VELCO-korvausilmaventtiili on ratkaisu painovoimaisen ilmanvaihdon ongelmiin

Painovoimaiseen ilmanvaihtoon (= asunnossa ei ole koneellista ilmanvaihtoa, ilmanvaihtokonetta) liittyvä yleisin ongelma on huonot tai kokonaan puuttuvat korvausilmaventtiilit. Huono venttiili päästää sisään ulkoilman likaa ja aiheuttaa erityisesti kylmällä ilmalla veto-ongelmia. Vilkkaalla paikalla liikenteen meteli saattaa kantautua sisään ilmanvaihtoventtiilien kautta. Voikin tuntua paremmalta pitää venttiilit suljettuna, jolloin ilmanvaihtoa ei ole.

Tilaa venttiilit ja suodattimet Jäsentukusta

Toimivaa ilmanvaihtoa tarvitaan jatkuvasti

Nykyään asutaan tiiviimmissä ja vähemmän energiaa kuluttavissa tiloissa kuin koskaan aikaisemmin. Koskaan aikaisemmin ei ole myöskään vietetty aikaa niin huonossa sisäilmassa kuin nyt. Niinpä yhä useammin sairastutaan huonosta sisäilmasta aiheutuviin tauteihin. Oireet eivät välttämättä ilmaannu heti muuton jälkeen, vaan sairastuminen voi tapahtua vasta myöhemmin ja huono sisäilma saattaa vaivata vain osaa perheenjäsenistä. Valitettavan usein huonosta sisäilmasta kärsivä on lapsi ja vaivat elinikäisiä.

Vanttiilien asennus
Esim. 4H + K asunto, pinta-ala 80 m², tilavuus on n. 200 m³
Asunnon ilmamäärän on vaihduttava kerran kahdessa tunnissa eli 100 m³/tunti= 28 l/s -> Asuntoon valitaan 4 kpl Velco VT-100 korvausilmaventtiiliä, joten ilmamäärä per venttiili = 7 l/s.Esim. 4H + K asunto, pinta-ala 80 m², tilavuus on n. 200 m³
Asunnon ilmamäärän on vaihduttava kerran kahdessa tunnissa eli 100 m³/tunti= 28 l/s -> Asuntoon valitaan 4 kpl Velco VT-100 korvausilmaventtiiliä, joten ilmamäärä per venttiili = 7 l/s.

Miten korvausilmaventtiilit sijoitetaan?

Korvausilmaventtiilit on sijoitettava oleskelutiloihin kuten makuuhuoneisiin ja olohuoneeseen sekä saunaan. Poistoilmaventtiilien paikka on wc:ssä, keittiössä, vaatehuoneessa ja suihkutilassa. Näihin tiloihin ei saa asentaa korvausilmaventtiiliä, koska se vähentää oleskelutiloihin tulevaa ulkoilmaa. Jokaisessa huoneessa tulee siis olla joko poistoilma- tai korvausilmaventtiili.

Korvausilmaventtiilien määrässä ei kannata pihistellä. Sopiva nyrkkisääntö on yksi venttiili 20 lattianeliömetriä kohden. 80 m²:n asunnossa tarvitaan siis neljä korvausilmaventtiiliä. Oikea venttiilien määrä tasoittaa ilmavirtaa. Korvausilmaventtiili kannattaa sijoittaa mahdollisimman korkealle, jolloin kylmä tuloilma lämpiää ennen laskeutumistaan oleskelualueelle. Katso yllä olevaa kaaviokuvaa!

Toimivan ilmanvaihdon tarkoituksena on tuoda asuntoon puhtaaksi suodatettua raitista korvausilmaa. Sisällä syntyvät epäpuhtaudet ja kosteus kulkeutuvat ulos poistoilmakanavista.

Velco-venttiili ja Filtrete-suodatin toimivat parhaiten yhdessä

Velco-korvausilmaventtiilin erottaa muista venttiileistä termostaatti, joka automaattisesti säätää venttiililautasen avausta muuttuvan ulkolämpötilan mukaan. Kylmällä pienemmälle, lämpimällä suuremmalle. Käsinsäätöä ei tarvita lainkaan.

Filtrete-suodatinkankaan kuiduissa on pieni sähköinen varaus, joka vetää hiukkasia puoleensa kuin magneetti. Myös näkymättömät pienhiukkaset pysähtyvät suodattimeen.

Tilaa venttiilit ja suodattimet Jäsentukusta

 
Julkaistu
11.7.2014