Huolehdi kotisi hyvästä ilmanlaadusta Vallox-suodattimilla!

Aito Vallox-suodatin vai tarvikesuodatin?

Ilmanvaihtokoneen suodattimen säännöllinen puhdistus ja uusiminen on olennainen asia paitsi koneen toiminnan, niin myös hyvän sisäilman takia.

Vallox-suodattimien uusija törmää usein tietämättään suodattimiin, jotka voivat sopia kooltaan ja muodoltaan omaan ilmanvaihtokoneeseen ja ne ovat ehkä teetettykin juuri kyseistä konetta ajatellen.

Materiaali tai materiaalipaksuus sekä rakenne ovat kuitenkin erilaisia. Tämä vaikuttaa koneen ja järjestelmän toimivuuteen sisäilman ja rakennuksen kannalta haitallisesti.

Esimerkiksi, kun suodatin aiheuttaa lisää painehäviötä alkuperäiseen verrattuna, lisääntyy ulkoilman virtaus rakenteiden kautta ja näin lämmöntalteenotto huononee ja pölyt tulevat sisälle ohi suodattimen.

Suodattimen ollessa painehäviöltään liian pieni, niin rakennus voi tulla ylipaineiseksi, jolloin sisäilmassa oleva kosteus tunkeutuu rakenteisiin ja aiheuttaa niiden kostumisen. Pitkään jatkuessa seurauksena voi olla rakenteiden homehtuminen ja vaurioituminen. Myös suodatin voi olla rakenteeltaan sellainen, että pölyt pääsevät kulkeutumaan suodatinkankaan ohi tai sitten suodattimen mitat eivät täsmää tarkalleen alkuperäisen kanssa, jonka vuoksi pölyt kulkevat ohi suodattimen.

Ei siis ole merkityksetöntä, millaiset suodattimet koneeseesi vaihdat. Suodattimet tulisi pitää puhtaina ja vaihtaa riittävän usein. Hyvä nyrkkisääntö on suodattimien uusiminen keväisin ja syksyisin - vähintään kuitenkin kerran vuodessa.

Karkeasuodattimet voi puhdistaa useamminkin vaihtokertojen välissä. Jos perheessä on allergiaa tai hengityselinsairauksia, suodattimien vaihto saattaa olla aiheellinen useimminkin asuinpaikan mukaan.

Aidot ja tarvikesuodattimet saattavat näyttää hyvinkin samanlaisilta. Tarvikesuodattimissa saattaa jopa lukea, että ne ovat Vallox – suodattimia tai sopivat kyseiseen koneeseen.

 
Julkaistu
9.10.2017