Miltä näyttää sisustajien omilla parvekkeilla?

Ammattilaisen oma, varma maku paljastuu jo muutamassa neliössä.
Kaksi sisustusalan tekijää esittelee parvekkeensa.

Sisustussuunnittelija Maija-Riitta Riuttamäki

Ammattilaisen on vaikeaa suunnitella itselleen, sillä mahdollisuuksia on niin paljon! Muutimme taloon syksyllä, ja minulle jäi talvi aikaa miettiä. Mihin parvekettamme käytetään? Milloin siellä ollaan? Paljonko haluan kuluttaa rahaa?

Keskikesän vietämme maalla, joten hylkäsin ajatuksen auringonottotuoleista. En ole viherpeukalo enkä pidä värikkäistä, koristeellisista kesäkukista. Rahaa halusin käyttää vain minimin. Parvekkeen pitäisi jatkaa kotimme sisustustyyliä, joka on selkeän moderni pääväreinään musta ja valkoinen.

Parvekkeen mitat ovat 4,5 m x 2 m. Tila on siis kohtuullisen kokoinen, mutta kaikkea sinne ei mahdu. Lopulta mieleni täytti ajatus lämpimistä elokuun illoista leppoisasti grillaillen ja viinilasin ääressä istuskellen. Päädyin kalustamaan parvekkeen reilun kokoisella ruokailuryhmällä.


Näin meillä

  1. Ikean mustilla pukkijaloilla seisovan pöytälevyn teetin metalliverstaalla. Filmivanerin päälle taivutettu ohut alumiinilevy on edullinen ja kestävä. Tummanvihreät, italialaiset Minottin kahvilatuolit löysin todella halvalla ja ostin, vaikka ne eivät ole ihan sitä mitä haluaisin. Pinta saisi kernaasti kulua, jopa ruostua, mutta luultavasti näin ei laadukkaalle tuotteelle käy. Istuintyynyt teetin kolmesta eri kankaasta.

  2. Parvekelaatikkoon perustettu yrttitarha matkaa kätevästi mökille loman ajaksi. Laatikon metallijalusta oli ollut vuosia kellarissa tilaa viemässä. Grillin vieressä yrtit ovat kokkaajan käden ulottuvilla.

  3. Vanhan valkoisen penkin pelastin mökkisaunan pukuhuoneesta. Talvella se saa toimittaa sivupöydän virkaa sisällä olohuoneessa.

  4. Kivimassalattiaa peittää pehmeä, musta terassimatto, joka läpäisee sadeveden ja kuivuu nopeasti. Vihreyttä tuovat suuret istutuslaatikot, joissa kukkii rehevää norjanangervoa. Angervot säilyvät hyvin talvipakkasillakin, kun vuorasin ruukut styroksilla. Toukokuussa ne kukkivat runsain, valkoisin kukin. Myönnytyksenä kesäkukille hankin ruukkujen täytteeksi orvokkeja. Istutuksen ruostunut peltinen tuikkulyhty on kuin oranssi kukka. Tykkään materiaaleista, jotka vanhenevat kauniisti.Sisustustoimittaja Elina Jaakkola

Kotini on 1928 rakennetussa puutalossa Helsingin Toukolassa. Parveke on taloyhtiön yhteinen, mutta käytännössä se on naapuriperheen sekä tyttäreni Iida-Ilonan ja minun käytössä.

Parveke ei ole katettu, ja se on haaste, sillä rakastan tekstiilejä. Osan tekstiileistä kannan sateen ajaksi pois, osan annan reippaasti kastua. Hyvin ne ovat säilyneet. Vaikka katos lisäisi parvekkeen käyttöaikaa, en ikimaailmassa haluaisi sellaista varjostamaan suloista kesähuonettamme.

Kukkia täytyy olla paljon, rakastan niitä. Keväällä suorastaan villiinnyn. Tapa on perua isoäidiltäni, jonka kanssa kävimme vaarilta salaa ostamassa viimeisillä rahoilla tuoreita kukkia torilta. Pienet asiat voivat tuoda elämään paljon iloa ja hyvinvointia. Minulle onnea tuottavat kukat.


Näin meillä

  1. Kalusteet ovat sekalaista seurakuntaa, mutta sopivat yhteen. Maalatut rautaiset tuolit löytyivät sisustuspuoti Perobasta ja Tolixin pallit, musta ja valkoinen, sekä pinkki kalusto sisustusliike Armaksesta. Tolixin pallit nostan talvella olohuoneeseen.

  2. Vanha ja hiukan ränsistynyt parveke vaatii hassuttelua totisen ja linjakkaan sisustuksen sijasta. Rakastan sekatyyliä: pitää olla sopuisasti uutta ja vanhaa, designia, värejä ja hauskoja yksityiskohtia.

  3. Olen intohimoinen mattoihminen. Parvekkeella matto kaunistaa vanhaa penkkiä.

  4. Vanhat puulaatikot sopivat yrtti- ja kukkaistutuksiin. Kukkaruukuksi käy myös paperipussi, korikassi, ämpäri; melkein mikä hyvänsä, vain mielikuvitus on rajana. Yhdistelen ruukkuihin erilaisia kukkia. Värit ovat minulle tärkeitä. Tänä vuonna hurahdin vaaleanpunaisiin ja liiloihin kukkiin

Kuvat Piia Arnould.
Artikkeli julkaistu aiemmin Kodin Kuvalehden Puutarhassa 2012 -lehdessä.
 
Julkaistu
23.5.2016