• Etusivu
  • LVI

Ilmanvaihtokone hyödyntää maalämpöä

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Vallox Oy
Päivitetty 10.11.2023
20132_33720.jpg

1. Korkea lämmöntalteenoton hyötysuhde 2. Tasavirtapuhaltimet 3. Hyvä ulkoilman suodatus 4. Jälkilämmitys 5. Etulämmitys / viilennys 6. Kiinteän ilmavirran mittausyhteet

Vallox-ilmanvaihtokoneiden MLV-mallit on suunniteltu erityisesti maalämpöä hyödyntävien talojen ilmanvaihtokoneiksi. Näihin erikoismalleihin on valmiiksi asennettu MLV-patteri. Vallox MLV-patteria käytetään talvella ulkoilman esilämmitykseen ja kesällä viilennykseen. MLV-patterin avulla voidaan maalämpöputkistossa kiertävään nesteeseen sitoutunutta maan lämpöä hyödyntää talvella ilmanvaihdossa. Se tuo talviaikana säästöä energiakuluissa ja vastaavasti kesäaikana viilentää sisäilmaa.

Tilaa esite esitepalvelusta

Kytkentä suoraan lattialämmitykseen

Matalaenergiataloissa haetaan joustavuutta lämmönlähteiden suhteen. Tällöin niiden lämmönjakojärjestelmänä on usein vesiperusteinen lämmitysjärjestelmä, joka pientalorakentamisessa toteutetaan valtaosin lattialämmityksenä. Vallox-ilmanvaihtokoneet voidaan kytkeä suoraan lattialämmitykseen. Tämän vuoksi niissä on kehittyneemmät jäätymisenestoratkaisut.

Teknisenä innovaationa Valloxin vesipatterimallistossa ovat vakiona suojapellit. Ne estävät sekä ulkoilma- että jäteilmakanavista tulevan kylmän ilman virtaamisen sisään.

Sopiiko Valloxin MLV-mallien maalämpöviilennys kaikkiin maalämpöjärjestelmiin?

Valloxin MLV-malleissa on maalämpöön kytketty etulämmitys/viilennyspatteri. Patterissa kiertää siis maalämpöpumpun keruupiirin neste, ei maalämpökoneen lämmittämä vesi. Jos keruupiiristä tulevan nesteen lämpötila on n. + 5 astetta, MLV-patteri toimii talvipakkasilla etulämmityksenä ja hyödyntää keruupiirin passiivienergia.

Sama patteri toimii myös kesällä viilennyksenä ilman eri kytkentöjä. MLV-mallien nestepiiriin tulevalle kiertovesipumpulle ja magneettiventtiilille saadaan ohjaus ilmanvaihtokoneen automatiikalta. Myös viilennyskäytössä sisälle puhallettavan ilman lämpötilaa voi silloin säätää ilmanvaihtokoneen ohjainpaneelilta. Mikäli ilmanvaihtokoneen yhteyteen asennetaan ulkoinen MLV-patteri, sille pitää rakentaa vastaava ohjaus. Ohjeet löytyvät MLV-patterin teknisestä ohjeesta.

Rakennuksen jäähdytystehon tarve riippuu ennen kaikkea ikkunoista tulevan auringon säteilyn määrästä ja muista rakenteellisista tekijöistä sekä rakennuksen sisäisestä lämpökuormasta. Ilmanvaihtokoneen ilmamäärien mukana siirrettävä jäähdytysteho on varsin rajallinen ja osa jäähdytystehosta voi hukkua kuuman ullakon eristeissä kulkeviin kanaviin.
Tässä suhteessa höyrysulun sisäpuolelle asennettavat kanavat ovat parempi ratkaisu.
Auringonsuojauksesta on aina huolehdittava eikä viilentävällä ilmanvaihtokoneella voi korjata rakenteellisia virheitä, esim. suuria suojaamattomia ikkunoita etelän puolella. Rakennuksen jäähdytystehon tarve tulee aina selvittää etukäteen teettämällä pääsuunnittelijalla kesäajan sisälämpötilatarkastelu.

20132_33721.jpg
20132_33722.jpg
Info

Info

Valloxin MLV-mallit sopivat periaatteessa kaikkien maalämpöpumppujen yhteyteen. Seuraavat asiat on kuitenkin syytä keskustella maalämpöpumpun toimittajan kanssa:

  • MLV-patterin etulämmityksen teho riippuu ratkaisevasti keruupiiristä tulevan nesteen lämpötilasta. MLV-patterin ottama teho tulee huomioida keruupiirin mitoituksessa. Mikäli keruupiiri on mitoitettu niin, että nesteen lämpötila laskee lämmityskaudella lähelle nollaa tai jopa pakkasen puolelle, etulämmityspatterin teho ja keruupiiristä saatu ilmaisenergia pienenee oleellisesti. Kun MLV-patterin teho ei riitä etulämmitykseksi, niin kovemmilla pakkasilla ja suuremmilla ilmavirroilla ilmanvaihtokoneen jäätymisenesto käyttää tarvittaessa myös tuloilmapuhaltimen pysäytystä suojatakseen konetta jäätymiseltä. Keruupiirin nesteen pakkasenkesto tulee myös varmistaa.
  • Kesällä viilennyskäytössä pitää varmistaa, että MLV-patterille tulee kylmää nestettä keruupiiristä myös maalämpöpumpun sammuessa, kun talossa ei ole lämmityksen ja lämpimän käyttöveden tarvetta.
  • Valloxin MLV-malleihin saa myös vesikiertoisen jälkilämmityspatterin. Joissakin maalämpöpumpuissa automatiikka sammuttaa lämmityksen vesikierron maalämpöpumpun tehdessä lämmintä käyttövettä. Ilmanvaihtokoneen jälkilämmityspatterin vesikierto ei saa silloinkaan pysähtyä, vaan patterille pitää tulla jatkuvasti lämmintä vettä. Mikäli tämä ei ole mahdollista, MLV-malliset ilmanvaihtokoneet voidaan varustaa myös sähköisellä jälkilämmityspatterilla.
  • Keruupiiristä MLV-patterille tulevaan piiriin pitää laittaa oma kiertovesipumppu ja magneettiventtiili. Ilmanvaihtokoneen Digit SED –ohjaus ohjaa sekä pumppua että venttiiliä niin lämmitys- kuin viilennyskäytössäkin.
  • Valloxin MLV-etulämmitys voidaan toteuttaa myös niin sanotulla passiivipiirillä, kun talossa ei ole varsinaista maalämpöä. Silloin rakennuspaikan kaivuutöiden yhteydessä perustusten ulkopuolelle upotetaan keruuputkisto, jossa kiertää vesi-etanoliseos. Näin maaperässä olevaa ilmaisenergiaa voidaan hyödyntää ilmanvaihtokoneella pelkällä pumpun käyttökululla.
  • Passiivipiiri toimii yleensä porakaivoa paremmin etulämmityskäytössä. Porakaivosta otettu neste taas toimii tehokkaammin viilennyskäytössä.
  • MLV etulämmitys ja viilennys voidaan toteuttaa myös ilmanvaihtokoneen ulkoilmakanavaan asennettavalla erillisellä MLV-patterilla.
  • Missään Valloxin ilmanvaihtokoneessa ei ole "kylmäkonetta" eli ilman maapiirin kylmää nestettä viilennystä ei saa rakennusvaiheessa eikä jälkiasennuksena.
Vallox Oy
LVI
ilmanvaihto
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20091_14684.jpg
Valloxilta uusi ilmanjakojärjestelmä
Vallox BlueSky on uusi taipuisa, ääntä vaimentava ja asennusystävällinen ilmanvaihdon kanavajärjestelmä. Se tekee ilmanvaihtokanaviston asentamisesta sekä uudisrakennuksissa että saneerauskohteissa entistä nopeampaa ja helpompaa.Tulo- ja poistoilmakanavat kulkevat Vallox-ilmanvaihtokoneelta Vallox-äänenvaimennusosan tai äänenvaimentimien kautta BlueSky -ilmanjakolaatikoihin, joista tulo- ja poistoilma jaetaan "tähden" muotoon rakennetulla ilmanjakojärjestelmällä koko taloon. Jokaiseen venttiiliin viedään yksi tai kaksi BlueSky -putkea suoraan äänieristetystä ilmanjakolaatikosta.Polyeteenistä valmistettu, taipuisa, mutta muotonsa pitävä Vallox BlueSky -ilmanvaihtoputki on helppo ja perinteistä kanavaa nopeampi asentaa. Ratkaisu on edullinen, sillä joustavan putken ansiosta myös erillisten kanavaosien tarve on lähes olematon.Vallox BlueSky voidaan asentaa kätevästi väli- ja alapohjaan, betonivaluun, väliseiniin, alas laskettuun kattoon ja koteloihin. Putken ulkohalkaisija on vain 75 mm. Tarvittaessa suurempia ilmamääriä voidaan asentaa kaksi BlueSky -putkea rinnan. Yhdelle putkelle suositellaan ilmamääräksi 8,3 l/s, kahdella putkella 16,7 l/s.
201311_37013.jpg
Peruskorjaustalosta energiatehokas
Ilmanvaihdon saneeraus osaksi peruskorjaustalon energiatehokkuuttaPeruskorjaustaloon Tampereelle toteutettiin matalaenergia tulo-/poisto-ilmanvaihtojärjestelmä. Kohteessa ulkoilma otetaan rakennuksen seinästä koneelle. Koneelta lähtevät kanavat ja kanaviston äänenvaimentimet on sijoitettu kellarin ja ensimmäisen kerroksen välipohjan purueristykseen. Ilmanvaihtoputkiston asentaminen välipohjaan on mahdollista Blue Sky kanavalla, jonka ulkohalkaisija on vain 75 mm. Kanavan taipuisa rakenne mahdollistaa sen sijoittamisen ahtaisiin paikkoihin.Yläkerran tiloihin kanavat kulkevat sisäväliseinässä. Näin kanavat eivät vie yhtään ylimääräistä tilaa eikä ylimääräistä kotelointia tarvita. Koska kaikki ilmanvaihtokanavat kulkevat höyrysulun sisäpuolella, ilmanvaihtokanavia ei tarvitse lämpöeristää, lukuun ottamatta ilmanvaihtokoneelle meneviä ulko- ja jäteilmakanavia.Tilaa esite esitepalvelusta
Vallox 125 MV
Vallox 140 -ilmanvaihtokone - Tehokas ja taloudellinen uutuus
Vallox 140 -ilmanvaihtouutuus on äänitasoltaan hiljainen ja energiankulutukseltaan alhainen. Koneessa on hyvä suodatus, tyylikäs muotoilu sekä elektroninen ohjaus. Lisäksi muun muassa säätö- ja asennusvaihtoehtoja on useita.
20233_81181.jpg
Onko tässä korvaus­ilma­reittisi? Joka kol­mannesta kodista puut­tuu toimiva ilman­vaihto
Korvausilmaventtiilit puuttuvat monista 1970–90-luvuilla rakennetuista asunnoista, koska rakennuksista haluttiin tehdä tiiviitä energiansäästön nimissä. Tässä mentiin kuitenkin metsään ja pahasti, sillä puutteellisen korvausilmanvaihdon seuraukset ovat vakavat.Tiedätkö sinä mistä kotiisi tulee raitista ilmaa? Jos et ole aivan varma, on tämä artikkeli sinulle.
20235_81907.jpg
Näin voit suojata katon tai alapohjan kosteusvaurioilta
48 prosenttia katoista pitää korjata ennen niiden varsinaisen käyttöiän päättymistä. Tätä mieltä ovat Kantarin* haastattelemat asiantuntijat, jotka vastaavat kiinteistöjen kattojen kunnosta ja niiden korjausrakentamisesta. Vakuutuksesta ei useinkaan saa korvauksia näistä vaurioista.
200611_698.jpg
Tee se itse: Vaja
Tällä kertaa Tee se itse -osiossa käsitellään yksinkertaisen, mutta lujarakenteisen vajan rakentamista. Vajan rakentamisessa voi käyttää rakennuksilta jääneen ylimääräisen puutavaran, mahdolliset levyt sekä maalit.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton