Asuntomessut Hyvinkäällä:
Kotoilua rakastavan perheen unelmatalo

Kolmihenkinen Kuittisen perhe ihastui Hyvinkään asuntomessualueella mäntykangasalueen kauneuteen, maaston muotoon korkeusvaihteluineen, puustoon ja valoisuuteen. Puistoon rajautuva unelmien tontti saatiin viimeisten joukossa, peruutuksen ansiosta. Kotona viihtyvä perhe halusi rakentaa kodin, jossa viihtyisi myös kesälomilla kuin mökillä.

”Suomen lyhin mökkireitti!” Tomi Kuittinen naurahtaa.

Kuittiset pitävät saunomisesta, yhdessäolosta ja pikkukoirista, joita perheeseen kuuluu neljä. Kesäinen saunominen on olennainen osa perheen kotoilua. Koko koti onkin rakennettu rennon yhdessäolon, saunomisen ja pihan ehdoilla kesämökki kotona –teeman ympärille.

Tomi ja Anne-Maria Kuittinen viihtyvät kotona ja pitävät saunomisesta. Niinpä talossa on kaksi erilaista saunaa.Tomi ja Anne-Maria Kuittinen viihtyvät kotona ja pitävät saunomisesta. Niinpä talossa on kaksi erilaista saunaa.

Kaukolämmöllä allaskausi pidemmäksi

Pihalla perhettä hellii rinteeseen maisemoitu savusauna, josta voi pulahtaa terassiin upotettuun uima-altaaseen. Sisällä talossa on tilava sauna poreammeineen, johon arjen kiireet on mukava kirjaimellisesti upottaa. Uima-altaassa erikoista on kaukolämmön hyödyntäminen. Allassesonki pitenee kesän molemmista päistä nerokkaan lämmitysjärjestelmän ansiosta.

”Tämä on toinen rakennuttamamme talo. Edellisessä kodissamme oli lämmitysmuotona suora sähkölämmitys, jonka hinta nousi koko ajan. Nyt tartuimme tilaisuuteen, kun tarjolla oli mahdollisuus valita kaukolämpö. Yhtenä houkuttimena oli myös helppous,” Kuittinen kertoo.

Talon lämmönjakokeskuksesta löytyy myös uima-altaalle menevä pumppu. Allas on integroitu lämmitysjärjestelmään.Talon lämmönjakokeskuksesta löytyy myös uima-altaalle menevä pumppu. Allas on integroitu lämmitysjärjestelmään.
”Halusimme hyödyntää kaukolämmön myös uima-altaan lämmittämisessä, mutta uima-altaan toimittajalla ei ollut tällaisesta kokemusta. Sen selvittäminen, miten kaukolämpö käytännössä yhdistettäisiin altaaseen , oli aluksi haasteellista. Hyvinkään Lämpövoimasta löytyi kuitenkin osaaminen ja suunnitteluapu uima-altaan lämmityksen integroimiseksi talon lämmitysjärjestelmään. Lopuksi he vielä varmistivat, että kaikki toimii kuten pitää. Koko lämmönjakokeskus on suunniteltu siten, että kaukolämpö toimii sekä talossa että ulkopuolella. Allasta lämmittää suljetussa piirissä kiertävä glykoolineste,” hän sanoo.

Uima-allas on tilavuudeltaan 30 m3 ja syvyydeltään 1,55 m. Altaan ympärille tulee iso terassi, jota pitkin pääsee niin saunaan kuin sisälle taloonkin. Terassia on kaikkiaan 200 m2. Suojaisa piha, jossa on iso korkeusero ja L:n muotoinen talo antavat pihaan yksityisyyttä. 1200 m2 tontti on mäntykangasta, jossa on säilytetty luonnolliset tontin muodot. Tontin korkeaan osaan on haluttu jättää alkuperäistä luontoa, mikä lisää myös pihan helppohoitoisuutta.

Valmiin talon pihalla on vielä työmaata. Uima-altaan ympärille tulee suuri terassi, joka ulottuu savusaunalle asti.Valmiin talon pihalla on vielä työmaata. Uima-altaan ympärille tulee suuri terassi, joka ulottuu savusaunalle asti.

Tehoneliöitä ja tilaa yhdessäololle

Talo on Hailuoto 168, mutta Kuittiset kertovat, että talopohjassa ei ole paljonkaan alkuperäistä jäljellä, vaan koko pohjapiirustus on muokattu täysin perheen omiin tarpeisiin. Yksitasoratkaisu oli Kuittisille ehdoton valinta, sillä koko perhe haluaa olla yhdessä, samassa tasossa. Yksikerroksisuus mahdollistaa myös tehokkaan neliöiden käytön.
”Tykkäämme ruuanlaitosta ja ystävien kutsumisesta kylään, joten halusimme isoja, yhtenäisiä tiloja. Ruokailutila, keittiö ja olohuone muodostavat yhdessä 65 m2:n avoimen tilan, ja kun siihen lisätään vielä levein pariovin tähän tilaan yhdistetty vierashuone, joka toimii myös televisiohuoneena, yhdessäoloon on varattu 80 m2 yhtenäistä tilaa,” Tomi Kuittinen kertoo.
Olohuoneen yhteydessä oleva avonainen saarekekeittiö pitää myös kokkivuorossa olevan mukana yhteisessä tilassa ja yhteydessä muihin. Koska perheessä on vain kolme henkeä, voitiin pohjaratkaisussa luopua myös yhdestä makuuhuoneesta, jotta huoneisiin saataisiin enemmän neliöitä.

”Poikamme on nyt 13-vuotias. Kun teini-ikäinen kasvaa, harrastukset usein hallitsevat nuoren huonetta. Kitaransoitto on nyt keskeisellä sijalla, mutta huonetta voi sisustaa muutenkin sen olematta pelkkää kitaraa, kun neliöitä on enemmän,” Kuittiset perustelevat.

Helppohoitoinen ja helppokulkuinen koko elämän talo

Sauna-kodinhoitohuone-päädyn pohjaratkaisu on muutettu alkuperäisestä Hailuoto 168 perusratkaisusta kokonaan toisenlaiseksi.

”Emme halunneet, että kodinhoitohuone on läpikulkutila, kuten se oli edellisessä talossamme. Nyt kodinhoitohuoneesta tehtiin erillinen huone, joka on kylläkin pienehkö, mutta aivan riittävä, kun nykytekniikan ja pesutornien ansiosta pyykkien kuivauskaan ei enää nykyisin vie isoja tiloja,” Kuittiset toteavat.

Talossa toteutuvat jotakuinkin kaikki perheen asumiseen liittyvät unelmat, ja Kuittiset ovat ajatelleet asua siinä pitkään.
Seuraamme asuntomessukohde numero 16:n valmistumista ja Kuittisten perhettä vielä artikkelisarjan kolmessa eri jaksossa. Tulevissa osissa lisää mm. palamattomasta savusaunasta, kätevistä varastoratkaisuista sekä valinnoista, jotka lisäävät talon helppohoitoisuutta ja muunneltavuutta.

 
Päivitetty
20.5.2013