Viikon kysymys: Ikkuna-aukon kaventaminen ja korottaminen?

Kysymys:

Puurunkoisessa 60-luvun talossa olisi tarkoitus tehdä makuuhuoneen ulkoseiniin lisäeristys ja vaihtaa 70-luvun kaksinkertaiset ikkunat uudempiin. Lyhyemmän seinän nykyinen ikkuna on karmeineen 1100mm x 1500mm, mihin tulisi 1400mm x 1200mm ja pidemmän seinän ikkuna on karmeineen 1100mm x 3350mm (3 ikkunaa vierekkäin samoissa karmeissa), mihin tulisi 1400mm x 1800mm. Syvyys kasvaa uusissa ikkunoissa 10mm. Miten toimia? Kannattaako aukko suurentaa ylöspäin? Julkisivuun ajattelin tehdä "vale ikkunaluukut", kun aukko pienenee pidemmässä seinässä niin paljon. Lyhyemmässä seinässä saan varmaan korjattua verhouslaudalla. Tarvitsenko rakennusluvan?

Vastaus:

Ikkuna-aukon kaventaminen ja madaltaminen onnistuu tekemällä rakenteen samanlaiseksi kuin muukin seinä. Aukon leventäminen ja korottaminen vaatii aina rakennesuunnittelijan varmistamaan kantavien rakenteiden kestävyys ennen kuin runkotolppa tai ikkunan päällispalkki sahataan poikki. Ikkunamuutos vaikuttaa julkisivun ulkonäköön ja tällöin pitää hakea toimenpidelupa. Muutoksesta kannattaa keskustella ennakkoon paikallisen rakennustarkastajan kanssa.

Lue lisää julkisivuista!

Kysy niin vastaamme -palvelu

Palstalla voit esittää rakentamisaiheisia kysymyksiä, joihin alan ammattilaiset vastaavat. Voit myös lukea jo esitettyjä kysymyksiä ja vastauksia. Kysymyksiin vastataan pääsääntöisesti yhden arkivuorokauden kuluessa.

Lue kysymyksiä ja vastauksia tai esitä uusi kysymys

Keskustelupalsta
 
Julkaistu
11.3.2013