Villa ISOVER - Hyvää sisäilmaa riittävästi

Yksi energiatehokkaan rakentamisen peruspilareista on koneellinen, tehokkaalla lämmön talteenotolla varustettu ilmanvaihto. Ilmaa otetaan sisätiloihin tarpeen mukaan, hallitusti koneellisesti eikä korvausilmaa pääse sisätiloihin huonosti tiivistettyjen rakenteiden kautta.

Tarpeen mukainen ilmanvaihto tarkoittaa, ettei asukkaiden tarvitse kiinnittää siihen välttämättä mitään huomiota. Modernin taloautomatiikan ansiosta ilmanvaihdon taso voida säästää toimimaan automaattisesti pienemmällä teholla silloin, kun kukaan ei ole kotona. Se säästää energiaa. Järjestelmän anturit mittaavat sisäilman kosteus- ja hiilidioksiditasoa, joten riittävästi raitista ilmaa riittää myös silloin, kun suku kokoontuu juhlimaan lakkiaisia.

Tutustu tästä Villa ISOVERiin
Uponor-ilmanvaihtojärjestelmä asennetaan ilman erikoistyökaluja. Kanavat voi katkaista sopiva mittaisiksi käsisahalla. Myöskään tulitöitä ei tarvita jolloin asennusaikainen tulipalonvaara on vähäinen.Uponor-ilmanvaihtojärjestelmä asennetaan ilman erikoistyökaluja. Kanavat voi katkaista sopiva mittaisiksi käsisahalla. Myöskään tulitöitä ei tarvita jolloin asennusaikainen tulipalonvaara on vähäinen.

Huonekohtainen säätö

Asunnon lämpötilaa voidaan säätää huonekohtaisesti, sillä huoneet on varustettu termostaateilla.

Juuri tässä nykyiset energiatehokkaat talot eroavat energiakriisin jälkeen sen aikaisella tietämyksellä tiiviiksi rakennetuista 1970-luvun lopun pullotaloista, joista asianmukainen ilmanvaihtojärjestelmä saattaa puuttua kokonaan. Nollaenergiatalossa on hyvä ja terveellinen sisäilmasto. Sisätilojen lämpötilan vaihtelut ovat pieniä. Koska vetoa ei esiinny, sitä ei tarvitse kompensoida ylilämmityksellä.

Lämmön talteenottokyvyltään modernit ilmanvaihtolaitteet ovat erittäin tehokkaita. Parhaille valmistajat lupaavat jopa reilusti yli 80 %:n vuosihyötysuhdetta. Villa ISOVERiin asennetaan Enervent Pandion, jonka erikoisuus on sen pyörivä lämmönsiirrin. Se siirtää talvioloissa myös kosteutta takaisin sisäilmaan, joten kosteustaso pysyy aina järkevällä tasolla.

Taatusti puhdasta ilmaa

Villa ISOVERin ilmanvaihtokanavisto on rakennettu Uponorin polypropeenista valmistetuista kanavista ja kanavaosista koostuvalla ilmanvaihtojärjestelmällä. Järjestelmä on kehitetty yhteistyössä Allergia- ja Astmaliiton kanssa ja se on luokiteltu parhaaseen puhtausluokkaan M1.

Kanavien ja osien sisäpinta on sileä ja ne ovat käsitelty antistaattisella aineella. Siksi niiden sisäpinta ei kerää pölyä eikä likaa. Sileä sisäpinta on helppo myös puhdistaa. Uponor-ilmanvaihtokanavat toimitetaan työmaalle tulpattuina ja osat pussitettuina, jotta ne olisivat valmiiksi puhtaita järjestelmän käyttöönottaessa.

Uponorin esieristetyt ilmanvaihtokanavat ja kanavaosat on vuorattu 15 mm:n solumuovilla. – Solumuovi toimii kondenssieristeenä kanavien ja osien päällä. Se estää kosteuden tiivistymisen tuotteiden pintaan ja näin vähentää kondensoitumisriskiä. Kanaviston päälle riittää pelkkä eristeeksi puhallusvilla, vastaava mestari Ilari Seitsonen kertoo.

Villa ISOVERissa tosin kaikki IV-kanavat ovat läpivientejä lukuun ottamatta höyrynsulun sisäpuolella.

Uponorin järjestelmä sopii hyvin myös viilennetyn tuloilman johtamiseen.
Uponorin järjestelmä sopii hyvin myös viilennetyn tuloilman johtamiseen.Uponorin järjestelmä sopii hyvin myös viilennetyn tuloilman johtamiseen.
 
Julkaistu
18.6.2013