Rintamamiestalon sisäpuolen remontoinnin hinta

6. Kylpyhuoneremontin hinnaksi tulee n. 20000 €

Suurimmat korjausvirheet ovat puutteellinen tai virheellinen vesieristys sekä ilmanvaihto.
- Pesuhuone on kokonaisuudessaan vesieristettävä lattioiltaan ja seiniltään. Vesieristeen on oltava yhtenäinen. Työ kannattaa antaa ammattilaisen tehtäväksi. Näin varmistuu vedenpitävyys ja työlle saa takuun. Kun vesieristys on tehty, on syytä peittää pinnat ennen pinnoitustöiden aloittamista. Tällöin mahdollisesti putoavat esineet eivät pääse vahingoittamaan eristettä.
 

Vanha seinärakenneVanha seinärakenne
Vanha saunan kattoVanha saunan katto

Rintamamiestaloissa pesuhuone sijaitsi perinteisesti kellaritiloissa saunassa. Erillistä pesuhuonetta ei ollut. Aikojen saatossa pesuhuone on kuitenkin useimmin rakennettu ylimpään kerrokseen makuuhuoneiden yhteyteen. Pesuhuoneen täydellinen kunnostus kustantaa noin 20.000 euroa.

Ilmanvaihtoa ei saa unohtaa. Tällainen venttiipaketti maksaa n. 80 €.Ilmanvaihtoa ei saa unohtaa. Tällainen venttiipaketti maksaa n. 80 €.

7. Keittiöremontin hinnaksi saadaan n. 10 000 €

Suurin korjausvirhe on suunnittelun puute.
- Lähes kaikilta keittiövalmistajilta saa nykyisin ilmaisen keittiösuunnittelun ja tuota kannattaa ehdottomasti käyttää hyödyksi. Ergonomisesti oikein suunnitellussa keittiössä on ilo työskennellä, kun kaikki tarvikkeet ovat sopivasti käsillä ja oikeilla korkeuksilla.

Keittön korjauskustannukset ovatkin sitten taas melkoisen haitarin alla. Jo pelkät kaapistot saattavat maksaa muutamasta tuhannesta useisiin kymmeniin tuhansiin. Yleensä keittiön täysremontti jää kustannuksissa kuitenkin noin 10.000 euroon.

Keittiön päivitys järkeistääKeittiön päivitys järkeistää
keittiön toiminnan.keittiön toiminnan.

8. Lämmitysjärjestelmä, remontin hinta on
n. 5 000-10 000 €

Suurimpana korjausvirheenä Rakentaja.fin asiantuntijat pitävät olemassa olevan lämmitysjärjestelmän täysvaihtoa.
- Lämmitysjärjestelmän remonttia suunniteltaessa tulisi pitää mielessä, että olemassa olevaa järjestelmää ei kannata kokonaan vaihtaa. Siis jos käytössä on vesikiertoinen järjestelmä ei sitä kannata suorasähkölämmitysjärjestelmäksi vaihtaa.

Kustannusarvio riippuu valitusta järjestelmästä, keskimääräinen arviohaarukka 5.000 – 10.000 laitteistojen uusinnalle joko öljy- tai kaukolämmitteisenä.

Vanhaan lämmitysjärjestelmään voidaan liittää uusi lämmitysjärjestelmä.Vanhaan lämmitysjärjestelmään voidaan liittää uusi lämmitysjärjestelmä.

9. Sähköt - hinta n. 5 000 €

Suurin korjausvirhe on ammattitaidottoman henkilön käyttö töissä.
- Sähkötöiden tekijän on oltava merkitty TUKESin rekisteriin eli itse tai naapurin sinänsä kätevä Rane ei käy muihin töihin kuin esimerkiksi sulakkeen vaihtamiseen, valaisimen liittämiseen ”sokeripalaan” sekä pistorasioiden kannen irrottamiseen ja kiinnittämiseen tapetoinnin ajaksi.

Talon sähköistystä uusitaan edellä esitettyjen töiden edetessä. Erilaisten sähköpisteiden tarve lisääntyy jatkuvasti ja siinä missä 50-luvulla huoneessa riitti yksi pistorasia tarvitaan niitä jo joka seinälle useampia. Sähköjohtojen uusiminen on kuitenkin myös turvallisuusasia, sillä monessa purueristeisessä talossa on vanhat tekstiilipäällysteiset johdot. Näiden jakorasiat ovat eristeiden seassa avonaisina ja aiheuttavat selkeän palovaaran. Suurimmat yksittäiset kustannukset aiheutuvat vanhan mahdollisen yksivaiheisen sähköliittymän muutoksesta kolmivaiheiseksi, kustannukset tuosta noin 5.000 euroa.
 

Vanhat sähköjohdot voivat olla paloriski.Vanhat sähköjohdot voivat olla paloriski.

10. Vesi- ja viemäriputket, vesikalusteet - Vesi- ja viemäriputkien sekä vesikalusteiden osalta kustannukset ovat tapauskohtaisia.

Suurin korjausvirhe on vanhan putkiston vain osittainen uusiminen.
- Vesiputkistojen käyttöikä varsinkin piilossa olevien putkistojen osalta tulisi ottaa vakavasti. Kun remonttia tehdään, niin varsinkin vanhat betonilattioiden sisällä olevat putkistot on uusittava eikä odoteta niiden paukahtavan rikki ennen toimenpiteisiin alkamista. Tällöin asunto on pitkään käyttökelvottomana jo pelkkien rakenteiden kuivaustöiden vuoksi ja samalla ehkä juuri uusitut pintamateriaalit pilaantuvat. Vakuutusyhtiöt eivät myöskään korvaa yli-ikäisten putkitusten aiheuttamia vahinkoja täysimääräisinä.
- Kun viemäröintiä uusitaan, olisi hyvä uusia samalla koko verkosto. Vaikka vanhat betoniputket sijaitsevat turvallisen tuntuisesti betonilattian alla, ovat ne hapertuneet ja saattavat minä hetkenä hyvänsä aiheuttaa tukoksia ja vuotoa maaperään.

Vanhojen vesiputkien käyttöikä on noin 50 vuotta ja nyt esimerkiksi 60-luvulla betonilattioihin asennetut käyttö- ja lämmitysvesiputket ovat tulossa tiensä päähän. Myös vanhat wc-istuimet on hyvä vaihtaa jo pelkästään vedensäästön kannalta.
Varsinkin rintamamiestaloissa runkoviemäri on yleensä betonia ja muut osat betonia tai rautaa. Nämä ovat myös jo tulleet tiensä päähän. Kunnan uusiessa katuviemäröintiä tämä runkoviemäri yleensä myös uusitaan. Usein se onnistuu hyvin ujuttamalla muoviviemäri vanhan betoniputken sisään. Talon sisäpuolella joudutaan sen sijaan kaivamaan lattia auki viemäriputken osalta, jotta vaihto saadaan tehdyksi.

Valurautaviemäriputket korvataan muoviputkilla.Valurautaviemäriputket korvataan muoviputkilla.

Yhteenveto hinnoista 1 000 €/seinä/lattia

Edellä esitetyt työt ovat Rakentaja.fi asiantuntijoiden mukaan ne kymmenen tärkeintä ja myös kustannuksiltaan suurinta. Niiden jälkeen tulevat muiden huonetilojen korjauskustannukset, jotka ovat pääosin riippuvaisia valituista pintamateriaaleista. Karkeasti kustannusarvio voidaan laskea esimerkiksi 1.000 euroa/ huoneen seinät ja sama 1.000 euroa/huoneen lattia.

Kun remontin suunnittelua ollaan aloittamassa, mistä tulisi aloittaa? Rautakaupan hyllystä vai kirvesmiehen puheilta?

Hyvä remontti alkaa aina tietenkin hankekartoituksella eli käydään läpi nykyinen rakennus ja sen korjaustarpeet. Sen jälkeen tehdään korjaustarpeessa olevien töiden kustannusarviot ja arvioidaan se, mitä kaikkia korjaustöitä oma budjetti kerralla aloitettavaksi sallii. Yleensähän talon täydellinen remontti tehdään vain talon ostohetkellä ennen asuntoon muuttoa ja jos asunnossa jo asutaan, remontit ajoitetaan osissa tehtäviksi pidemmällä aikavälillä. Kun itselle on selvinnyt tuo työjärjestys ja aikataulutus, mietitään mitä kaikkea aikoo tehdä itse ja mitä töitä teettää.

Kun päätetään käyttää ulkopuolista työvoimaa, kannattaa olla ajoissa liikkeellä ja kysyä tuttavilta naapureilta yms. hyvistä työntekijöistä, sillä heitä ei useinkaan lehtien palstoilta löydä. Rautakauppojen hyllyihin ehtii sitten tutustumaan tarkemmin, kun työjärjestys ja tekijät ovat tiedossa.

Entä sitten, kun nuo asiat ovat kunnossa, mitä huomioitavaa on töiden aloituksessa ja niiden edistymisessä?

Tietyt remontit edellyttävät rakennuslupien tai toimenpidelupien hakemista. Nämä luvat haetaan paikallisesta rakennusvalvontatoimistosta. Itse töistä on ehkä päällimmäisenä syytä pitää mielessä se, että kaikista asioista on hyvä pitää tarkkaa pöytäkirjaa, kaikista mahdollisista urakoista tehdään tarkat urakkasopimukset sekä muistaa ottaa paljon kuvia ennen töitä sekä töiden edistymisen eri vaiheilta. Nuo kuvat voivat nousta arvoon arvaamattomaan mahdollisten ongelmien tullessa eteen.

Töiden valmistuttua kannattaa muistaa hakea kotitalousvähennystä.

RemonttiOptimi omakotitalojen, kesämökkien ja osakehuoneistojen kustannuslaskentaan

RemonttiOptimi kustannusarvio-ohjelman avulla voidaan laskea kokonaisvaltaisesti niin omakotitalojen, kesämökkien kuin osakehuoneistojen korjaustöiden kustannusarvioita. Ohjelma on toteutettu yhteistyössä Tekesin kanssa.

RemonttiOptimin saat käyttöösi maksutta

RemonttiOptimi on osa jäsenpalveluitamme. Voit vapaasti käyttää remonttioptimia remonttisi tarvelaskentaan. Käyttö on siis täysin veloituksetonta.

RemonttiOptimin maksullinen täysversio antaa lisäominaisuuksia laskuriin. Kun omistat täysversion RemonttiOptimista, voit luoda useita kohteita samanaikaisesti sekä monistaa ja poistaa kohteita. Lisäksi voit muokata arviosi hintoja ja menekkejä haluamillasi arvoilla. Täysversiolla saat myös täydellisen tarvikeluettelon kohteestasi.

RemonttiOptimi kustannusarvio-ohjelma
 
Julkaistu
28.3.2013