Kodin ilmanvaihto paranee muutamalla satasella

Toimivaa ilmanvaihtoa kohtuuhinnalla

Puhdas sisäilma parantaa elämänlaatua ja terveyttä. Suomen Terveysilma tarjoaa kaikkiin taloihin, joissa on painovoimainen ilmanvaihto tai vain koneellinen poisto, oivat ja kohtuuhintaiset ratkaisut tehostaa ilmanvaihtoa ja estää haitallisten epäpuhtauksien pääsy huoneilmaan.

Koneellinen ilmanvaihto vaatii uudet ilmastointikanavat ja koneen paikka on löydettävä. Vanhaan taloon on välillä hankala tätä systeemiä asentaa, jolloin varteenotettavaksi vaihtoehdoksi jää venttiilien asennus. Nyrkkisääntönä on, että 20 m² vaatii yhden tuloilmaventtiilin. Poistoilmaventtiilit sijaitsevat keittiössä, WC:ssä, vaatehuoneessa ja kylpyhuoneessa.

Kuvan esimerkissä venttiilit maksavat alle 500 € + työkulut, kun tekee reiän tuuletusluukkuun tai seinään. Pieni investointi loppuiän hyvinvointiin nähden.

Osta venttiilit ja suodatinsukka Jäsentukusta

Venttiilien asennuksessa huomioitavaa

  • Jos et ole varma mihin huoneisiin korvausilmaventtiili asennetaan, kts. kuva yllä.
  • Venttiili kannattaa sijoittaa lämpöpatterin ja ikkunan yläpuolelle. Jos se ei ole mahdollista, niin asennus kannattaa tehdä huoneen takimmaiseen nurkkaan mahdollisimman ylös lähelle kattoa. Venttiiliä ei kuitenkaan kannata sijoittaa esimerkiksi suoraan sängyn yläpuolelle.
  • Terveysilman valikoimasta löytyy useita eri mallisia ja värisiä ulkoritilöitä.
  • Tuulensuoja TS-100 sopii hyvin ulkoritiläksi tuulisille paikoille. Tämä malli soveltuu parhaiten esimerkiksi kerrostalojen julkisivuihin, koska TS-100 johdattaa sadeveden pois seinän pinnasta. Näin vältetään ulkoritilän alapuolelle muodostumasta sadeveden valumajälkiä.
  • Seinään asennettavia (irrallisia) teleskooppimaisia putkia voidaan tarvittaessa lyhentää. Parhaiten lyhennys sujuu rautasahalla. Yhden putken pituus on 150 mm.
  • Jos seinän paksuus on esimerkiksi 280 mm, riittää siihen kaksi putkea. Putkien yhdistämiskohtaan jätetään 20 mm pelivaraa.
  • Venttiilin suodatinosaa voidaan helposti lyhentää leikkaamalla suodatinosan kehikkolanka sopivan mittaiseksi. Vakiomallissa suodatinosan pituus on 270 mm. Jos ulkoseinän paksuus on alle 150 mm tulee käyttää F-100 karkeasuodatinta. Normaali suodatin VS-100 on erittäin tehokas, joten se vaatii paljon suodatuspinta-alaa. Suodattimen pinta-ala saadaan suureksi käyttämällä seinän paksuutta hyväksi. Muuten suodatin joudutaan vaihtamaan useammin.
  • Jos uuden läpiviennin yhteydessä tarvitaan äänenvaimenninta, lue ohjeet. Äänenvaimenninta käytettäessä läpimeno on halkaisijaltaan 160 mm. Venttiili, suodatinosa ja peitelevy on 100 mm sarjaa. Läpimenoputki VR-160, jatkoputki FR-160 ja ulkoritilä ovat 160 mm sarjaa.
  • Mittatiedot

Toimiva ilmanvaihto

Vietämme nykyään jo 90 prosenttia ajastamme sisätiloissa. Miellyttävässä ja terveellisessä sisäympäristössä ilma vaihtuu koko ajan, kun ulkoa otetaan raitista ja puhdasta ilmaa korvaamaan ulos johdettavaa ihmisen toiminnan ja esimerkiksi kotieläinten rasittama sisäilma. Sisäilman miellyttävyydelle ja terveellisyydelle olennaista on, että ilmanvaihto tapahtuu hallitusti ja että ulkoilmassa olevat epäpuhtaudet poistetaan korvausilmasta.

Painovoimaisessa ja koneellisella poistolla toimivassa ilmanvaihdossa automaattisesti säätyvät ja tutkitusti erinomaisilla 3M:n Filtrete-suodattimilla varustetut Velco-korvausilmaventtiilit turvaavat puhtaan korvausilman saamisen hallitusti. Termostaatilla varustetun venttiilin ilmavirta säätyy automaattisesti muuttuvan ulkoilman lämpötilan mukaan, millä vältetään tehokkaasti epämiellyttävä vedon tunne.

Velco-venttiilit voi asentaa useimpiin rakennuksiin sangen vähäisellä vaivalla. Velco istuu sovituskappaleen avulla hyvin vanhojen tuloilmaventtiilien reikiin. Taloissa, joissa ei ole tuloilmaventtiileitä, Velcoja on asennettu ikkunoiden puisiin tuuletusluukkuihin tai rakennuksien ulkoseiniin.

Osta venttiilit ja suodatinsukka Jäsentukusta

Puhtaaseen sisäilmaan

Liikenne, biopolttoaineiden polttaminen, kaukokulkeumat yms. tekijät likaavat hengitysilmaamme sekä ulko- että sisätilassa. Tutkimukset osoittavat, että valtaosa ulkoilman epäpuhtauksista kulkeutuu sisätilaan tuuletuksen tai korvausilman mukana, ellei sisätilaan tulevaa ilmaa puhdisteta kunnolla.

Koko EU:ta koskevien selvitysten mukaan etenkin lapset, ikääntynet henkilöt ja esimerkiksi hengitystie- tai sydän- ja verisuonisairaat kärsivät ilman epäpuhtauksista. Näitä riskiryhmiin kuuluvia henkilöitä on Suomessakin jopa 30-40 prosenttia kaikista kansalaisista. Myös terveille huono ilmanlaatu on haitallista aiheuttaen mm. työtehon alenemista ja pahimmillaan suoranaisia ärsytysoireita.

Suomen Terveysilman Velco-korvausilmaventtiileissä on 3M:n tutkitusti laadukkaat F9-luokan Filtrete-suodattimet.

Suodattimen on todettu mm. VTT:n tutkimuksissa poistavan 90 – 95 prosenttia ilman epäpuhtauksista. Filtrete tehoaa myös kaikkein haitallisimpiin epäpuhtauksiin. Hallittu tuloilman otto ja toimiva suodatus on paras tapa turvata sisätiloissa puhtaampi ilma ja siten tarjota tilojen käyttäjille aiempaa parempi elämä.

Uuteen läpivientiin VELCO VLR -100

VELCO tuloilmaventtiili on helppo asentaa seinään tehtyyn uuteen läpivientiin. Seinään reikäterällä tehtyyn aukkoon asennetaan teleskooppimainen läpivientiputki, joka koostuu ulkoritilästä ja kolmesta erillisestä 150 mm:n putkesta, johon VELCO venttiili ja siihen kuuluva suodatinosa työnnetään.
Venttiili sopii seinän paksuuksille 270 - 430 mm.
Jos seinän paksuus on kuitenkin alle 270 mm, voi suodatinosaa helposti lyhentää.

Betoniseinään voidaan tehdä reikä korvausilmaventtiilejä varten timanttiporauksella.

Poistoilmanvaihtoa on helppo tehostaa

Painovoimaisen ilmanvaihdon taloissa, ts. taloissa joissa ei ole huippuimuria katolla, on usein ongelmia myös ilman poistossa. Lisätehoa poistohormien imuun saadaan tuulivoiman hyödyntämiseen perustuvilla HP hormi-imurilla. Täysin ilman sähköä ja sähköasennuksia toimivia hormi-imureita on saatavissa eri hormikokoihin ja –malleihin sopivina.

Osta venttiilit ja vaihtosuodatin Jäsentukusta

Poistoilmanvaihtoa helppo tehostaa.Poistoilmanvaihtoa helppo tehostaa.
 
Julkaistu
15.7.2013