• Etusivu
  • Rakentaminen

Korjausrakentamisen ja remontoinnin energiamääräykset

Rakentajan toimitus
Päivitetty 19.09.2013
20133_34201.jpg

Korjausrakentamisen ja remontoinnin energiamääräykset tulevat voimaan pientaloissa 1.9.2013

Energiamääräykset koskevat 1.9.2013 alkaen myös korjausrakentajaa ja remontoijaa. Luvanvaraisissa korjaus- ja muutostöissä on tarkasteltava mahdollisuutta energiatehokkuuden parantamiseen samalla, kun muutostyöhön ryhdytään. Mitä tämä käytännössä tarkoittaa?

Ympäristöministeriön asetus rakennuksen energiatehokkuuden parantamisesta korjaus- ja muutostöissä annettiin 27. helmikuuta. Asetus viimeistelee niin kutsuttuja korjausrakentamisen energiatehokkuusmääräyksiä koskevan uudistuksen.

Mitä korjausrakentamisen tai remontoinnin kohteita energiamääräykset koskevat?

Energiatehokkuudelle on määritelty vähimmäisvaatimukset, kun kyse on rakennuksen luvanvaraisesta korjaamisesta, käyttötarkoituksen muuttamisesta tai teknisten järjestelmien uusimisesta. Tällaisia ovat esimerkiksi laajat peruskorjaukset, rakennuksen ulkovaipan korjaukset ja teknisten järjestelmien uusiminen, jolloin tarvitaan yleisimmin rakennus- tai toimenpidelupaa. Korjausrakentamiseen ryhtyminen säilyy edelleenkin vapaaehtoisena, ja kiinteistön omistaja päättää, milloin ja missä laajuudessa hän ryhtyy korjaamaan ja mitkä ovat parhaat keinot parantaa energiatehokkuutta säädösten puitteissa.

Energiatehokkuutta parantavia toimenpiteitä ei tarvitse toteuttaa, mikäli ne eivät ole teknisesti, toiminnallisesti tai taloudellisesti mahdollisia. Tärkeää on myös huomioida rakennuksen ominaispiirteet ja käyttötarkoitus. Energiatehokkuutta kannattaa parantaa osana normaalia korjausrakentamista ja suunnitelmallista kiinteistön kunnossapitoa.

"Ehjää ja toimivaa ei tarvitse, eikä kannata korjata. Energiatehokas rakennus kuluttaa kuitenkin vähemmän, joten kiinteistön omistajan on järkevää arvioida, mitkä ovat rakennuksen korjausten yhteydessä parhaat keinot parantaa energiatehokkuutta. Huolellinen suunnittelu ja toteutus parantavat rakentamisen loppulaatua", sanoo ympäristöministeriön rakennetun ympäristön osaston ylijohtaja Helena Säteri.

Viranomaisten käytössä olevien rakennusten osalta asetus tulee voimaan 1.6.2013 ja muiden rakennusten osalta 1.9.2013. Asetus ei koske hankkeita, joiden lupahakemus on jätetty ennen asetuksen voimaantuloa. Ympäristöministeriö valmistelee opasmateriaalia muun muassa kuntien rakennusvalvonnoille ja suunnittelijoille määräysten soveltamisen tueksi.

Määräykset eivät koske vain kesäaikaiseen käyttöön varusteltuja loma-asuntoja, suojeltuja tai pieniä, kooltaan alle 50 m² rakennuksia. Ne eivät myöskään koske muun muassa kasvihuoneita, hartauden harjoittamiseen tai uskonnolliseen toimintaan käytettäviä rakennuksia eikä tietynlaisia tuotantolaitoksia.

Tutustu asetukseen rakennuksen energiatehokkuuden parantamisesta täällä

Mitä korjausrakentamisen ja remontoinnin energiamääräykset tarkoittavat käytännössä?

On olemassa kolme vaihtoehtoista tapaa energiatehokkuuden parantamiseen.

Ensimmäisenä vaihtoehtona on parantaa korjattavien tai uusittavien rakennusosien lämmönpitävyyttä vaatimusten mukaisiin arvoihin.

Ja käytännössä: Pitää tietää rakennusosan, esimerkiksi ulkoseinän, nykyinen U-arvo ja asetuksissa annettuja kertoimia käyttäen määrittää uusi U-arvo. Pitää myös osata laskea millainen rakenne täyttää uuden vaatimuksen.

Toisena vaihtoehtona on parantaa energiatehokkuutta kyseiselle rakennustyypille määritellylle tasolle. Tällöin tarkastellaan koko rakennuksen vuosittaista, normaalikäytössä syntyvää laskennallista energiankulutusta suhteessa rakennuksen pinta-alaan.

Ja käytännössä: Esimerkiksi omakotitalon energiankulutus saa olla maksimissaan 180 kWh/m2. HUOM! Tämä on laskennallisesti saavutettu arvo, ei todellisen käytön mukaan. Laskennallinen arvo saadaan laskukaavasta ja arvoista, jotka löytyvät rakennusmääräyskokoelman osasta D3 (täältä).

Kolmantena vaihtoehtona on laskea rakennukselle ominainen, rakentamisajankohdan mukaisilla tai viimeisimmän käyttötarkoituksen muutoksen mukaisilla ratkaisuilla laskettu kokonaisenergian kulutus eli E-luku ja pienentää sitä kyseiselle rakennustyypille asetetun tason mukaisesti.

Ja käytännössä: E-lukua (kokonaisenergiakulutusta) pienennetään esim. omakotitaloissa 20 %.

Täältä löydät asetuksen korjausrakentamisen ja remontoinnin energiamääräyksistä vaatimuksineen

U-arvo, E-luku, standardikäyttö.. Eivät välttämättä tuttuja energiatehokkuuden termejä jokaiselle. Korjausrakentamisen ja remontoinnin energiamääräyksiin tulee perehtyä huolella.
U-arvo, E-luku, standardikäyttö.. Eivät välttämättä tuttuja energiatehokkuuden termejä jokaiselle. Korjausrakentamisen ja remontoinnin energiamääräyksiin tulee perehtyä huolella.

Teknisille järjestelmille on määritelty omat vaatimukset. On tärkeää varmistaa, että rakennuksen tekniset järjestelmät kuten lämmitys ja ilmanvaihto toimivat ja niiden perussäädöt tarkistetaan aina, kun rakennukseen lisätään eristeitä tai sen ilmanpitävyyttä parannetaan tai järjestelmiä uudistetaan. Tämä on erittäin tärkeää hyvän sisäilman ja asumismukavuuden kannalta. Määräykset mahdollistavat joustavasti erilaisten teknisten kysymysten kuten kosteusasioiden ja mobiililaitteiden kuuluvuuden huomioon ottamisen suunnittelussa.

Energiatehokkuusmääräykset ovat osa EU:n rakennusten energiatehokkuusdirektiivin toimeenpanoa ja edistävät samalla Suomen omia tavoitteita energiatehokkuuden parantamiseksi. Korjausrakentamisella on ratkaiseva merkitys Suomen energiakulutukseen, sillä rakennuksissa kuluu nykyään 40 % energian kokonaiskulutuksesta.

Ja oleellisin kysymys: Kuka tämän kaiken tekee?

Tähän on yksinkertainen vastaus: Hankkeeseen ryhtyvä. Mikäli olet siis tekemässä esimerkiksi julkisivuremonttia (eli ryhtymässä korjaushankkeeseen, johon tarvitaan lupa) sinun ensinnäkin tehdä valinta, mitä kolmesta eri vaihtoehdosta käytät, sekä osasta vertailla näitä vaihtoehtoja keskenään, jotta osaat valita kannattavimman vaihtoehdon. Onneksi apuna on ammattilaisia, jotka nämä asiat osaavat. Kuntasi rakennusvalvonnasta voit myös kysyä neuvoa.

Isoissa hankkeissa on viisasta muutoinkin käyttää ammattilaista apuna, mutta rakennusfysiikkaan perehtymättömällä on aika suuri savotta edessään, mikäli aikoo omin neuvoin suoriutua. Ammattilaisen hyödyntäminen on muutoinkin järkevää, sillä rakenteen toiminnan hallitseminen on ehdoton taito, jotta tulevaisuuden ongelmilta vältytään.

Katso täältä korjausrakentamisen ja remontoinnin energiamääräyksistä usein esitettyjä kysymyksiä

Info

Info

Tarvitsetko energiatodistuksen?

Energiatodistus on oltava rakennuksen tai rakennuksen osan myynti- ja vuokraustilanteissa ostajan tai vuokraajan saatavilla. Energiatodistus vaaditaan myös uudisrakentamisessa osana rakennuslupamenettelyä.

Luotettavat energiatodistuksen asiantuntijat löydät täältä

Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20206_65368.jpg
Jätevesien ammattilainen, osallistu verkkokoulutukseen!
Kevät keikkuen tulevi, sanotaan. Auringonsäteiden hyväillessä poskipäitä, monella on katse jo erilaisissa tämän vuoden rakennushankkeissa. Vestelli järjestää kevään 2022 aikana ammattilaisille suunnattuja jätevesikoulutuksia joka viikko, kuluttajia unohtamatta. Kuluttajille on luvassa omia jätevesiwebinaareja pitkin vuotta. Oletpa mistä päin Suomea tahansa, pääset osallistumaan verkkokoulutuksiin sinulle sopivana ajankohtana. Kaikki koulutustapahtumat järjestetään verkossa ja ne ovat maksuttomia.Koulutuksessa kerrataan vanhaa ja opitaan uutta. Tavoitteena on jakaa lisätietoa jätevesijärjestelmien suunnitteluun ja asennukseen, vinkkejä ja apua haastaviin kohteisiin ja samalla tutustua Vestellin tuotteisiin ja toimintaan.Saat koulutuksesta myös osallistumistodistuksen.ILMOITTAUDU MUKAAN:AmmattilaisilleKuluttajille
20205_64602.jpg
Hyödynnä nykyaikaisen lämpöpumpun edut
NIBEn nykyaikaiset S-sarjan lämpöpumput huomioivat myös tulevaisuuden asumisen tarpeet ja mahdollisuudet. Jo nyt S-sarjan monipuoliset mahdollisuudet tulevat parhaiten esiin sen liitettävyydessä. Laitteen automatiikkaan voi liittää niin ilmanvaihdon, viilennyksen kuin aurinkosähkönkin.
2957_89485595_20171020154628.jpg
Tähdenlennontie, Espoo
Arkkitehtonisesti vaikuttava kivitalokiinteistö sai savitiilenpunaisen Ormax-betonitiilikatteen pulpettikatolleenKATTOJEN KUNKKU 2018 -REMONTTIKOHDETOTEUTUS /Suomen KattoCenter OyKorkealla mäennyppylällä Espoossa kohoaa erityisen hieno vuonna 1987 valmistunut punatiilinen asuinkiinteistö, jonka nykyinen omistaja Marko Luhtala osti rakennuttajalta vuonna 2002. Talon on suunnitellut arkkitehti Raimo Saarenvirta. Talon välimerelliset piirteet viittaavat rakennuttajapariskunnan Italian harrastukseen. Talon nimi onkin La Casa Di Songo, Unelmien Talo.Kiinteistökaupan mukana tullut yksityiskohtainen dokumenttiarkisto todistaa, että rakennesuunnittelutoimiston omistaja on kotinsa aikanaan pieteetillä suunnitteluttanut ja rakennuttanut.
20195_57753.jpg
Allergiakaudella moni jättää tekemättä olennaisen huoltotyön
Katupölyn ja siitepölyn kulkeutumista sisään voi estää kunnollisilla ilmansuodattimilla. Eri suodattimien välillä on suuria laatueroja, mitä moni ei tule ajatelleeksi. Suodatustehon voi tarkistaa pakkaukseen merkitystä suodatinluokasta. Tähän asti ilmanvaihdon suodattimien vaihtaminen on ollut asukkaan tehtävä. Monessa kodissa ne on kuitenkin jätetty vaihtamatta, joskus jopa vuodesta toiseen. Tämä heikentää sisäilman laatua. Terveysilman kyselyn mukaan joka neljäs suomalainen ei osaa sanoa, milloin suodattimet on viimeksi vaihdettu. Kiinteistöliiton uuden linjauksen mukaan asukkailta helposti unohtuva velvollisuus on nyt siirretty taloyhtiön vastuulle. Omakotiasujien täytyy yhä itse muistaa vaihtaa suodattimet säännöllisin väliajoin.
20123_30072.jpg
Vikavirtasuojat lisäävät sähköturvallisuutta
Uusissa sähkökeskuksissa on vikavirtasuojakytkimet jo valmiina. Kaikki pistorasiaryhmät on suojattava vikavirtaa vastaan. Remontoitaessa vanhan pistorasian tilalle voi asentaa vikavirtasuojatun pistorasian. Se katkaisee vaarallisen jännitteen eikä käyttäjä ehdi saada vikaantuneesta laitteesta sähköiskua. Sähkölaitteiden käyttö on tällöin turvallista kaikissa tiloissa.
20229_79609.jpg
Kohdistetut kasvilamput vai kauttaaltaan hyvä led-valaistus?
Led-lamppujen käyttöä kasvivaloina esim. taimien kasvattamisessa on muutamien viime vuosien aikana alettu suosia muun muassa siksi, että led-lamput kasvivaloina eivät kuumene niin paljoa kuin energiansäästölamput, hehkulampuista puhumattakaan. Hyvät led-lamput ovat lisäksi energiatehokkaampia kuin energiansäästölamput. Myös kotoisat huonekasvimme tarvitsevat hyvälaatuista valoa. Valaisimissa kannattaa panostaa korkean CRI:n eli värintoistoindeksin led-yleisvalaisimiin, joiden valossa viihtyvät sekä ihmiset että kasvit.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton