Uudet öljylämmityskattilat yli-ikäisten tilalle
- suunnitelmat alkuun nyt

Öljylämmityskattilaremonttien sesonkiaikaa on perinteisesti kesäkausi. Nyt on hyvä aika ryhtyä suunnittelemaan kattilaremonttia yhdessä ammattilaisten kanssa, jos kattila alkaa olla vaihtoiässä ja jos haluaa uuden kattilan asennetuksi kesäkuukausina lämmityskauden päätyttyä, muistutetaan Öljyalan Palvelukeskuksesta.
Valtaosassa maamme öljylämmitystaloista lämmityslaitteet ovat kunnossa, koska kattiloita on vaihdettu ja muita laitteita uusittu tasaiseen tahtiin. Käytössä on kuitenkin vielä myös vanhoja öljykattiloita, joka voivat olla melkoisia energiasyöppöjä.

Uusi kattila parantaa energiatehokkuutta

Minkä ikäinen kattila sitten on yli-ikäinen? -Jos kattila on asennettu ennen vuotta 1980, niin on korkea aika uusia se, neuvoo erityisasiantuntija Eero Otronen Öljyalan Palvelukeskuksesta.
Minkä ikäinen kattila sitten on yli-ikäinen? -Jos kattila on asennettu ennen vuotta 1980, niin on korkea aika uusia se, neuvoo erityisasiantuntija Eero Otronen Öljyalan Palvelukeskuksesta.

Vanhat kattilat eivät ole enää energiatehokkaita. Uuden kattilan avulla lämmityksen energiatehokkuus paranee selvästi ja öljynkulutus vähenee, mikä näkyy myös polttoainelaskussa. Lisäksi uusi kattila on vanhaan verrattuna toimintavarma.

Ensimmäinen askel kattilanvaihtoon

Ensimmäinen askel kattilanvaihtoon on se, että tilaa poltinhuollon. Kannattaa ottaa yhteys joko ennestään tuttuun huoltoliikkeeseen tai etsiä alan ammattilaisten yhteystietoja Lämmitysenergia Yhdistyksen LEY:n kautta.

Asiantuntijan kanssa kannattaa kartoittaa, miten kattilaremontissa olisi järkevää edetä. Remontin aikatauluttamisessa on hyvä muistaa, että tarjousten saaminen ja niiden vertailu vie aina oman aikansa.

Nykyisin huoltoliikkeillä on tarjota tarvittaessa myös lämmityskattilan energiatehokkuustarkastus. Siinä arvioidaan kattilan, polttimen, savuhormin, säätölaitteiden ja tuloilmajärjestelyjen sekä polttoainejärjestelmän ja mittareiden kunto. Mittauksella selvitetään palamisen laatu, taloudellisuus ja hyötysuhde. Lopuksi arvioidaan mahdolliset säätöjen ja laitteistojen parannustarpeet.

Kesä on perinteisesti kattilaremonttien sesonkiaikaa. Nykyisin työ sujuu sen verran nopeasti, että remontin voi toki hyvin teettää muinakin vuodenaikoina ilman pelkoa talon kylmenemisestä.

Vinkit öljylämmitystalon energiatehokkuuden parantamiseen

  • Tarkista talon eristys ja tiiviys: yläpohja, alapohja, ulkoseinät, ikkunat, ovet.
  • Tarkista, ettei talon sisälämpötila ole yli 21 astetta.
  • Mieti, onko lämpimän käyttöveden kulutuksessa vähentämisen varaa.
  • Pidä öljylämmityslaitteet hyvässä kunnossa - säännöllinen huolto!
  • Jos öljylämmityksesi on vanha, hanki uudet, energiapihit laitteet.
  • Ota öljyn rinnalle uusiutuvaa energiaa kuten aurinkolämpöä.

 
Päivitetty
25.2.2013