• Etusivu
  • Talo

Keittiön ovien ja runkojen materiaalit

Rakentajan toimitus
Päivitetty 19.02.2024
20151_42110.jpg

Keskenään melko samannäköisissä keittiöissä on suuria hintaeroja. Yksi keittiön hintaan vaikuttavista tekijöistä on ovien ja runkojen materiaali, mikä erilaisten tyylien ja ovimallien viidakossa voi jäädä vähemmälle huomiolle. Materiaaleihin kannattaa kuitenkin kiinnittää huomiota, sillä lisäsijoitus laatuun voi maksaa itsensä takaisin, jos haluaa pitää keittiönsä kauniina ja käyttää sitä mahdollisimman pitkään.

Keittiön ovet melamiini- ja laminaattiovia? Kalvo-ovet kestävät naarmuuntumista

Yleinen ja edullinen kalustemateriaali on melamiini. Se on yksiväristä tai kuviopainettua, kyllästettyä paperikalvoa. Käsittelyn ansiosta pinnasta tulee kulutusta ja kuumuutta kestävä, vettä hylkivä ja helppohoitoinen.

Valmis kalvo puristetaan kiinni levyyn, joka on tavallisimmin lastulevyä. Melamiinin pinta voi olla valkoinen tai värillinen, sileä tai puujäljitelmäksi kuvioitu. Melamiiniovista puhutaan joskus myös kalvopinnoitettuina ovina.

Melamiinia kovempi ja paksumpi materiaali on laminaatti. Se on noin kolme kertaa kestävämpää kuin melamiini, mutta myös kalliimpaa. Aikaisemmin ikilevyksi kutsuttua laminaattia käytetään nykyisin keittiön ovien ja työtasojen ohella myös välitiloissa. Se on lujaa kestomuovia, jota voidaan värittää ja kuvioida eri tavoin.

Laminaatti kestää erinomaisesti kovaa kulutusta ja erilaisia pesuaineita, minkä vuoksi sitä käytetään myös työpöytätasoissa sekä keittiöissä että kylpyhuoneissa.

Sekä laminaatti- että melamiiniovia saa vain sileäpintaisina. Värivaihtoehtoja on kuitenkin satoja.

Kalvo-oven hyvät ja huonot puolet

Ominaisuuksia
* Ovi on sileäpintainen
* Saatavilla mm. laaka- ja peiliovia
* Saatavana matta- tai kiiltäväpintaisena

Plussat
+ Kestää hyvin naarmuuntumatta
+ Värivaihtoehtojen valikoima todella runsas
+ Hinta

Miinukset
- Huonolaatuinen kalvo saattaa alkaa irvistellä
- Varsinkaan saumat eivät pidä kuumasta tai kosteasta

<p data-block-key="jda4t">Kalvo-ovi mattapintaisella pähkinäkuosilla (Kuva:Petra-keittiöt)</p>
Kalvo-ovi mattapintaisella pähkinäkuosilla (Kuva:Petra-keittiöt)

Keittiön ovet voivat olla maalattu

Levyn materiaalin, tiheyden ym. laadun lisäksi myös pintakäsittelyt eroavat toisistaan. Levyn pinta voi olla edullisemmissa malleissa lakattu tai maalattu vain kahdesti. Hintavampi ovi taas saattaa olla maalattu tai lakattu useita kertoja ja hiottu maalauskertojen välissä. Massiivipuisia tai MDF-levystä valmistettuja ovia voidaan maalata ja/tai lakata

Maalattu ovi saavuttaa silkinhimmeän pintansa tai korkeakiiltoisen ulkonäkönsä parhaiten usean maalaus- ja lakkauskerran jälkeen. Maalaamalla ja lakkaamalla ei ehkä saavuteta yhtä kiiltävää lopputulosta kuin kalvopäällysteisillä ovilla, mutta muut ominaisuudet voivat osoittautua tärkeämmiksi.

Maalatun oven hyvät ja huonot puolet

Ominaisuuksia
* Ovi on sileäpintainen
* Saatavilla mm. laaka- ja peiliovia
* Saatavana matta- tai kiiltäväpintaisena
* Pääasiassa ovet ovat yksivärisiä

Plussat
+ Kestää hyvin puhdistusta
+ Värivaihtoehtojen valikoima hyvä
+ Sietää hyvin kosteutta ja lämpöa
+ Hinta (MDF-levy)

Miinukset
- Naarmuuntuu helpommin kuin kalvo-ovi
- Hinta (Massiivipuu)

<p data-block-key="atymo">Keittiön ovet voivat olla maalattuja. Värivalikoima on suppeampi kuin kalvo-ovien (Kuva:Petra-keittiöt)</p>
Keittiön ovet voivat olla maalattuja. Värivalikoima on suppeampi kuin kalvo-ovien (Kuva:Petra-keittiöt)
<p data-block-key="wpndi">Valkoiseksi maalatut keittiön ovet ovat mdf-levyä (Kuva:Petra-keittiöt)</p>
Valkoiseksi maalatut keittiön ovet ovat mdf-levyä (Kuva:Petra-keittiöt)

Viilutetut keittiön ovet ovat osittain aitoa puuta

Viiluovissa pinnalla on ohut kerros aitoa puuta, minkä alla on puolikova kuitu- (MDF) tai lastulevy. Viilu on kehittynyt paljon sitten 1970-luvun.

Puuviiluovissa on puun lämmin, luonnollinen ulkonäkö, mutta niiden hinta on usein paljon massiivipuuta edullisempi. Viilutetun levyn etuna on tukeva rakenne, joka ei ole yhtä altis käyristymiselle kuin massiivipuu. Toisaalta viilu on massiivipuuta alttiimpi kolhuille.

20134_34591.jpg
<p data-block-key="3k01w">Mustaksi petsatut keittiön ovet ovat tammiviiluovia (Kuva:Petra-keittiöt)</p>
Mustaksi petsatut keittiön ovet ovat tammiviiluovia (Kuva:Petra-keittiöt)

Keittiön ovet voivat olla lastulevyä

Sekä melamiini- että laminaattilevyissä on myös laatueroja. Molempia valmistetaan eri paksuisina. Myös kovuus vaihtelee sen mukaan, miten tiheää ja puhdasta levymateriaali on. Kannattaa siis kiinnittää huomiota myös ilmoitettuun tiheyteen (kg/m3), sillä tiheämpi levy on kestävämpi.

Toisaalta sekään ei kerro kaikkea, sillä edullisemmissa levyissä voi vastaavasti olla hiekkaa tai muita epäpuhtauksia, jotka nostavat tiheyttä, mutta heikentävät kestävyyttä.

20134_34592.jpg

Samaa tiheyttäkin olevat lastulevyt kestävät kosteutta eri tavoin. Kosteutta kestävän lastulevyn tunnistaa vihertävästä väristä. Kosteudenkestoon vaikuttavat myös pintamateriaali ja reunanauhoituksen tiiviys.

Info

Info

Lastulevyn ominaisuuksia

  • Laatuerot ovat huimia
  • Normaali lastulevy ei siedä ollenkaan kosteutta; suojattava hyvin
  • Hinnaltaan edullinen

Keittiön ovet MDF-levystä?

MDF (engl. medium-density fibreboard) on kovaa kuitulevyä, joka on valmistettu hierretystä puukuidusta puristamalla. Sitä voidaan työstää ja maalata kuin puuta. MDF:stä on tullut yksi yleisimmistä keittiökalusteiden ovimateriaaleista. MDF on tasaista, se ei elä, taivu, väänny eikä säröile. Se on keittiössä edullinen ratkaisu, joka tarjoaa paljon väri- ja tyylivaihtoehtoja.

20134_34590.jpg

Maalatut ovet ovat käytännölliset ja helppohoitoiset. Naarmuja niihin kyllä saa syntymään, mutta ne kestävät vuosien pyyhkimiset ja vesinorot. Myöskin MDF-levyjen laadussa on eroja, jotka juontavat juurensa materiaalin tiheydestä.

Info

Info

MDF-levyn ominaisuuksia

  • Työstettävissä kuin aito puu
  • Laatueroja
  • Ei taivu tai halkeile
  • Hinnaltaan edullinen

Keittiön ovet massiivipuusta?

Massiivipuuovet on valmistettu kokonaan puusta. Yleisimpiä keittiökalusteissa käytettyjä puulajeja ovat koivu, mänty, tammi ja pyökki. Massiivipuu on kestävää ja näyttävä materiaali, joka sopii moniin eri tyyleihin. Ovet voivat olla luonnonvärisiä tai esim. läpikuultavalla pinnoitteella käsiteltyjä. Hinnaltaan ne ovat hintahaitarin yläpäässä.

20134_34593.jpg

Puu voi toisaalta olla alttiimpi naarmuille ja kolhuille kuin jotkut muut pintamateriaalit, mutta toisaalta se ikääntyessään patinoituu kauniisti. Sormen jäljet eivät myöskään näy puupinnassa niin selvästi kuin kiiltävässä maalatussa pinnassa. Jotkut keittiövalmistajat tekevät nykyisin kalusteovia myös lämpökäsitellystä puusta, joka kestää tavallista massiivipuuta paremmin kosteutta ja elää vähemmän.

Info

Info

Massiivipuun ominaisuuksia

  • Aito puu on kestävä
  • Pehmeä materiaali voi olla herkkä iskuille
  • Massiivipuun pinta voi olla ihanan tekstuurinen
  • Himmeä pintaa antaa anteeksi roiskeita ja sormenjälkiä
  • Laadukas puuovi on hintavampi kuin levyovet

Kevyet keittiön ovet vitriiniovista

Vitriiniovissa keittiössä käytetään toki myös lasia. Muutamalla vitriiniovella keittiöön saakin mukavasti vaihtelua ja ilmavuutta. Lasi sopii hyvin monenlaisiin keittiötyyleihin perinteisestä moderniin. Se on myös edullisempaa mitä usein ajatellaan. Vitriiniovissa käytetään yleensä karkaistua lasia, joka on tavallista lasia kestävämpää.

Huomaa vitriiniovissa:

  • Lasi voi olla kirkas tai läpinäkymätön
  • Ristikoita on useita erilaisia
  • Perintöposliinit tulevat oikeuksiinsa vitriinissä
  • Ovien taakse voit asetella myös taideteoksen astioista

Keittön kalusteiden rungot

Keittiökalusteiden rungoissa käytetään yleensä 16 mm melamiinia tai massiivipuuta. Massiivipuu on melko hintava vaihtoehto, mutta kestää pitkään. Melamiini on normaalissa käytössä hyvä ja edullinen ratkaisu. Jotkut keittiövalmistajat käyttävät myös paksumpaa, 18 mm levyä. Kosteisiin tiloihin on muistettava vaatia kosteutta kestävä levy.

Info

Info

Muista runkoja valitessasi

  • Valkoinen runko on valoisa ja sopii kaikkien ovien kanssa
  • Tumma reunanauha luo yhtenäisyyttä tummien ovien kanssa, jolloin valkoinen runko ei pilkistä ovien välistä
  • Tumma runko voi olla synkkä sisältä ja syvistä kaapeista voi olla hankala löytää tavaroita
  • Myöhemmin voit uusia keittiön vain ovia vaihtamalla
<p data-block-key="k80kg">Runkojen väriesimerkkejä (Kuva:Petra-keittiöt)</p>
Runkojen väriesimerkkejä (Kuva:Petra-keittiöt)
Info

Info

Muista!

  • Korkeakiiltoiseen oveen jää helpommin sormenjälkiä kuin mattapintaiseen
  • Korkeakiiltoisessa ovessa naarmut näkyvät helpommin
  • Tummat ja tasaiset värit paljastavat tahrat ja roiskeet
  • Ovet on helpompi vaihtaa kuin rungot
Talo
keittiö
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20194_57130.jpg
Onko aika päivittää vanha talotuuletin? - tutustu ratkaisuihin
Talotuuletin on erityisesti 80- ja 90-luvulla rakennetuissa taloissa käytetty poistoilmalaite, jolla toteutetaan asunnon koneellinen poistoilmanvaihto. Käytännössä se on puhaltimella varustettu liesikupu, johon on yhdistetty poistoilmakanava esim. kylpyhuoneesta. Se poistaa ilmaa liesikuvun kautta keittiöstä sekä asunnon muista tiloista. Korvaava ulkoilma virtaa asuntoon ulkoseinissä sijaitsevista raitisilmaventtiileistä.
20229_79467.jpg
Led-valaistuksen suunnittelu on tärkeää - miksi?
Valaistussuunnittelu on yksi tärkeimmistä osa-alueista, kun suunnitellaan kodin remonttia tai rakentamista, eikä sitä ole järkevää jättää viime hetkeen. Harva onnistuu valaistuksen ostamisessa vain menemällä (verkko)kauppaan ja kasaamalla kärryn täyteen lamppuja ja valaisimia.Tässä artikkelissa kerrotaan, mitä valaistussuunnittelussa kannattaa huomioida, ja mitä hyötyä valaistussuunnittelusta on.
20187_54072.jpg
Aamiaiskaappi tuo kätevää toiminnallisuutta keittiöön
Aamiaiskaappi on se yksittäinen ominaisuus, jota harkitsee varmasti jokainen tänä päivänä keittiötään uusiva rakentaja tai remontoija. Aamiaiskaapista on puhuttu jo useamman vuoden, eikä suosiossa näy laskua. Eikä ihme, sillä aamiaiskaappi tuo kätevää toiminnallisuutta keittiöön.
20238_82812.jpg
Huolellinen suunnittelu on onnistuneen keittiön perusta
Uuden keittiön suunnitteluun liittyy paljon huomioitavia asioita. Sinulla saattaa olla selkeä mielikuva täydellisestä keittiöstä, mutta ennen kuin unelmat voivat käydä toteen, suunnitelmat on syytä tehdä tarkkaan. Hyvällä suunnittelulla varmistetaan, että keittiö on paitsi kaunis ja toimiva myös budjettisi mukainen.Seuraavilla vinkeillä pääset kohti uutta unelmakeittiötäsi.
202110_72959.jpg
Näin teet keittiöstä käytännöllisemmän
Käytännöllisen keittiön peruspilareita ovat riittävä työskentely- ja säilytystila, optimaalisesti sijoitetut paikat vesipisteelle, tärkeimmille kodinkoneille, pistorasioille ja valaistukselle sekä oikein valitut materiaalit, jotka on helppo pitää puhtaina. Kun varaat kunnolla aikaa keittiön toiminallisuuden suunnitteluun, säästät aikaa myöhemmin.
20214_70362.jpg
Miksi keittiöremontti kannattaa tehdä putkiremontin yhteydessä?
Talon iän karttuessa erilaiset remonttitarpeet kilpailevat toteutusjärjestyksestä. On kuitenkin hyvä muistaa, että moni remontti kannattaa yhdistää. Yksi tällainen remonttipari on keittiö- ja putkiremontti. Putkiremontti edellyttää vähintäänkin osittaista keittiön purkamista. Kaikessa tärkeydessään putkiremontti on myös hieman tylsä, koska mitään uutta ilmettä ei ole tarjolla. Näiden yhdistäminen tekee tylsästä putkiremontista innostavan, uuden keittiön odotuksen.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton