Kaunis epätäydellisyys - pöydälle vanha pinta

Aika jättää vähitellen pintoihin jälkensä, ne kuluvat, ruostuvat ja halkeilevat. Vuosikymmenien tai vuosisatojen aikaansaamassa epätäydellisyydessä on oma rosoinen kauneutensa. Erilaisilla maalaustekniikoilla voidaan jäljitellä tätä ajan patinaa.

Pikkupöydän pinta krakeloitiin maalaamalla se ensin Empirellä (N464) ja noin 40 minuutin kuivumisen jälkeen Harmony sisustusmaalilla (L491).Pikkupöydän pinta krakeloitiin maalaamalla se ensin Empirellä (N464) ja noin 40 minuutin kuivumisen jälkeen Harmony sisustusmaalilla (L491).

Halkeillut maalipinta

Maalipinnan halkeilua kutsutaan krakleeraamiseksi. Tällainen yleensä vuosikymmenien ja useiden maalikerrosten aikaansaama efekti voidaan toteuttaa myös uuteen pintaan maalaamalla. Krakelointimaalaus tai krakleeraus perustuu siihen, että pinnalle laitettava maali kuivuu nopeammin kuin pohjamaali. Kovempaan kulutukseen pinta voidaan lakata Kiva Kalustelakalla.

Krakleeraus tehdään kahdella erityyppisellä maalilla. Pohjamaalaukseen käyvät normaalit alkydipohjaiset tuotteet Maalarin Valkolakasta Unica Superiin. Toiset haluavat käyttää lakkaa siksi, ettei se värjää pintamaalia. Tällöin tulee muistaa huolehtia siitä, että lakan alla on sopivan värinen maali. Periaatteessa maalit eivät kuitenkaan sekoitu toisiinsa, sillä pintamaalaus tehdään vesiohenteisella maalilla.

Pintamaalaus tehdään, kun ensimmäinen kerros on vielä nahkea (yleensä noin ½–1 tunnin kuluttua, riippuen ilmankosteudesta ja kerrospaksuudesta). Pintamaalin tulee olla riittävän huokoinen, jotta se halkeilee kunnolla. Esimerkiksi Siro Himmeä ja Harmony ovat sopivia tuotteita, kun taas esim. vesiohenteiset kalustepintamaalit eivät toimi tässä tarkoituksessa.

Helpoiten krakelointi onnistuu pienille pinnoille, kuten kalusteille ja kehyksille. Suurille pinnoille kannattaa maalaustyö suunnitella niin, että se voidaan tehdä pienemmissä osissa, jolloin kuivuminen on hallittavissa.

Jos käsitellään pieniä pintoja, kannattaa käyttää sivellintä. Sivellintyössä tulee muistaa maalata – vastoin maalarin oppeja – pohja ja pinta erisuuntaisin vedoin, näin saadaan sekä pitkittäin että poikittain kulkevaa halkeamaa. Seinäpinnoilla kätevin työväline on tela. Se jättää taas hieman erilaisen halkeilujäljen. Kuivumista voi nopeuttaa puhaltamalla pinnalle kuumaa ilmaa esim. hiustenkuivaajalla. Krakelointi vaatii hieman kokeilua, mutta on varsin kiehtova laji, kun siihen pääsee sisälle. Lopputulosta ei kukaan voi etukäteen täysin ennustaa.

Halkeiltu maalipinta saadaan aikaiseksi näillä tuotteilla

Unica Super uretaanialkydilakka, kiiltävä, puolikiiltävä, puolihimmeä : Puupinnat sisällä ja ulkona.

Maalarin Valkolakka, puolihimmeä, kiiltävä: Puu-, metalli, lastulevy- ja puukuitulevypintojen maalaukseen sisällä. Soveltuu sekä korjaus- että uudismaalaukseen, myös aikaisemmin alkydi- ja katalyyttimaaleilla maalattujen pintojen uudelleenmaalaukseen.

Empire kalustemaali: Sisäkäyttöön puu-, lastulevy-, puukuitulevy ja kovalevypinnoille käyttöohjeen mukaan. Empire tasoittuu hyvin ja soveltuu erityisen hyvin sivellinlevitykseen.

Harmony, sisustusmaali: Sisämaalaukseen rappaus-, betoni-, tasoite-, tiili-, pahvi-, tapetti-, puu-, kartonkipintaiselle kipsilevy-, lastulevy- ja puukuitulevypinnoille. Soveltuu sekä uusille että ennen maalatuille pinnoille. Soveltuu myös alkydimaalilla maalatuille pinnoille ohjeen mukaisen käsittelyn jälkeen. Ei sovellu ovien ja kalusteiden maalaukseen.

Kiva-kalustelakka, kiiltävä, puolikiiltävä, puolihimmeä : Puupinnoille kuivissa sisätiloissa käyttöohjeen mukaan. Ei sovellu lattioiden lakkaamiseen (käytä lattioiden lakkaukseen Parketti-Ässä -lattialakkaa).
 
Julkaistu
17.6.2013