja tutustua eri tuotteiden ominaisuuksiin. Kannattaa myös miettiä, mitkä ominaisuudet ovat itselle tärkeitä ja, mitä tarpeita lämpöpumpun tulee täyttää.Monesti kiinnitetään huomiota kokonaisuuden kannalta pieniin asioihin lämpöpumpputarjouksia vertaillessa. Tärkeämpää kuin tarkastella esimerkiksi yksittäistä COP-arvoa on tarkastella tarjousta suurempana kuvana. Kun suurempaan kuvaan ja itselle tärkeisiin asioihin unohdetaan keskittyä voi seurata pettymyksiä lämpöpumpun ominaisuuksissa ja toiminnassa. Tärkeää on, että kokonaisuutena tarjous on paras juuri sinulle ja täyttää kaikki vaatimuksesi.Apuna kannattaa käyttää esimerkiksi uutta lämpöpumpun valintatyökalua. Vastaat vain muutamaan kysymykseen ja lopputuloksena saat vaihtoehdot kohteesesi sopivista lämpöpumpuista.
201812_55637.jpg
Maalämmöllä selvää säästöä lämmityskuluihin
Maalämpö on maaperään, kallioon tai veteen varastoitunutta lämpöenergiaa. Asentamalla maalämpöjärjestelmä päästään käsiksi ehtymättömään, uusiutuvaan ja saasteettomaan energiaan.
20222_76993.jpg
Onko taloyhtiönne miettinyt lämmitys­remonttia?
Onko taloyhtiönne miettinyt lämmitysremonttia? Helsinkiläinen taloyhtiö Nuottapolku 9 hyödynsi taannoin vielä saatavilla olleet energia-avustukset ja vaihtoi kaukolämmön ekologisempaan ja edullisempaan maalämpöön. Lue ja katso video taloyhtiön kokemuksista.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton