Näin teet kiinnitykset harkkoseiniin

Kevytbetoni- ja kevytsoraharkoista rakennetut seinät ovat monista hyvistä ominaisuuksistaan huolimatta haastavia kiinnitysalustoja huokoisuutensa ja pienen puristuslujuutensa takia. Huokoisiin ja ontelomaisiin alustoihin kiinnitettäessä oikean kiinnikkeen valinta ja varovainen työtapa korostuvat.

Kiinnikkeen valintaan vaikuttaa harkkoseinän paksuus sekä tiheys. Lähtökohtaisesti on suositeltavaa käyttää mahdollisimman pitkää kiinnikettä asennuksessa. Varsinkin kevytbetoniharkon poraaminen on aina suoritettava varovaisesti, ettei poranterä syö huokoiseen materiaaliin ylisuurta reikää. Kevytbetoniharkkoon tehtävät kiinnitykset on myös kiristettävä loppuun varovaisesti käyttäen porakoneen momenttikontrollia tai käsin.

  • Kevytbetoni: Melko yleinen rakennusmateriaali kaikessa rakentamisessa keveytensä ja muunneltavuutensa johdosta, tuotemerkkinä mm. Siporex. Kevytbetonia käytetään ensisijaisesti osastoivina, mutta myös kantavina rakenteina.
  • Kevytsora: Yleinen rakennusmateriaali pienkiinteistöjen rakentamisessa, tuotemerkkinä mm. Leca. Kevytsoraharkkoja käytetään etenkin perustuksissa ja kantavissa rakenteissa.

Kiinnikkeen valintaa tehdessä on myös hyvä huomioida, että myynnissä olevien kiinnikkeiden materiaalilaaduissa on eroja, joilla on merkittävä vaikutus kiinnityksen pitävyyteen ja siten turvallisuuteen. Välttääksesi riskit sekä mahdolliset vahingot, on kiinnikkeiden valinnassa hyvä turvautua luotettaviin kiinnikemerkkeihin kuten Sormat.

Kevytbetoniruuvi KBRM

KBRM on täsmäkiinnike huokoisille materiaaleille. KBRM on suunniteltu erityisesti kevytbetoniin ja kevytsoraan kiinnittämiseen. KBRM asennetaan ilman esiporausta ja tulppia, kuten tavallinen puuruuvi. SITAC C4-korroosioluokkaan hyväksytty KBRM sopii myös ulkokäyttöön.

KBRM

Nailontulppa NAT L

NAT L-tulpat on suunniteltu erityisesti kevytbetoni-, kevytsoraharkko-, sekä reikätiilikiinnityksiin. Esimerkiksi pitkä NAT 8 L kestää kevytsoraharkossa 90 kg ja betonissa 140 kg kuormituksen (varmuuskerroin 3).

NAT-tulpan siivekemäiset ulokkeet sekä tulpan tyvessä että keskellä estävät pyörimisliikkeen ja tulpan karkaamisen porareikään. Tulpan lämpötilan kesto on -40…+80 °C. Käytettävän ruuvin pituus on tulpan pituus (L) + kiinnitettävän väliaineen paksuus(Tfix) + 5 mm.

VINKKI! Vältä nailontulppien ylikiertyminen harkoissa kiristämällä asennus loppuun käsin tai käyttämällä ruuvivääntimen/porakoneen momenttia.

nat_10_l_2

Karmitulppa SDF

ETA hyväksytyt SDF-karmitulpat ovat monkäyttöisiä tulppia keskiraskaisiin kiinnityksiin (8 mm) sekä suurille kuormille (10 mm). Tulppien kaksoiskaulus lukittuu kiertovääntöä vastaan ja säteittäin laajeneva runko mahdollistaa optimaalisen kiinnittymisen kaikissa rei’itetyissä materiaaleissa.

SDF-yleiskarmitulpat on suunniteltu soveltuviksi sekä koviin kiinnitysalustoihin (betoni ja umpitiili) että myös huokoisiin ja ontelomaisiin rakenteisiin (kevytbetoni / kevytsoraharkko / reikätiili). Pitkän kaulaosan johdosta tulppia voidaan käyttää paksujen materiaalien, kuten mm. karmien ja erilaisten aluskoolausten kiinnittämiseen.

SDF_yleiskarmitulppa

Kevytbetonitulpat KBT ja KBTM

Polyamidista valmistettu kevytbetonitulppa KBT on suunniteltu kevytbetoniin (Siporex) suoritettaviin kevyisiin kiinnityksiin. Tulpan ulkopinnan karkea kierre aikaansaa lujan tartunnan kiinnitysalustaan. Sopivia ruuveja ovat yleis- ja puuruuvit sekä metrisellä kierteellä varustetut ruuvit. Käyttölämpötila-alue on-40…+80 °C.

Metallinen vaihtoehto KBTM soveltuu Siporexin lisäksi myös mm. kevytsoraharkkoihin tehtäviin kiinnityksiin. Metallisen rakenteensa johdosta KBTM soveltuu myös palonkestoa vaativiin kiinnityksiin. Sopivia ruuveja ovat metrikierteiset ruuvit.

KBT_tulppa

Kemiallinen injektointimassa ITH Pe

Sormat ITH Pe on vähätuoksuinen hyvä perusmassa erilaisiin kiinnityksiin. Hyvälaatuista silikonipuristinta käyttäen tällä massalla saavutetaan kustannustehokas, vahva ja erilaisia kemiallisia yhdisteitä hyvin kestävä kiinnitys. Kemialliset massat soveltuvat erityisesti lähelle rakenteiden reunoja tehtäviin kiinnityksiin. ITH Pe soveltuu lähes kaikille alustamateriaaleille ja kiinnittää teräsrakenteet, koneet, elementit, portit, vaarnat, pultit, ruuvit jne.

VINKKI! Vanhan harkkokiinnityksen pettäessä, hyvä vinkki on porata vanha reikä kartion malliseksi ja käyttää uuteen korjauskiinnitykseen ITH Pe-massaa ja vaarnaa.

3d-ITH-300-Pe_vaaka2

Katso lisätietoa asennuksista: Lataa kiinnitysoppaat täältä

Käytä vain CE-merkittyjä kiinnitystuotteita

CE-merkintä on vaatimustenmukaisuusmerkintä, joka perustuu rakennustuotteita koskevaan EU-direktiiviin. Tämä puolestaan ohjaa kansallista lainsäädäntöä. CE-merkinnällä valmistaja takaa, että tuotteet täyttävät kaikki EU-direktiivin vaatimukset, jotka liittyvät tuotteen mittoihin, raaka-aineisiin ja itse lopputuotteeseen.

Sormatin laatupolitiikan mukaan tuotteiden tulee täyttää paitsi asiakkaiden myös kaikki viranomaisten asettamat vaatimukset. Vähittäismyyjä tai loppukäyttäjä voi aina Sormat-tuotteen valitessaan olla varma tuotteen laadusta, turvallisuudesta ja käyttösopivuudesta jopa kaikkein vaativimmissa kohteissa.

Voit hankkia Sormat kiinnikkeitä hyvin varustetuista rautakaupoista kuten K-Rauta ja Wurth.
Katso lähin myyntipiste


 
Julkaistu
24.5.2022