Asuntomessut Hyvinkäällä:
Kotipihasta lomaparatiisi

Seuraamme asuntomessukohde nro 16:n valmistumista ja Kuittisten perhettä neliosaisessa artikkelisarjassa. Lue sarjan ensimmäinen osa täältä.
Asuntomessukohde numero 16:ssa asuminen on suunniteltu mahdollisimman helpoksi ja moderniksi, mutta pihalla savusauna (kohde nro 16a) tarjoaa lämmittäjälleen vastapainoksi hidastempoista työtä vanhanajan hengessä.
”Meillä on kaiken teemana kotoilu. Kotoiluun kuuluu se, että jotkut ikävät asiat on tehty mahdollisimman helpoiksi ja jotkut mukavat taas tarkoituksella kaikkea muuta kuin helpoiksi. Savusaunan tarkoituksena on tarjota kiireettömyyttä ja elämyksellisyyttä, kun sitä pikkuhiljaa ihan kaikessa rauhassa lämmitellään,” Tomi Kuittinen avaa kotoilun ja savusaunomisen filosofiaa.

Vanhasta talosta poikkeavia ratkaisuja

Puistoon rajautuva suojainen tontti tarjosi Kuittisille mahdollisuuden toteuttaa kaikki pihaunelmat. Jotkut asiat on haluttu tehdä myös toisin kuin perheen edellisessä talossa.

”Pihaan tulee kaikkiaan noin 200 m2 terassia. Terassia tulee niin paljon, koska edellisessä talossamme oli jättimäinen 1500 m2:n ruohoalue ja runsaat perennapenkit. Kokonaan vaille istutuksia emme jätä tätäkään tonttia, mutta tällä kertaa halusimme helppohoitoisemman pihan,” hän kertoo.

Sivupihoille talon molemmin puolin tulee tälläkin kertaa nurmikkoa ja myös istutuksia, mutta talon edusta kivetään ja sisäpihaa hallitsee suuri terassi. Terassi ulottuu yhtenäisenä talolta uima-altaalle ja uima-altaalta savusaunalle. Talon sivulla terassi yltää myös tamppaustelineelle asti. Myös huvimajan edustalle tulee terassia. Terassilauta on 20 cm leveää, 3,8 cm paksua ja pinnaltaan aaltomaista: Leveä terassilauta valittiin, koska se näyttää harmoniselta kun terassilla on paljon pinta-alaa. Aaltomainen pinta puolestaan suojaa liukastumiselta.

Tuomas ja Tero auttavat terassin teossa.Tuomas ja Tero auttavat terassin teossa.

Varastosta huvimajaksi

Viihtyisältä pihalta löytyy myös huvimaja. Kontion Unikko tuli mukaan pihan suunnitelmiin, koska rakennustapavaatimuksena messualueella oli vähintään 9 m2:n piharakennus säilytykseen. Kuittiset olivat kuitenkin ratkaisseet varsinaisen säilytystilan autokatoksen perälle rakennettavalla liuku-ovellisella säilytystilalla, joten erillinen rakennus säilytystä varten jäi siksi turhaksi. Niinpä Kuittiset päättivät vastata tähän vaatimukseen rakentamalla pihalle kesäisen oleskelutilan, joka toimisi talvisin kesäkalusteiden säilytystilana.
”Pitääkö varaston olla ruma?” Tomi Kuittinen haastaa.

”Kun varastorakennusta vaadittiin, päätimme tehdä siitä kunnollisen 15,5 m2:n oleskelutilan lasiovineen ja –ikkunoineen. Nyt tilasta, jonka koko etuseinä on lasia, onkin tulossa niin kiva, että juniori on uhannut muuttaa sinne koko kesäksi,” Kuittinen sanoo.

Tavallista varastorakennusta taloon ei haluttu, koska edellisessä talossa piharakennuksia oli kaksi, mutta säilytys ei silti toiminut toivotulla tavalla.

”Toinen vanhoista pihavarastoistamme oli 6 m2:n rakennus, jossa suurin osa tilasta jakautui hukkatilaksi tyhjälle lattialle tavaroiden säilytyksen sijoittuessa seinustoille. Nyt rakennettava koko autotallikatoksen levyinen, mutta syvyyssuunnassa kapea varasto, joka jakautuu vielä viiteen osastoon viiden eri liukuoven taakse, toimii oletettavasti paljon paremmin. Eri ovien takaa löytyvät eri teemat, kuten autotarvikkeet, puutarhatarvikkeet ja urheiluvälineet, jolloin neliöt ovat tehokäytössä,” hän perustelee perheen säilytystilaratkaisuja.

Puistoon rajautuvan tontin yläpihaan ei juurikaan kosketa, vaan se saa sulautua puistoon ja Metsäkaltevan männikköiseen harjumaastoon.

Omalla työllä kustannussäästöjä

Savusaunaa rakentavat pihassa ammattilaiset, mutta terassien ja huvimajan rakentamisen, kiveykset sekä talon ulkomaalauksen perhe päätti tehdä itse.

”Kustannussäästö on valtava, kun voi tehdä jotain itse. Yhteinen tekeminen on myös mukavaa – pojan kaverikin on ollut tekemässä terassia ja kysyi viimeksi, saako hän tulla taas. Pojilla tuntuu olevan hauskaa, kun saavat nikkaroida yhdessä,” Anne-Maria Kuittinen kertoo.

Kuvat: Anne-Maria Kuittinen ja Jarno Kylmänen

Kontion Unikko -piharakennus saa myös terassin edustalleen.Kontion Unikko -piharakennus saa myös terassin edustalleen.
 
Päivitetty
3.6.2013