Rappaaminen on satoja vuosia vanha tapa tehdä julkisivun pintakäsittelyä

Rappauksella on kolme pääasiallista tehtävää:

- julkisivulle saadaan yhtenäinen, tasainen pinta
- rappaus suojaa alusrakennetta sään vaihteluilta ja mekaaniselta kulutukselta
- rappaus antaa julkisivulle ilmeikkään, vapaasti muotoiltavan ja värikäsiteltävän pinnan

Hyvin suunniteltu ja toteutettu rapattu julkisivu kestää vuosikymmeniä vaativissakin olosuhteissa ilman merkittäviä korjaustoimenpiteitä.

Lue lisää julkisivun rappauksesta

Omakotitaloon sopivat rappaukset

Kaksikerrosrappaus
Weber kaksikerrosrappaus on yleensä toteutettu sementtilaasteilla ja silikonihartsipinnoitteilla, jotka suojaavat hyvin alustaa kastumiselta. Kaksikerrosrappaus on harkkorakenteisten seinien yleisin rappaustapa. Sementtilaasteilla tehtävän kaksikerrosrappauksen kokonaispaksuus on keskimäärin 8-10 mm.

Kaksikerrosrappausta on yleisin kivitalojen rappaustapa. Laastissa olevat polymeerit parantavat tartuntaa ja kuidut vähentävät halkeiluriskiä. Silikonihartsipinnoite on tasavärinen. Siitä on saatavana lukuisia väri- ja pintavaihtoehtoja. Järjestelmällä on lisäksi pieni vedenimu. Se hylkii vettä, minkä ansiosta rakenne pysyy kuivana.

SerpoVentlevyrappaus
SerpoVent levyrappaus on tuulettuva julkisivuratkaisu, jossa kalsiumsilikaattilevyt asennetaan runkojärjestelmän avulla rakenteeseen siten, että ilma kiertää julkisivuseinän takana kuivattaen rakenteeseen mahdollisesti kerääntynyttä kosteutta. Stabiili levypinta rapataan ja pinnoitetaan weber kaksikerrosrappausratkaisun tuotteilla.
Tyypillisinä käyttökohteina ovat betoni- ja kevytbetonijulkisivut, suurta oikaisua vaativien julkisivujen sekä puu- ja metallirankaseinien levyrappaus.

SerpoVent on tuulettuva levyrappausjärjestelmä, joka mahdollistaa myös lisälämmöneristämisen. järjestelmä soveltuu käytettäväksi niin uudis- kuin korjausrakentamisessa sekä pien- että kerrostaloissa. Tuulettuvan rakenteen ansiosta rakenne pysyy kuivana. Etuoikaisua ei tarvita, koska säädettävällä rankarakenteella rappausalustana toimiva levypinta aadaan tasaiseksi. Julkisivusta tulee saumaton ja tyylikäs. Silikonihartsipinnoite on tasavärinen ja siitä on saatavana lukuisia väri- ja pintavaihtoehtoja. Menetelmästä on yli 15 vuoden kokemus Suomen olosuhteissa.

KaksikerrosrappausKaksikerrosrappaus
SerpoVentlevyrappausSerpoVentlevyrappaus

Pinnoitteen valinta

Pinnoitteen valintaan kannattaa varata riittävästi aikaa. Valinta on yksi tärkeimmistä vaiheista ja saattaa kestää jopa viikkoja.

 Ensin on selvitettävä seuraavat asiat:

  1. Halutaanko tasavärinen, härmehtimätön rappaus vai rappaus, jossa näkyy käden jälki?
  2. Minkä värinen rappaus halutaan?
  3. Onko rappauksen väri määritelty suunnitelmissa, esim. kaavassa?
  4. Jos on kyse rappauksen korjaamisesta, mikä vanha pintalaasti on?

Kun vastaus em. kysymyksiin on löytynyt, ollaan jo aika pitkällä.

Jos taloon halutaan tasavärinen rappaus, silikonihartsipohjaisesta weber.vetonit Silco-tuotteista löytyy yli 200 värivaihtoehtoa. Tai valitaan vanhan rappauksen perusteella maali.

Jos halutaan, että käden jälki näkyy rappauksessa, valitaan pinnoitteeksi sementtipohjainen weber.vetonit 430 Hiertopinnoite tai weber.vetonit 431 Piirtopinnoite. Tuotteissa on 36 eri värivaihtoehtoa. vanhan rappauksen mukaan voidaan myös valita soveltuva Kalkkimaali tai Jalolaasti.

Rappauksen värin valinnassa auttaa weber Värikartta. Kun mieleinen väri on löytynyt, tilataan malli, josta urakoitsija tekee värimallin. Mikäli päätöstä ei pysty tekemään pelkän värikartan avulla, tilataan eri sävyisiä mallivärejä ja päätös tehdään sen jälkeen. Värimallista veloitetaan muodollinen korvaus.

Muistathan, että tilausta ei saa tehdä ennen kuin malliväri on hyväksytty.

 
Julkaistu
11.2.2013