Keittiön säilytysjärjestelmät kuntoon!

Säilytysjärjestelmät vaikuttavat niin uudessa kuin vanhassakin keittiössä ratkaisevasti keittiön mukavuuteen ja toimivuuteen. Oletko ajatellut parannella keittiötäsi tai ehkä remontoida koko keittiön? Laatikoiden ja kaappien tilan hyödyntämisen voi optimoida erilaisilla säilytysratkaisuilla. Käytännöllisessä keittiössä tila käytetään tehokkaasti hyödyksi ja jokaisella esineellä on oma paikkansa.

Keittiön säilytys on osa Keittiökoulua - Tutustu muihin osiin!

taiteovikaappi_detalji

Keittiön säilytys ja järjestys pikkurahalla

Keittiön pikkutavarat voi tallentaa erilaisiin rasioihin, minkä lisäksi laatikkoihin on nykyisin tarjolla erilaisia lokerikkoja, jakajia ja telineitä, joilla säilytettävät tavarat pysyvät järjestyksessä. Myös seinähyllyjen avulla tyhjät seinänpätkät ja kulmat saa hyödynnettyä ilman että keittiö alkaa tuntua tukkoiselta. Seinähyllyn kannattimineen voi sijoittaa melkein minne vain.

Markkinoilta löytyy erilasiai avohyllyjä, joita voi lyhentää tarpeen mukaan, jolloin hyllystä saa tilaan kuin tilaan juuri sopivan mittaisen.

Kuivatarvikkeet voi laittaa seinähyllyille kauniisiin purkkeihin. Läpikuultavien säilytysastioiden avulla myös kaapit saavat siistiin järjestyksen.

Säilytysastioiden käyttö hyödyntää tilan tehokkaasti ja myös kaapin sisältö näkyy niiden ansiosta yhdellä silmäyksellä. Säilytysastiat on myös helpompi järjestää kuin epäsäännöllisen muotoiset pakkaukset.

Aina ei kuiva-aineita tai maustepurkkeja haluta esille ja näkyville. Yhtenä vinkkinä on kiinnittää yläkaapin sisäpuolelle mausteteline, josta purkit on kätevä ottaa kokatessa. Toisena vaihtoehtona voi lieden viereiseen laatikkoon hankkia ihan maustepurkkeja varten suunnitellun telineen, jossa kaikki purkit ovat siististi rivissä.

Poimi vinkit!

 • Ripusta maustehylly oven sisäpuolelle. Varmista, että ovi menee kiinni.
 • Kiinnitä ovien sisäpuolelle koukkuja, joihin voit ripustaa pyyheliinat.
 • Pieni kori roskiskaapin ovessa pitää tiskiaineen tai -tabletit käden ulottuvilla.
 • Imukupitkin tarttuvat useaan materiaaliin
 • Muista! Älä laita liikaa painoa saranoiden varaan

Keittiön välitila hyötykäytöön

Jos kaappitilaa on turhan vähän, yksi keino vapauttaa työtasolle lisää tilaa on ripustaa yrttiruukut ja osa keittiövälineistä seinälle. Seinäsäilytysjärjestelmä pitää tavarat poissa tieltä, mutta kuitenkin käden ulottuvilla.

Jos välitila on viimeistelty seinälevyillä, varusteiden ja hyllyjen kiinnittäminen on helpointa taustaan integroiduilla kiskoilla.

Välitilakalusteet ovat todellisia säilytysihmeitä. Välitilaan voi toisaalta integroida vaikkapa kokonaisen kaapiston liukuovilla. Liukuovien taakse kätkeytyvät hyllyt käyttävät välitilan tarkasti hyödyksi. Välitilaan koskeviin vaihtoehtoihin ja mitoituksiin palataan Keittiökoulun tulevissa osissa.
Säilytä seinällä (kuva: Petra-keittiöt)Säilytä seinällä (kuva: Petra-keittiöt)

Kätevästi käden ulottuvilla

Vaikka esine olisikin näppärästi heti saatavilla, ei se tarkoita, että sen pitää olla aina esillä. Toiset käyttöesineet ovat kauniita näkyvilläkin, mutta joskus nekin halutaan piiloon. Erilaisten seinäsäilytysratkaisujen rinnalla ovat laatikoihin kätkettävät pienet arjen ystävät.

Jokaiselle lusikalle, haarukalle, keittiöveitselle ja sellofaanirullalle on oma paikkansa. Jokaisella keittiövalmistajalla on näitä arjen apulaisia ja monia niistä voi ostaa jälkikäteenkin.

Kaikkia kodinkoneitakaan ei tarvitse pitää esillä. Vedenkeitin tai leivänpaahdin voi lojua toimettomana viikkotolkulla, yleiskoneesta nyt puhumattakaan. Niidenkin on silti mukava olla saatavilla kun tarvetta ilmenee, sillä muutoin koneet jäävät kaappien syövereihin.

Hyvä ratkaisu on sijoittaa koneet vaikka rulokaapin taakse, josta ne on nopea ja helppo ottaa käyttöön. Vielä kun muistaa asennuttaa sähköpistokkeen kaappiin, on siisteys ja käyttömukavuus taattu. Myös ylös nostettavat kaapinovet voivat kätkeä kodinkoneita ja työpöytää taakseen. Miksi nämä kaapit pitäisi nostaa aina korkealle seinälle?

Vinkit kaappien ja laatikoiden järjestämiseen

 • Laatikonjakajat pitävät tavarat järjestyksessä.
 • Lokerikoista löytyvät haarukat ja lusikat nopeasti.
 • Kätke harvoin käytetyt kodinkoneet.

Raskaat yläkaapit eivät ole aina tarpeen. Esim. lautasten kuivaus voidaan järjestää myös ulosvedettävään laatikkoon. Kuva: Keittiömaailma.Raskaat yläkaapit eivät ole aina tarpeen. Esim. lautasten kuivaus voidaan järjestää myös ulosvedettävään laatikkoon. Kuva: Keittiömaailma.
Kulmakaapista kokonaan ulos tuleva kattilahylly auttaa hyödyntämään nurkkakaappien tilan tehokkaammin. Kuva: Keittiömaailma.Kulmakaapista kokonaan ulos tuleva kattilahylly auttaa hyödyntämään nurkkakaappien tilan tehokkaammin. Kuva: Keittiömaailma.

Keittiön kulmat ja sokkelit hyödyksi

Piiloon jäävien mekanismien avulla tila tulee käytetyksi optimoidusti ja myös hankalasti käytettävät kaapit hyödynnetyksi.

Tilaa vievissä nurkkakaapeissa käytännöllisiä ovat erilaiset kulmamekanismit, joiden avulla syvätkin kulmat saadaan hyötykäyttöön. Pyörivä kulmakaappihylly eli ”kattilakaruselli” tai kulmakaapista kokonaan ulos tuleva kattilahylly helpottavat kaappitilan käyttöä.

Syvään ja kapeaan kaappiin voi asentaa apteekkarin kaapin. Korkealla apteekkarinkaapilla on laatikoston edut: kokonaan ulos vedettävä kaappi on jaettu hyllyiksi, jotka ovat molemmin puolin sivuilta auki. Näin ylähyllyillekin on helpompi ulottua. Kaappi sopii hyvin esimerkiksi ruokatarvikkeiden säilytykseen.

Aina ei apteekkarinkaapinkaan tarvitse olla korkea. Kapean pöytäkaapin tilalle voi mainiosti sijoittaa kokonaan ulosvedettävän kaapin. Kapean kaapin tila voidaan hyötykäyttää näin kokonaan.

Muista! Jos ahdat kaapin täyteen raskasta tavaraa, kaappia on vaivalloinen liikutella. Hyllyille on myös painorajat, joita tulee noudattaa.

Kaapiston alasokkeli on käytännössä tyhjää tilaa kaappien alla. Sokkelitila kannattaa ottaa hyötykäyttöön sokkelilaatikoiden avulla. Sokkeliin voi kätkeä myös esimerkiksi keskuspölyimurin Rikkarasian.

Myös uuninpellit voi kätkeä sokkelin taakse. Eläinkotiin yksi vaihtoehto on sijoittaa sokkeliin lemmikin ruoka- ja juomakupit. Kätevä varsinkin monen eläimen perheessä, jossa jokaisella on omat ruokansa.
Sokkelitila kannattaa hyödyntää. Tässä sokkeliin on sijoitettu Puzerin Rikkarasia, joka imee roskat keittiön lattialta. Kuva: Puzer.Sokkelitila kannattaa hyödyntää. Tässä sokkeliin on sijoitettu Puzerin Rikkarasia, joka imee roskat keittiön lattialta. Kuva: Puzer.

Kaapit vai laatikot?

Miellyttävästi ja hiljaa toimivat laatikot, joissa on helposti puhdistettava kumipohja, tekevät keittiötyöskentelystä parhaimmillaan lähes äänetöntä. Taiteovet kaapeissa tarvitsevat avautuessaan vain vähän tilaa. Keittiön kapeimmatkin tilat voi käyttää hyväksi ulosvedettävien vetokorien avulla. Vetokorit tuovat myös yläkaappien sisällön paremmin ulottuville.

Perinteisessä keittiössä ollaan totuttu alakaappeihin, mutta laatikot alkavat yleistyä suomalaisten keittiöiden keskuudessa. Alakaapin perältä voi olla hankala kaivaa kattiloita ja usein sinne peränurkkaan tuleekin vain survottua tavaroita. Laatikot kaappien tilalla ovatkin oiva vaihtoehto. Syvät laatikot on helppo vetää esiin ja peräkolkan pata nostaa tulille. Laatikonjakajilla vielä kannetkin saa ojennukseen, eivätkä ne pyöri valtoimenaan kaapin perukoilla.

Syvään laatikostoon voi tehdä kerroksia sisälaatikoiden avulla. Sisälaatikot mahdollistavat yhtenäiset ovilinjat, kun suurten ovien takana on pienempiä säilytysyksikköjä. Yhden oven taakse voi kätkeä sekä aterimet että astiat. Mikäli silmää miellyttävät kuitenkin kaapinovet, voidaan myös niiden taakse kätkeä laatikostot. Kätevä ratkaisu myös jälkeen asennettuna.

Poimi vinkit!

 • Järjestele ylemmille laatikoille useimmin tarvittavat välineet.
 • Jaa paino tasaisesti laatikoiden välille, niin niitä on helpompi liikuttella.
 • Sijoita astiat lähelle ruokailualuetta.
 • Mausteet ja kattilat on hyvä pitää lieden lähellä.
 • Huomaa ovien aukeamissuunta tarvikkeiden sijoittelussa.

Lisätyötila keittiössä

Lisätyötila ja näppärät säilytysratkaisut palauttavat järjestyksen ja jättävät enemmän tilaa ruoanlaitolle. Käytetyimmät ruuanlaittovälineet on hyvä säilyttää lieden läheisyydessä. Lasku- ja työskentelytila on keittiössä aina tarpeen.

Lisää tilaa voi järjestää myös pesualtaan yhteyteen. Tiskialtaan ylle sopiva tarjotin jättää lisätilaa työtasolle. Peseminen, huuhtominen ja valuttaminen on helppoa apualtaan ja valutusastian avulla. Keittiövarusteiden kanssa allas muuntuu näppärästi pesupisteestä toimivaksi ruoanlaittopisteeksi.
Usein tiskipöydän alla olevaan kaappiin jää hukkatilaa viemäröinnin takia. Allaskaapin voi hyödyntää tehokkaasti pesu- ja siivoustarvikkeiden säilytykseen. Kun kaapin tilalla on vetolaatikko, tavarat pysyvät järjestyksessä ja tilan käyttö on paitsi tehokkaampaa, myös ergonomisempaa, eikä matalaan komeroon tarvitse enää kumarrella.