Kotitalouksien sähkönkäyttöä tutkittu
Kodin lämmitys haukkaa entistä enemmän sähköä

Helmikuussa julkaistun Kotitalouksien sähkönkäyttö 2011 -tutkimuksen mukaan kotitaloudet käyttävät entistä enemmän sähköä lämmitykseen. Tämä johtuu sähkön lisääntyneestä käytöstä tuki- ja lisälämmitykseen. Ilma- ja ilmavesilämpöpumput sekä maalämmitys lisäävät sähkönkäyttöä, samoin pesutilojen lattialämmitys sähköllä sekä koneellisen ilmanvaihdon yleistyminen. Pientaloissa muotiin ovat tulleet uudestaan erilliset lämpimät varastorakennukset, jotka myös lisäävät sähkönkäyttöä. Sen sijaan kodin laitteiden sähkönkäyttö on pysynyt entisellään. Valaistuksen ja televisioiden sähkönkäyttö on vähentynyt. Tietotekniikan laitteiden sähkönkäyttö on kaksinkertaistunut viidessä vuodessa.

Lue lisää kodin sähköasioista

Kuvassa vasemmalla Loisteen tekninen palveluneuvoja Manu Leppänen. Oikealla on Minna Määttä asiakaspalvelusta.

Kuvassa vasemmalla Loisteen tekninen palveluneuvoja Manu Leppänen. Oikealla on Minna Määttä asiakaspalvelusta.
- Kotitalouksien sähkönkäyttöä on tutkittu kaksi vuotta. Kun luin tutkimustuloksia, huomasin, että samat asiat olivat tuttuja päivittäisessä neuvonnassa jo ennen tutkimustakin, Loisteen tekninen palveluneuvoja Manu Leppänen sanoo.

- Manu neuvoo työkseen Loisteen asiakkaita energiansäästössä ja tekee liittymäsopimuksia rakentajien ja kesämökin sähköistäjien kanssa. Manulla on näköalapaikka seurata rakentamisen määrää ja asiakkaiden lämmitystapavalintoja. Manu rakensi itse omakotitalonvuosi sitten, joten rakentamisesta on myös omia kokemuksia.

- On hyvin tärkeää, että uuden talon lämmitysjärjestelmä säädetään oikein. Jos säätö jää tekemättä, rakentaja maksaa turhaan liian suuria energialaskuja, Manu neuvoo. Oikeat säädöt vähentävät energian kulutusta jopa 30% ja jatkavat laitteiden käyttöikää.
- En voi suositella kenellekään yhtä oikeaa lämmitysmuotoa, koska myös paikalliset olosuhteet pitää ottaa huomioon, Manu sanoo. Lämmöntarve Helsingissä ja Rovaniemellä on ihan eriluokkaa ja lämmöntarvelukuun on hyvä tutustua.

- Kaukolämmön hintakilpailukyky vaihtelee eri paikkakunnilla. Tutkimuksen mukaan kaukolämpöön liittyneet omakotitalot käyttävät selvästi vähemmän sähköä kuin muut.

- Nykyisin omakotirakentajat päätyvät usein yhdistelmälämmitykseen. Tyypillinen esimerkki koostuu nykyisin puilla lämpiävästä takasta ja lämmön talteenotosta veteen ja lämminvesivaraajan sähkövastuksista. Tähän voi helposti vielä yhdistää katolle asennettavat aurinkokeräimet.

- Vesikiertoinen lattialämmitys on yleistynyt uusissa pientaloissa. Lattialämmityksen kiertovesipumput kuluttavat noin 25 % enemmän energiaa kuin patterilämmityksen, mikä lisää sähkönkäyttöä. Vuoden 2013 alusta alkaen uusien kiertovesipumppujenon oltava A-energialuokkaa, Manu huomauttaa.

- Maalämpötalossa voi olla tosi suuri sähkönkulutus, Manu on huomannut. Myös Kotitalouksien sähkönkäyttötutkimuksessa 2011 -tutkimuksessa tämä tuli esiin. Todennäköisesti syynä ovat lämmitysjärjestelmän pielessä olevat säädöt.

Koneellinen ilmanvaihto yleistyy

Koneellinen ilmanvaihto parantaa sisäilman laatua ja lämmön talteenotto lisää myös energiatehokkuutta.

  • Monelle uuteen kerrostaloon muuttaneelle on tullut yllätyksenä tosi iso sähkölasku. Uudessa talossa voi olla huoneistokohtainen ilmanvaihto, joka lämmittää myös sisään tulevan ilman lämmitysvastuksella. Sen teho voi olla jopa 500 wattia. Kun vastus on päällä kuukauden ajan, sähköä kuluu 720 kWh, joka maksaa noin 110 euroa (sähkön hinta 15 snt/ kWh). Tällaisia tapauksia on tullut vastaan viime aikoina, Manu kuvailee työtään.
  • Kerrostalossa myös ilmanvaihdon virheelliset asetukset voivat aiheuttaa suuren sähkönkulutuksen ja sähkölaskun.
  • Uuteen asuntoon muutettaessa on vaadittava isännöitsijältä, myyjältä tai rakentajalta perehdyttäminen laitteistoon, Manu antaa säästövinkin.

Oma Energia -palvelu auttaa sähkönkäytön seurannassa

Manu neuvoo asiakkaita myös Oma Energia -palvelun käytössä. Loisteen asiakkaat voivat seurata sähkönkäyttöään todella tarkasti 1-3 päivän viiveellä vuosi-, kuukausi-, viikko-, päivä- ja tuntitasolla sekä kilowattitunteina että euroina, verrata sitä aiempaan kulutukseensa ja muihin kotitalouksiin. Palvelu hyödyntää etäluettavien sähkömittarien keräämää mittaustietoa.

- Kotona ei välttämättä tarvitse tehdä suuria investointeja energiansäästöön. Jos lämmitysjärjestelmän ja ilmanvaihdon säädöt on tehty oikein, riittävät pelkkä lämpömittari ja pistotulppaan liitettävä energiamittari pitkälle.Lämpötilan pudottaminen 1 asteella tuo noin 5%:n energian säästön, Manu muistuttaa

Kolme perusvinkkiä arkeen Loisteen tekniseltä palveluneuvojalta Manulta:

  • Jos haluaa sijoittaa rahaa lämmitysjärjestelmän saneeraukseen, kannattaa vanha ilmanvaihtokone vaihtaa uuteen, koska uusissa laitteissa on lämmöntalteenotto. Muuten ilmanvaihdon mukana häviää paljon lämpöä harakoille. Myös ilmanlaatu voi parantua koneellisella ilmanvaihdolla. Ilmanvaihtojärjestelmän säätäminen ja puhdistaminen on myös hyvä tehdä määräajoin.
  • Kylpyhuoneen ovi kannattaa laittaa aina kiinni. Jos ovi jää auki, lattialämmitys lämmittää myös muita huoneita ja sähkölasku nousee. Pesutilojen lämpötila on yleensä korkeampi kuin muissa huoneissa. Lattiaa on turha hehkuttaa tulikuumaksi vaan järki käteen ja paljaat varpaat lattiaan tunnustelemaan pintaa.
  • Kerrostalon sähköinen lattialämmitys voi rohmuta paljon sähköä, jos termostaatti on suurimmalla asennolla. Kaukolämpöön liitetyissä kerrostaloissa lämmityskulut eivät kuulu suoraan asiakkaan sähkölaskuun vaan lämmöstä laskutetaan yhtiövastikkeessa.
 
Julkaistu
14.3.2014