Passiivitalossa erinomainen asuinmukavuus ja pieni energiankulutus

Yhä useampi valitsee muuttovalmiin passiivitalon.
”Kuluttajat valitsevat passiivitalon erinomaisen asuinmukavuuden ja pienen energiankulutuksen perusteella. Sijoitus passiivitaloon maksaa itsensä nopeasti takaisin pieninä energialaskuina, ja hyvästä sisäilmasta voi nauttia koko perhe”, SPU:n hallituksen puheenjohtaja Janne Jormalainen kertoo.

Yhä useampi valitsee muuttovalmiin passiivitalon.Yhä useampi valitsee muuttovalmiin passiivitalon.

Lämmityslasku 66 euroa kuukaudessa – sekin pienenisi lämpöä tuottavalla katolla

Asuntomessuille rakennettavan passiivitalon lämmitysenergiantarve on noin kolmanneksen nykyisten rakennusmääräysten mukaisesti rakennetun talon lämmitysenergiasta.

Kaksikerroksisessa Käpylä 163:ssa huoneistoalaa on 142 neliötä. Talon laskennallinen ostettava lämmitysenergia on 6102 kilowattituntia vuodessa. Nykyisellä 13 senttiä kilowattitunnilta -hinnalla talon lämmittäminen maksaa keskimäärin 66 euroa kuukaudessa.

Käpylä 163:ssa energialähteenä on sähkö. Leijonanosa (laskennallisesti 9478 kwh/vuosi) talon energiankulutuksesta aiheutuu käyttöveden lämmittämisestä ja tavanomaisista sähkölaitteista. Ostoenergian tarvetta pystyisi helposti laskemaan esimerkiksi vesikattoon integroidulla aurinkokeräimellä, jolla lämmitettäisiin osa käyttövedestä, Design-Talon tuotekehitysjohtaja Jarmo Huhtala kertoo.

”Vesikatto, johon on integroitu aurinkokeräin, näyttää lähes normaalilta katolta. Tällaisia aurinkokeräimiä on jo asennettu yhteen messutaloistamme Hyvinkäällä”, Huhtala kertoo. Huhtalan mukaan aurinkokeräimellä ja muilla taloteknisillä ratkaisuilla passiivirakenteella toteutettu talo on myöhemmin muutettavissa lähes nollaenergiataloksi, jos asukas niin haluaa.

Keskeisessä roolissa lämmöneristeet

Asuntomessuille Hyvinkäälle valmistuu kaksi muuttovalmista passiivitaloa, jotka ovat eristetty SPU Eristeillä. Energiatehokkuuden ja toimivuuden kannalta passiivirakenteessa keskeisessä roolissa ovat tehokkaat SPU:n lämmöneristelevyt. Niillä seinien ja kattojen eristekerros saadaan tiiviiksi.Samalla SPU Eriste toimii myös höyrynsulkuna.

Mikä on passiivitalo?

Passiivitalo: Passiivitalo on energiaa säästävä talo, jonka lämmitysenergian tarve on minimoitu mm. tehokkaalla eristämisellä ja tiiviillä ulkovaipalla. VTT:n määritelmän mukaan passiivitalon vuosittainen lämmitysenergian maksimitarve on Suomessa 20 - 30 kWh/m². Yleistyessään passiivitaloilla voidaan tehokkaasti vähentää hiilidioksidipäästöjä ja torjua ilmastomuutosta.
 
Julkaistu
22.5.2013