• Etusivu
  • Talo

Ovien ja ikkunoiden huolto kesällä

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Rakennuskemia Oy
Julkaistu 31.05.2013Päivitetty 18.06.2019
20196_58624.jpg

Ikkunoiden huolto kuuluu kesän askareisiin.

Miksi ikkunoita ja ovia kannattaa huoltaa kesäisin?

Talvella valitetaan lämmön karkaamisesta harakoille ja vedosta, kun ikkunanpuitteista tulee kylmä sisälle. Kesällä on kuuma, kun lämmin ilma pääsee raoista sisään.

Ikkunoiden ja ovien raoista tuleva ja karkaava ilma saadaan kuriin, kun raot tukitaan. Vaikka kesä on nyt todella lämmin, kylmät ilmat yllättävät joka vuosi. Talvella pahimmat vuotopaikat ovat jääneet mieleen ja kun kesällä kotona tehdään muutenkin huoltotöitä, muistithan tarkastaa myös talvella kiusaavat vuotokohdat!

Ennakointi ja energiansäästö, kaksi tärkeää E:tä, tekevät asumisesta mukavaa - ja entistä halvempaa.

Ikkunoiden ja ovien huoltotoimenpiteet

Kesällä ikkunoiden ja ovin huolto on helppoa ja mukavaa, kunhan otat huomioon muutaman seikan.

Ikkunoiden ulkopinnat

Ikkunoiden ulkopinnat tarkastetaan materiaalista riippuen 2-5 vuoden välein.

Tarkastettavia kohteita ovat mm:

  • mahdollisten tiivisteiden elastisuus ja toiminta
  • ulkopuitteet, karmit ja listat
  • pintakäsittelyt
  • vesipellit
  • liittymät seinärakenteisiin
20196_58628.jpg
20196_58626.jpg

Ikkunoiden sisäpinnat

Ikkunoiden sisäpinnat tarkastetaan 5 vuoden välein.


Tarkastettavia kohteita ovat mm:
  • tiivisteiden elastisuus ja toiminta
  • puitteet ja karmit sekä pintakäsittelyt
  • helojen toiminta
  • ikkunan avautuminen
  • rakenteiden suoruus ja tiiviys
  • puite- ja karmirakenteet, erityisesti alapuitteiden lasilistat
  • lasien kiinnitys ja kittaus
  • liittymät rakenteisiin

Ulko-ovet

Ulko-ovet tarkastetaan kerran vuodessa.
Tarkastettavia kohteita ovat mm:

  • tiivisteet
  • pinnan ja rakenteen kunto
  • karmirakenteiden kunto
  • saranoiden ja lukkojen öljyämistarve
  • lukkojen kunto
  • ovipumpun kiinnitys ja huollontarve
  • oven äänetön ja tasainen sulkeutuminen
  • ovea auki pitävien laitteiden kunto ja toiminta
20196_58627.jpg

Tiivisteen mitoitus ja valinta

Ikkuna- ja ovitiivisteen valinta (klikkaa kuva isommaksi)
Ikkuna- ja ovitiivisteen valinta (klikkaa kuva isommaksi)

Mittaa tiivistettävä rako (ulko- ja sisäikkuna erikseen) esimerkiksi muovailuvahalla tai sinitarralla. Laita muovailuvaha tiivisteen paikalle ja sulje ikkuna tai ovi. Mittaa muovailuvahan paksuus ja valitse 2-3 mm paksumpi tiiviste. Oikein valittu tiiviste ei rasita saranoita tai suljinmekanismeja. Lisäksi mittaa tarvittava metrimäärä tiivistettä ottamalla huomioon jokainen tiivistettävä pinta. On suositeltavaa ottaa vähän tiivistettä reserviin.

Rakennuskemia Oy
Talo
ulko-ovi
ikkunat
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20219_72599.jpg
Oikeat tiivisteet talvitiivistykseen
Parhain tapa muistaa huoltaa ja tutkia tiivisteiden kunto on vuosittain ikkunoiden pesun tai huoltomaalauksen yhteydessä. Tiivistyksen tarve tulee esille monesti vasta lämmityskaudella, jolloin kylmät ja vetoiset kohdat löytyvät helposti. Talvella on kuitenkin syytä ottaa lämpötila huomioon. Itseliimautuvien tiivisteiden asennus on tapahduttava vähintään +5°C lämpötilassa. Tiivisteen varmistamiseen kannattaa käyttää nitojaa, jolla varmistetaan vähintään tiivisteiden päiden pysyminen kiinni.
20219_72595.jpg
Veto muistiin nyt, korjaus ilmojen lämmetessä
Ihminen säteilee lämpöä pois kehosta. Vedon tunne tulee kehon paikallisesta jäähtymisestä, joka taas johtuu siitä, miten nopeasti ilma kuljettaa lämmön pois. Nilkat esimerkiksi viilentyvät herkästi, sillä kylmä ilmavirta liikkuu alas päin. Tästä syystä moni kulkee kotonaan villasukat jalassa ja t-paita päällä.Huoneen lämpötilan laskiessa alle optimaalisen 21–22 °C, ihminen tuntee vedon herkemmin. Vedontunne aiheutuu, kun tuloilmaa pääsee hallitsemattomasti sisätiloihin. Korvausilman sisääntulo onkin haasteena painovoimaisella ilmanvaihdolla toimivissa vanhemmissa taloissa. Korvausilmaa tulee hyvin usein "vääristä paikoista" esimerkiksi huonosti tai väärin tiivistetyistä ikkunoista ja ovista.
20183_52190.jpg
Tiivistä autotallin ovi pakkaselta ja pölyltä
Autotallin kosteus- ja veto-ongelmat voidaan korjata yksinkertaisesti tiivistämällä ovi uudelleen. Mikä tahansa tiiviste ei kuitenkaan sovellu autotallin oveen.
20212_68416.jpg
Miten estetään ikkunoiden huurtuminen?
Ikkunoiden tulisi olla tiiviit, eikä niistä ei saa vetää. Ilmanvaihdon pitää silti toimia, jos sen on ajateltu ja tarkoitettu toimivan ikkunoiden kautta. Mikä siis voisi olla pielessä, jos ikkunat huurtuvat tai jäätyvät?
20212_68835.jpg
Ikkunatiivisteen asennus: tuuletusraolla vai ilman?
Ikkunatiivisteitä saattaa joutua vaihtamaan jopa kymmeniä kertoja ikkunan elinkaaren aikana. Tämä johtuu erityisesti tiivisteiden laadusta ja kestävyydestä. Vedontunne on varmasti se ensimmäinen mieleen tuleva syy ikkuna- ja ovitiivisteiden vaihtamiselle. Vetoisassa huoneessa asumismukavuus kärsii. Kun tiivistät ikkunat ja ovet oikein, huoneen lämpötilaa voidaan laskea 20-21 asteeseen asumismukavuuden siitä kärsimättä. Tiivisteet on hyvä tarkastaa vuosittain.
20202_62685.jpg
STOP vedolle - näin asennat itseliimautuvat tiivisteet
Ennen tiivistämisen aloitusta on hyvä varmistaa tiivistettävään rakoon parhaiten soveltuva tiiviste. Mikäli tiivistettävässä ovessa tai ikkunassa ei ole vanhaa tiivistettä, yksi hyvä keino oikean paksuisen tiivisteen löytämiseen on laittaa sinitarra tiivistettävään rakoon, sulkea ikkuna tai ovi ja tarkistaa sinitarraan jääneen painauman paksuus. Vanhoissa kohteissa mitta on hyvä tarkistaa useasta kohdasta.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton