• Etusivu
  • Talo

Kiinnitystarvikkeet turvalliseen rakentamiseen

− Nyt on aika opetella kiinnittämään sujuvammin ja turvallisemmin

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö EJOT Sormat Oy
Julkaistu 05.03.2013Päivitetty 08.11.2023
kiinnitysmalli

Rakentaminen perustuu eri materiaaleista koostuvien osien kiinnittämiseen. Turvallinen kiinnittäminen alkaa alustana toimivalle rakennusmateriaalille soveltuvan kiinnikkeen valinnalla.

Kiinnikkeen valinta alusmateriaalin, olosuhteiden ja kuormituksen mukaan

Kiinnitettävän alustan eli rakennusmateriaalin ominaisuudet määrittävät sen minkälainen kiinnike kyseiselle alustalle soveltuu. Yleisimmät rakennusmateriaalit, joihin kiinnityksiä tehdään ovat betoni, kevytbetoni, kevytsora, umpitiili, reikätiili, luonnonkivi sekä erilaiset rakennuslevyt, kuten kipsilevyt ja vanerit. On huomioitava, että rakennusmateriaalien kovuus, tiiviys ja huokoisuus sekä mahdolliset ontelot vaikuttavat osaltaan kiinnityksen lujuuteen ja kuormituksenkestoon.

Kiinnikkeen valintaan vaikuttavat lisäksi asennuspaikan olosuhteet. Onko kiinnitys sisä- vai ulkotiloissa? Minkälaiset kosteus- ja lämpötilaolosuhteet kiinnityskohteessa vallitsevat? Tyypillinen virhe on valita asennuspaikan korroosio-olosuhteisiin huonosti soveltuva kiinnike, jolloin ajan saatossa kiinnitys heikkenee esim. kosteuden, lämpötilan ja auringonvalon vaikutuksesta.

Kaikkien rakennusosien ja kappaleiden asennuksissa on oleellista huomioida myös kiinnitykseen kohdistuvat kuormitukset, jotka muodostuvat kuormituksen suuruudesta ja vaikutussuunnasta. Kuormituksissa on siis kyse kiinnitettävän kappaleen tai rakenteen painon lisäksi myös siitä mihin suuntiin painon aiheuttama kuormitus kohdistuu.

Kun rakennusmateriaalina on betoni, niin Sormatin kiinnikkeet soveltuvat ns. jälkiasennuksiin, jolloin jo valuvaiheessa ei ole tehty vaarna- tai harjaterästartuntoja, vaan kiinnitykset tehdään kuivuneeseen alustaan. Kipsilevyistä rakentuviin väliseiniin ja ei-kantaviin seiniin tehtävissä kiinnityksissä kannattaa aina pyrkiä käyttämään koolauksia hyväksi. Fiksu vahvistaa tulevia kiinnityspaikkoja jo kipsilevyseinien rakennusvaiheessa kahdella kipsilevykerroksella tai lujalla rakennuslevyllä, kuten vanerilla.

Esimerkkejä kiinnikkeiden yleisimmistä käyttökohteista omakotitaloprojektissa

Kiinnitettävä kappale tai rakenneKiinnitysalustana oleva rakennusmateriaaliSoveltuva Sormatin tuote
Perustukset
Tartunnat kallioon, perustusten tartunnat laajennuksissa esim. harjateräsKivi, vanha betoniITH Injektointimassa
Betonimuottiharkko, moduulijaon tasausvalun laudoitusBetonimuottiharkkoPKN Pikanaula, S-CS Betoniruuvi
Kevytsoraharkon tartunnatBetoni, kevytsoraharkkoITH Injektointimassa (jälkiasennuksessa)
Runkotyöt
Tartunnat , harkkotalotKevytsoraharkko, tiili, betoniITH Injektointimassa (jälkiasennuksessa)
AlaohjauspuuBetoniS-CS Betoniruuvi, S-KA / S-KAK Kiila-ankkuri, S-UF / S-UP Karmitulppa
AlaohjauspuuKevytsoraharkkoITH Injektointimassa, KBRM Kevytbetoniruuvi tiheästi asennettuna, S-UF/S-UP Karmitulppa tiheästi asennettuna
Väliseinät, kantavat
Ensimmäinen runkotolppa ja alaohjauspuuBetoniS-CS Betoniruuvi, S-KA Kiila-ankkuri, S-UF / S-UP Karmitulppa
Kivirakenteinen ns. tartunnatHarkko, tiili, betoniITH Injektointimassa (jälkiasennuksessa)
Väliseinät, ei kantavat
Ensimmäinen runkotolppa ja alaohjauspuuBetoniPKN Pikanaula, LYT Lyöntitulppa, S-CS Betoniruuvi, S-UF / S-UP Karmitulppa
Kivirakenteinen ns. tartunnatHarkko, tiili, betoniITH Injektointimassa (jälkiasennuksessa)
Vesikatto
Kattoristikoiden kiinnitys, (kivitalo), puisen yläjuoksun kiinnitysKevytsoraharkko, betoniKBRM Kevytbetoniruuvi , S-CS Betoniruuvi, S-KA / S-KAK Kiila-ankkuri, ITH Injektointimassa
Patolevyn (muurilevy) kiinnitysBetoni, kevytsoraharkkoLN Lyöntiniitti
Seinätikkaat, korroosiosuojauksen vastattava vähintään kuumasinkitystäTiili, betoni, kevytsoraharkkoPFG- Ankkuri, S-UF MG / S-UP MG Karmitulppa, KBRM Kevytbetoniruuvi, ITH Injektointimassa, S-CS MG Betoniruuvi, S-KAK / S-KAH Kiila-ankkuri. Tarkista soveltuvuus alustaan.
TerassitTiili, betoni, kevytsoraharkkoPFG- Ankkuri, S-UF MG / S-UP MG Karmitulppa, KBRM Kevytbetoniruuvi ITH Injektointimassa, S-CS MG Betoniruuvi, S-KAK/ S-KAH Kiila-ankkuri. Tarkista soveltuvuus alustaan.
Ikkuna ja ovikarmitTiili, betoni, kevytsoraharkkoSKRH Säätökarmiruuvi + NAT / NAT L Nailontulppa
Julkisivut
Kevyet kiinnityksetPolyuretaani/PolystyreeniIPL Eristekiinnike
Hyllyt, kaapitUseita eri rakennusmateriaalejaAlustan mukaan, kts. Sormatin kiinnikkeenvalintaohjelma Sormat Assistentti
Kevyet putkituksetUseita eri rakennusmateriaalejaAlustan mukaan, kts. Sormatin kiinnikkeenvalintaohjelma Sormat Assistentti
KaapelikiinnikkeetUseita eri rakennusmateriaalejaSC Naulakiinnike tai NT Naulatulppa + SC Naulakiinnike
Alaslaskettu kattoBetoniS-CS Betoniruuvi, S-UF / S-UP Karmitulppa

Turvallinen kiinnitys - tee asennus oikein!

Rakentamisessa turvallisuus on ykkösasia. Työturvallisuusvarusteiden lisäksi tärkeintä on käyttää vain kohteeseen soveltuvia laadukkaita kiinnitystarvikkeita sekä noudattaa annettuja asennusohjeita. Kiinnityksiä tehdessäsi:

  • Poraa oikean kokoinen porareikä
  • Puhdista porareikä harjalla ja ilmalla
  • Noudata annettuja asennussyvyyksiä
  • Kiristä asennus huolellisesti

Kiinnikkeet kiristetään tyypistä riippuen joko käsin tai koneellisella ruuvivääntimellä, momentti- tai kuusiokoloavaimella tai kiinnikekohtaisella asennustyökalulla. Oikean kiristysmomentin sekä asennustyökalujen käyttö helpottaa asennusta ja säästää turhalta työltä, yli- tai alikiristämiseltä, kierteiden rikkoutumiselta sekä mahdolliselta kiinnitysalustan murtumiselta.

On huomioitava, että esittelemämme työmenetelmät eivät yleensä ole ainoita tapoja tehdä ko. kiinnitysasennuksia, vaan muitakin tapoja on yleisessä käytössä. Sormatin julkaisemat työohjeet ja suositukset perustuvat viranomaisvaatimuksiin ja –hyväksyntöihin, Sormat Oy:n sekä muiden toimijoiden suorittamiin kokeisiin ja yli 40 toimintavuotemme aikana hyväksi toteamiimme käytäntöihin. Turvaudu aina ammattirakentajan apuun sellaisissa asennuksissa ja rakenteellisissa kiinnityksissä, joiden pettäminen voisi vaarantaa ihmisten turvallisuuden tai aiheuttaa merkittäviä taloudellisia vahinkoja.

Info

Info

Käytä vain CE-merkittyjä kiinnitystuotteita

CE-merkintä on vaatimustenmukaisuusmerkintä, joka perustuu rakennustuotteita koskevaan EU-direktiiviin. Tämä puolestaan ohjaa kansallista lainsäädäntöä. CE-merkinnällä valmistaja takaa, että tuotteet täyttävät kaikki EU-direktiivin vaatimukset, jotka liittyvät tuotteen mittoihin, raaka-aineisiin ja itse lopputuotteeseen.

Sormatin laatupolitiikan mukaan tuotteiden tulee täyttää paitsi asiakkaiden myös kaikki viranomaisten asettamat vaatimukset. Vähittäismyyjä tai loppukäyttäjä voi aina Sormat-tuotteen valitessaan olla varma tuotteen laadusta, turvallisuudesta ja käyttösopivuudesta jopa kaikkein vaativimmissa kohteissa.

Luotettavat kiinnitystarvikkeet kaikkeen rakentamiseen löydät täältä!

EJOT Sormat Oy
Talo
kiinnitystarvikkeet
kiinnitys
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

asennussyvyys
Vinkkejä oikean kiinnikkeen valintaan
Perussääntö kiinnityksissä on, että mitä syvemmälle ankkurin asennat, sitä paremmin hyödynnät kiinnitysalustan puristus- ja vetolujuuden eli sitä vahvemman kiinnityksen saat. Noudata aina asennusohjeessa määritettyä kiinnitettävän kappaleen maksimipaksuutta tfix sekä asennussyvyyttä hnom.Kiinnikkeen asennussyvyyteen on kiinnitettävä erityistä huomiota, kun kiinnitysalusta on rappauksen, verhoilun tai eristekerroksen peittämä. Tällöin sopivaa kiinnikepituutta valittaessa on kiinnitettävän kappaleen maksimi­paksuuteen tfix lisättävä kuormaa kantamattoman kerroksen, kuten rappauksen, paksuus.
20153_42744.jpg
Luotettavilla kiinnitystarvikkeilla rakennat turvallisesti
Luotettava kiinnitys saavutetaan valitsemalla rakennusmateriaaliin ja käyttötarkoitukseen parhaiten soveltuva kiinnike. Oikean kiinnitystarvikkeen lisäksi rakenteen kestävyyteen ja lujuuteen vaikuttaa myös oikea asennustapa.
rakennuslevyt
Kevyet kiinnitykset rakennuslevyihin
Ohutseinämäiset rakennuslevyt ovat erittäin yleisiä kaikessa rakentamisessa, yleensä rakenteiden pintamateriaaleina. Rakennuslevyihin kuuluvat kipsi- ja kipsikuitulevyt, puukuitulevyt, vanerit, lastulevyt sekä erilaiset sisustuslevyt. Levyjen lujuus ja ominaisuudet vaihtelevat erittäin paljon. Levypinnan lujuuteen sekä kiinnikkeen asennuskohtaan vaikuttavat myös levypinnan takana sijaitsevat puiset tai metalliset rakenteet, kuten koolaukset.
20177_49805.jpg
Valitse katollesi ruostumaton kateruuvi
Yleisen käsityksen mukaan peltikattojen kateruuvit ruostuvat ja vanhetessaan voivat vuotaa ja siksi niitä vaihdetaan useaankin kertaan. Rakennusmääräysten mukaan kateruuvien vaihto ei kuitenkaan kuulu katon huoltotoimiin, vaan kateruuvin tulee kestää ruostumatta yhtä pitkään kuin kattopelti. Suomessa kehitetty ja valmistettu KINGI® kateruuvi täyttää määräysten ehdot ensimmäisenä ja ainoana kateruuvina. Vain siinä on vastaava kolmikerrospinnoite kuin parhaissa kattopelleissä.Talonomistajilta tulee nyt yhä tiuhemmin viestejä ruostuvista ja vuotavista ruuveista. Kymmenen vuotta vanhalla katolla todettu vuotoriski ruostuneiden ruuvien vuoksi on hälyttävää, mutta tavallista. Viestit nopeasti ruostuvista ruuveista vastaavat täysin myös Hamkin Ohutlevykeskuksen tekemää kateruuvien korroosiotestitulosta, jossa samat ja vieläkin myynnissä olevat kateruuvit ruostuivat pilalle liian nopeasti. Näillä nopeasti ruostuvilla yksikerrosmaalatuilla kateruuveilla on asennettu suomalaisten talonomistajien kattoja vuosikymmeniä ja asennetaan edelleen.Kun haluat taloosi määräysten mukaisen peltikaton ilman ruuvinvaihtohuolia, vaadi katollesi ruostumaton KINGI® kateruuvi. Vain se läpäisi Hamkin testin vakuutena yhtä pitkästä kestävyydestä laadukkaan kattopellin kanssa. Ruostumattomuudelle saat myös kattavat takuut. KINGI® kateruuveja asentavat vain valtuutetut kattoasennusliikkeet, jotka suhtautuvat vastuullisesti asentamiensa kattojen elinkaareen.
Työnjohtaja
Luotettavat kiinnikkeet julkisivupaneeleihin
Rakentamisessa kiinnikkeillä on iso rooli − niiden tulee kestää kaikki suunnitellut kuormat ja rasitukset. Laadukkaat kiinnikkeet ovat myös nopeita ja turvallisia asentaa. Varsinkin rakennuksen julkisivuun kohdistuvat olosuhteet kuten kosteuden ja lämpötilan vaihtelut asettavat tiettyjä vaatimuksia paitsi rakennusmateriaaleille myös niiden asennuksessa käytettäville kiinnikkeille.
20178_49900.jpg
Insinöörien kateruuvivalinta omalle katolle
Kesällä 2016 porilainen rakennusalan yrittäjä, insinööri Seppo Kaarnamo huomasi, että hänen valvomallaan kattotyömaalla käytettiin aikaisemmasta poikkeavaa kateruuvia. Kattourakoitsijan työnjohtaja esitteli Kaarnamolle uuden, rakennusmääräykset täyttävän ja ulkokäyttöön ainoana Suomessa hyväksytyn* kateruuvin. Se oli Kingi® . Kateruuvin ominaisuudet vakuuttivat Kaarnamon siinä määrin, että hän halusi sen ehdottomasti omaan tulevaan projektiinsa; ystävänsä, rakennusalalta jo eläkkeelle jääneen Seppo Saarivirran kodin uudelle katolle.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton