• Etusivu
  • Talo

Väliseinän teko Kahi-harkolla säästää laastiakin

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Saint-Gobain Finland Oy / Weber
Julkaistu 05.03.2013
20133_34110.jpg

Kahi-väliseinäjärjestelmän runkona ovat ohutsaumamuurattavat Kahi-ponttiharkot.

Kahi-harkoista rakentaminen on rationaalista, nopeaa ja edullista. järjestelmän runkona ovat ohutsaumamuurattavat Kahi-ponttiharkot. Niihin on saatavissa myös roilo- ja palkkikappaleita putkien ja raudoituksen asentamista varten, muurauskelkat laastin levitykseen ja valmispalkit aukkojen ylityksiin. Huolellisesti ohutsaumamuuratun seinän tasoiteustarve on vähäinen.

Lue lisää Kahi-harkkojärjestelmästä

Kahi-järjestelmään kuuluvat harkot

Kahi-järjestelmään kuuluvien harkkojen leveydet ovat käyttötarkoituksen mukaan 85, 130 tai 240 mm. Leveydeltään 85 mm:n Kahi Väliseinäpontti on tarkoitettu kantamattomiin seiniin, 130 mm leveä Kahi Runkopontti kantaviin seiniin ja 240 mm leveä Kahi Desibelipontti huoneistojen välisiin seiniin. Pituusmitoiltaan ne soveltuvat 30 cm:n moduulimittaan ja korkeusmitoitukseltaan 20 cm:n moduulimittaan. Harkkojen päissä on pontit, jotka asennettaessa ohjaavat harkot paikoilleen ja pystysaumat voidaan jättää ilman laastia. Poikkeuksena viisteharkko ja märkätilojen seinät, joissa laastia käytetään tarvittaessa myös pystysaumoissa.

Putket väliseinissä

Pystysuuntaiset sähkö- ja LVI-putket sijoitetaan harkkojen pystyreikiin tai roiloharkkoihin. Palkkiharkkojen uriin voidaan asettaa raudoitus (esim. kapeiden ovi- ja ikkuna-aukkojen ylityspalkit). Niissä voidaan viedä myös vaakasuuntaisia putkivetoja. Ohutsaumamuuraus on menetelmä, missä mittatarkat Kahi-harkot muurataan noin 2 mm:n saumapaksuudella. Laastina käytetään tähän tarkoitukseen kehitettyä weber.vetonit OL 15 Ohutsaumalaastia. Laastia kuluu alle kymmenesosa tavanomaiseen muuraukseen verrattuna. Polyuretaanipohjaisia kiviliimoja ei saa käyttää etenkään kantavissa seinissä eikä seinissä, joille on palovaatimuksia.

Pystysuuntaiset sähkö- ja LVI-putket sijoitetaan harkkojen pystyreikiin tai roiloharkkoihin. Vaakasuuntaiset putkivesot voidaan viedä palkkiharkkojen urassa.Tiilileikkurilla katkaistujen harkkojen pystysaumat täytetään muurauslaastilla. Laasti saadaan tarttumaan lujasti harkkoihin, kun harkkojen katkaistuihin päihin on levitetty kerros Ohutsaumalaastia juuri ennen muuraustäyttöä.
Pystysuuntaiset sähkö- ja LVI-putket sijoitetaan harkkojen pystyreikiin tai roiloharkkoihin. Vaakasuuntaiset putkivesot voidaan viedä palkkiharkkojen urassa.Tiilileikkurilla katkaistujen harkkojen pystysaumat täytetään muurauslaastilla. Laasti saadaan tarttumaan lujasti harkkoihin, kun harkkojen katkaistuihin päihin on levitetty kerros Ohutsaumalaastia juuri ennen muuraustäyttöä.

Ohutsaumamuuraus talviolosuhteissa

Talviolosuhteissa ohutsaumamuurausta voidaan tehdä -10°C:een asti, kun käytetään weber.vetonit OL 15P Pakkasohutsaumalaastia tai lämmintä +25…+40°C laastia ja lämpimiä harkkoja. Kun lämpötila laskee -10°C … -15°C asteeseen on käytettävä Pakkasohutsaumalaastia ja lämpimiä (> +5°C) harkkoja. Tämä voidaan tehdä suojaamalla letkat peitteellä ja käyttämällä lämminilmapuhallinta.

Kahi-kylpyhuoneen seinät

Kahi-kylpyhuoneessa märkätilan seinät tehdään oikeaoppisesti kivipohjaisista, lahoamattomista ja elämättömistä materiaaleista. Seinien teko käy kätevästi ohutsaumamuurattavilla, päistään pontatuilla Kahi-väliseinäpontti –harkoilla. Sileäpintaisista harkoista huolellisesti tehdyt Kahi-seinät on helppo tasoittaa weber.vetonit MT Märkätilatasoitteella ennen vedeneristystä. Myös puurunkoisissa taloissa märkätilojen seinät suositellaan tehtäväksi kivirakenteisina. Ulkoseinillä tehdään Kahi-harkoista sisäpuolinen verhomuuraus, joka erotetaan puuseinästä tuulettuvalla ilmaraolla.

Saint-Gobain Finland Oy / Weber
Talo
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20155_43381.jpg
Mitä tehdä, kun perustukset ovat rikkoutuneet?
Perustusten vaurioitumien johtuu suurimmaksi osaksi maaperään liittyvistä asioista. Maa on liian märkää ja kantavuus on kärsinyt, routaeristys on puutteellinen tai sitä ei ole – routa on päässyt liikuttelemaan kivijalkaa, lähiviemäri on rikkoutunut ja maaperään päässeet bakteerit lahottavat, pohjavesi on laskenut ja paalut altistuvat hapelle alkaen lahoamaan. Myös rakennukseen tulevat lisäosat saattavat aiheuttaa painumista.
201212_33254.jpg
Weber Floor -kokonaisratkaisu lattioille
Weberistä on tullut lattia-alan ykkösnimi siksi, että toimitamme kokonaisratkaisuja, emme pelkkiä tuotteita. Haluamme, että saat kattavan lattiaratkaisun, jolla on haluamasi ominaisuudet.
weber-muuratut-tulisijat-laastit
Tulisijan muuraukseen ei käy mikä tahansa laasti
Tulisijan muuraukseen käytettävät laastit on suunniteltu kestämään tulisijan eri osiin kohdistuvat lämpörasitukset ja lämpötilojen vaihteluista johtuvat liikkeet. Rappauslaastit ja pinnoitteet antavat paljon mahdollisuuksia tulisijan ulkonäön viimeistelyyn. Tulisijalaastit ovat valmiita kuivatuotteita, joihin työmaalla lisätään vaan vesi.Tulisijan muurauslaastitTulisijan runko muurataan joustavalla saviuunilaastilla weber ML Savi Saviuunilaasti. Kuorettoman tulisijan näkyviin jäävät muuraussaumat saumataan weber JSL 5 Jälkisaumalaastilla. Ennen jälkisaumausta tulisijan pitää olla kuivunut ja lämmitetty kerran kunnolla. Saumaus tehdään jäähtyneeseen tulisijaan. Tulipesä ja tulta vasten olevat osat muurataan tulitiilistä weber fire mortar Tulenkestävällä muurauslaastilla. Tulen kanssa kosketuksissa olevat pinnat voidaan myös valaa tulenkestävällä valumassalla weber VM Tuli Valumassa. Valumassan käyttökohteita ovat muun muassa lieden laki, kuristusosa, leivinuunin laki ja ylityspalkit. Tulisijan erillisen kuoren muuraukseen käytetään harmaata tai värillistä weber ML5 Värillinen Muurauslaastia.
20205_64693.jpg
Rinnakkaislämmitys toi 1500 euron vuosisäästön
Huoltopalvelualan ammattilainen Jarno Mäkinen puolitti omakotitalonsa energialaskun lämmitysjärjestelmän modernisoinnin myötä. Hybridijärjestelmän sydämenä sykkii nyt öljy, jonka rinnalla toimivat saumattomasti ilmavesilämpöpumppu ja aurinkojärjestelmä.
Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Urakkasopimuksen sisällön varmistus
Toimenpiteet:Sopimuksen sisältö käydään läpi urakkaneuvotteluissa.Vastuuhenkilöt:ProjektipäällikköDokumentit:UrakkaneuvottelumuistioHyväksyntä:Projektipäällikkö
taidelasiovet-pyörretalossa-1920x1080
Kaunein välioviäänestys 2024
Kaunein väliovi -äänestys on päättynyt.Välioviäänestyksen tulokset ovat nähtävillä tässä artikkelissa >>Arvonnan voittajalle on ilmoitettu henkilökohtaisesti....................................................................................................................Tänä vuonna kaunein välioviäänestykseen on valittu ovia Liune-kohteista. Muun muassa Nata Salmelan saunan liukuovi, saaristohotelli the Barö:n vihreät liukuovet tai Harri Syrjäsen CLT-ovet ovat tämän vuoden äänestyksessä mukana.Valitse suosikkisi kuuden vaihtoehdon joukosta. Samalla voit osallistua arvontaan. Tutustu vaihtoehtoihin ja äänestä suosikkiasi artikkelin lopussa olevalla lomakkeella.Palkintona äänestäneiden kesken arvotaan 300 € arvoinen lahjakortti Liune verkkokauppaan. Lahjakortin voi käyttää kaikkiin Liunen normaaleihin verkkokauppatuotteisiin. Äänestys päättyy 29.2.2024 ja voittajalle ilmoitetaan henkilökohtaisesti viestillä.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton