• Etusivu
  • Energia

KNX-taloautomaatio on Standardi

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö ABB Oy
Päivitetty 20.10.2023
20136_35400.jpg

KNX-järjestelmän linjajakokaavio

KNX -järjestelmän kantavana ideana on yhdistää rakennuksen kaikki sähköiset toiminnot yhtenäiseksi ja mahdollisimman energiatehokkaasti toimivaksi verkoksi. KNX -järjestelmällä voidaan ohjata mm. valaistusta, lämmitystä, jäähdytystä, ilmastointia sekä esimerkiksi markiiseja.

KNX on väylätekniikka, jolla taloautomaation eri osia ohjataan yhdellä ainoalla järjestelmällä, jossa laitteet ja eri järjestelmät keskustelevat keskenään. Väylätekniikka tuo merkittäviä säästöjä niin toteutusvaiheessa kuin rakennuksen elinkaaren aikanakin. KNX -taloautomaatio sopii hyvin erilaisiin ja erikokoisiin kohteisiin kuten omakotitaloihin, toimistoihin, liikerakennuksiin, hotelleihin, kouluihin jne. Muunneltavuus on tärkeää rakennuksen käytön aikana ja KNX -järjestelmän laajentaminen on helppoa. KNX:llä toteutetun talotekniikan osuus ja toiminnot päätetään aina tapauskohtaisesti asiakkaan tarpeiden mukaan.

KNX:n on standardoitu järjestelmä (ISO/IEC 14543-3), joka takaa sen, että eri valmistajien KNX -tuotteet ovat keskenään yhteensopivia. KNX standardia hallinnoi ja laitteiden yhteensopivuutta valvoo Konnex Association (www.knx.org). KNX -tekniikka perustuu EIB, BatiBUS ja EHS –järjestelmiin, jotka kehitettiin jo 1990-luvun alussa.

Lisätietoa KNX-tekniikasta

KNX-järjestelmän rakenne

KNX-järjestelmä koostuu linjoista (Line), joissa virtalähde (Power Supply) syöttää 24 VDC käyttöjännitteen toimilaitteille. Yhteen linjaan voidaan kytkeä 64 laitetta. KNX-järjestemä koostuu yksinkertaisimmillaan yhdestä linjasta. Linjoja voi olla alueella (Area) enintään 15. Linjat yhdistetään keskenään linjayhdistimellä (Line Coupler). Linjayhdistimellä estetään tarpeettomien tietojen välittäminen muihin linjoihin. Alueiden maksimimäärä KNX-järjestelmässä on 15. Yhdessä järjestelmässä toimilaitteita voi siis olla jopa 64 × 15 × 15 = 14 400.

Väylän tiedonsiirtotienä käytetään yleisimmin kierrettyä paria. Suositeltava kaapeli on KLMA 4×0,8+0,8. Tiedonsiirtotienä voi olla myös radiotaajuudet (RF), ethernet (KNX over IP) tai sähköverkko (PL). Mediamuuntimilla (Gateway) saadaan KNX yhdistettyä myös muihin medioihin.

Väylän rakenne voidaan valita hyvin vapaasti (väylä-, tähti- ja puurakenteet), ainoastaan rengasrakenne on kielletty. Linjojen suunnittelussa on joitakin rajoitteita:
- virtalähteen ja linjan etäisimmän laitteen välinen etäisyys maks. 350 m
- kahden toimilaitteen välinen maksimi etäisyys maks. 700 m
- väyläkaapelin maksimipituus linjassa 1000 m

Esimerkkejä KNX-järjestelmän toiminnoista

Valaistuksen ohjaus
- Valaistusryhmien päälle/pois –ohjaus
- Valaistustason säätö, päivänvalo-ohjaus
- Tilanneohjaukset
- Liiketunnistin- ja läsnäoloanturiohjaukset
- Yhteys muihin valaistusohjausjärjestelmiin (esim. DALI)

Turvajärjestelmät
- Liityntä palovaroitinjärjestelmään
- Liityntä murtohälytysjärjestelmään
- Kosteusvalvonta
- Kameravalvonta

Lämmityksen, ilmanvaihdon ja jäähdytyksen ohjaus
- Huonekohtaiset ohjaukset
- Läsnäoloanturiohjaukset
- Keskitetyt ohjaukset

Visualisointi
- Ohjauspaneelit
- Liityntä kiinteistöautomaation valvomoihin
- Internet
Keskitetyt aikaohjelmaohjaukset
- Esim. aulojen ja käytävien valojen sammutus

Verhomoottorien ja markiisien ohjaus
- Ajastetut kello-ohjaukset
- Automaattinen ohjaus auringonhäikäisyn ja lämpösäteilyn mukaan
- Automaattinen markiisien ohjaus tuulen ja sateen perusteella

Liityntä AV-järjestelmiin
- Musiikin ja valojen kauko-ohjaus molempiin suuntiin (esim. Bang&Olufsen)
- Mahdollisuus liittää erilaisiin AV-järjestelmiin (esim. Crestron ja AMX)

ABB Oy
Energia
sähkötarvikkeet
kodinohjaus
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20136_35401.jpg
RF-tuotteet langattomaan kytkemiseen
Langattomat kytkimet mahdollistavat valojen, markiisien ja kaihtimien ohjaamisen paikoista, johon tavallisia sähköjohtoja ei käytännössä voi vetää joko asennusteknisistä tai ulkonäkösyistä. Lasiseinät tai remonttikohteet ovat helposti ratkaistavissa RF-tuotteilla.
täbillä näkyy älykotijärjestelmän ohjauskeskus ja vieressä hohvalla makaa lapsi
Kysy kodinohjausjärjestelmästä
ABB-free@home-kotiautomaatiolla ohjaat kotiasi helpommin kuin kuvittelitkaan:- Kodin ohjaukset keskitetysti ja/tai etänä- Ohjaukset älypuhelimella tai tabletilla, paikasta riippumatta- Ohjaa valaistusta, lämmitystä, ilmastointia, kaihtimia ja ovipuhelinta- Yhdistä kosteusvahtiin ja saat hälytyksen puhelimeesi- Tee itse valaistustilanteita ja muokkaa niitä tarvittaessa- Luo aikaohjauksiaJärjestelmä soveltuu sekä uudisrakentamiseen että saneerauskohteisiin. Kysy lisää tai pyydä tarjous!
201312_37407.jpg
Suunniteltu sähköistys pelastaa arjen
Yksinkertaisimmillaan sähköistyksen ohjauksella voidaan tarkoittaa esimerkiksi olohuoneen valaistuksen ohjaamista katkaisijasta tai himmentimestä. Muita toimintoja voidaan ohjata myös yksittäisillä laitteilla, kuten termostaateilla, kosteusvahdeilla ja läsnäolotunnistimilla. Sähköistys kannattaa nykyaikaistaa kotia remontoitaessa, ja taloa rakentaessa se kannattaa suunnitella hyvin omiin tarpeisiin sopivaksi ja joustavaksi.
20123_30073.jpg
KNX-taloautomaatiolla energiansäästöä ja mukavuutta
Sähköistyksen ohjaus kuuluu nykyaikaiseen kotiin. Yksinkertaisimmillaan ohjaus tarkoittaa sähköistyksen hallintaa yksittäisten laitteiden avulla, esimerkiksi valaistusta ohjataan säätimien tai liiketunnistimien avulla. Kodin muita toimintoja ohjaavat termostaatit, kosteusvahdit ja läsnäoloanturit. Laajimmillaan kodin kaikkia sähköisiä toimintoja ohjaa älykäs KNX-taloautomaatio. Mitä kattavampi ohjausjärjestelmä on, sitä monipuolisempi ja energiatehokkaampi ratkaisusta rakentuu. Kaikissa ohjausratkaisuissa korostuvat energiatehokkuus, muunneltavuus ja turvallisuus.
kesäinen kuva loviisan asuntomessujen talosta villa havet joka on meren rannalla
Käyttäjäkokemus ABB free@home -kotiautomaatiosta
Millaista on asua talossa, jossa on kotiautomaatio? Onko siitä todellista hyötyä ja mitä neuvoja kotiautomaation itselleen asentanut antaisi sitä harkitseville? 2023 Loviisan asuntomessujen kohteessa Villa Havet kotiautomaatiota on nyt koekäytetty jo jonkin aikaa. Villa Havetin perheensä kanssa rakennuttaneen Tomi Lehtosen mielestä tämä on sopivan pituinen aika kerätä käyttökokemuksia ja konfiguroida automaatioasennuksia. Lehtonen kertoo nyt omin sanoin kotiautomaatio kokemuksistaan.
Wago lattakaapelointi As Oy Karhunpesä
Lattakaapeli­järjestelmästä helppo ratkaisu latauspisteiden sähkönsyöttöön
Sähköautojen yleistyessä vauhdilla kasvaa myös taloyhtiöillä tarve latauspaikkojen järjestämiseen. Käytännössä asuntokohtaiset autopaikat ovat muuttumassa "tankkauspisteiksi". Valmiudet tähän tulisikin ottaa jo hyvissä ajoissa huomioon sähköistyskapasiteettia laajentamalla. Kaapelireittien suunnittelulla ja asentamisella latauspaikoille taloyhtiö varmistaa osaltaan asukkaiden arjen toimivuuden nyt ja tulevaisuudessa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton