Kastelli Murtosenmutka 1. osa:
Unelmien talo lähelle kaupungin keskustaa

Uudessa Rakentaja.fi-seurantakohteessamme seuraamme Kastelli-talon rakentamista uudelle pientaloalueelle Porin Murtosenmutkaan. Murtosenmutka on Porin 50. kaupunginosa, joka sijaitsee Pohjois-Porissa vain noin kolmen kilometrin päässä keskustasta.

Seurantamme rakennuttajaperhe oli ensin hakenut tonttia Porin naapurikaupungista Ulvilasta ja saanutkin sen sieltä. Murtosenmutkan sijainti lähellä Porin keskustaa ja kaikkia palveluita oli kuitenkin koko perheen kannalta parempi, joten tonttia haettiin myös sieltä heti, kun uuden alueen tonttien hakuaika alkoi.

- Emme saaneet alueella ensimmäiselle sijalle asettamaamme toivetonttiamme, mutta olimme tyytyväisiä myös tähän, jonka saimme. Maaperän tiesimme olevan kaikilla tonteilla suhteellisen samanlaista, joten ainoa ero on sijoittelussa. Tällä tontilla sai valita, kummasta suunnasta liittymän tekee, Tyllintien vai Välipellontien suunnalta, mikä antoi mukavasti lisää vapautta suunnitteluun, rakennuttajaperheen isäntä Tuomas kertoo.

Tästä se alkaa. Sijainti tulevalle kodille on ihanteellinen: lähellä keskustaa, kaupan lähes välittömässä läheisyydessä ja viehättävien ulkoilureittien ympäröimänä.Tästä se alkaa. Sijainti tulevalle kodille on ihanteellinen: lähellä keskustaa, kaupan lähes välittömässä läheisyydessä ja viehättävien ulkoilureittien ympäröimänä.

Kastelli helppo räätälöidä yksilöllisesti

Talo on yhdistelmä kahdesta Kastellin mallista, alakerta on Aika 156 ja yläkerta siihen soviteltu Nostalgia 152. Talo tilattiin Kastellilta Lämmitysvalmiiksi sisältäen eristyksen, höyrynsulun asennuksen ja ulkoverhouksen.

- Yhdistämällä nämä kaksi talomallia, pohjaratkaisu oli lähinnä sitä, mitä olimme itse ajatelleet. Kaava määrää kyseiselle tontille 1,5 kerroksisen omakotitalon, joten se on tietenkin osasyynä tähän valintaan. Kastelliin päädyimme oikeastaan siksi, että heidän mallistoonsa sai tehdä muutoksia melko vapaasti ja valmiusasteita oli valittavana useampia, Tuomas sanoo.

Klikkaa kuva suuremmaksi ja tutustu talon julkisivuratkaisuun.Klikkaa kuva suuremmaksi ja tutustu talon julkisivuratkaisuun.

Avara ja valoisa koti

- Halusimme uudesta kodista mahdollisimman toimivan ja meille sopivan. Alakerran oleskelutiloista halusimme avoimet ja avarat. Olohuoneen isot ikkunat ja yläkerran avoin tila lisäävät tätä toivomaamme avaruutta ja valoisuutta. Makuuhuoneet halusimme puolestaan yläkertaan, jotta lepoon tarkoitetut tilat olisivat täysin erillään oleskelutiloista. Kodinhoitohuoneesta suora kulku ulos helpottaa koira- ja lapsiperheen elämää. Halusimme uloskäynnin myös olohuoneesta helpottamaan ulkona oleskelua kesällä. Eteisen yhteydessä oleva ulkoiluvälinevarasto vaikutti hyvältä ja sille tulee varmasti käyttöä, hän perustelee tulevan kodin pohjaratkaisua.

Perheeseen kuuluu tällä hetkellä kaksi aikuista, lapsi ja koira, mutta kotiin haluttiin kuitenkin neljä makuuhuonetta. Neljännen makuuhuoneen sijainti alakerrassa oli vaatimuksena, jotta siitä saisi ensisijaisesti työhuoneen ja tarvittaessa vasta myöhemmin myös makuuhuoneen.

Työt tontilla päästiin aloittamaan marraskuussa 2012 ennen ensilumen tuloa.

Klikkaa kuva suuremmaksi ja kurkista alakerran pohjaratkaisua.Klikkaa kuva suuremmaksi ja kurkista alakerran pohjaratkaisua.
Yläkerran pohjaratkaisu. Klikkaa kuvaa niin näet sen suurempana.Yläkerran pohjaratkaisu. Klikkaa kuvaa niin näet sen suurempana.
 
Päivitetty
8.2.2013