Kiinnitykset koviin rakennusmateriaaleihin

Betoni
Maailman yleisin rakennusmateriaali, jota käytetään ensisijaisesti teollisessa rakentamisessa suuren puristuslujuutensa johdosta. Talonrakentamisessa yleisimpiä rakenneosia ovat perustukset, kantavat rakenteet, välipohjat ja porraselementit.

Umpitiili
Hyvin yleinen rakennusmateriaali, jota käytetään pääasiallisesti muuratuissa rakenteissa. Käytetään ensisijaisesti julkisivuissa pienkiinteistöjen rakentamisessa sekä teollisessa rakentamisessa osastoivien rakenteiden rakennusaineena.

Reikätiili
Hyvin yleinen rakennusmateriaali, jota käytetään pääasiallisesti muuratuissa rakenteissa. Käytetään ensisijaisesti julkisivuissa, osastoivien rakenteiden rakennusmateriaalina sekä kohteissa, joissa materiaalilta edellytetään jonkinasteista lämmöneristyskykyä.

Luonnonkivi
Käytetään rakentamisessa pääasiassa pintamateriaalina esimerkiksi julkisivuissa ja portaissa. Haurautensa johdosta luonnonkivi murtuu herkästi.KEVYET JA KESKIRASKAAT KIINNITYKSET

Nailontulppa NAT

Huippulaadukkaat, alkuperäiset Sormatin NAT -nailontulpat kestävät pienestä koostaan huolimatta raskaita kuormituksia. NAT – tulpan siivekemäiset ulokkeet sekä tulpan tyvessä että keskellä estävät pyörimisliikkeen ja tulpan karkaamisen porareikään. Lämpötilan kesto -40…+80 °C. Ruuvin pituuden valinta = Tulpan pituus (L) + kiinnitettävän väliaineen paksuusTfix + 5 mm

Yleistulppa YLT

YLT on tuttu, monikäyttöinen ja sujuvasti asennettava tulppa yleiskäyttöön ja toimii lähes kaikissa rakennusmateriaaleissa ja seinärakenteissa. Kiinteissä rakenteissa YLT toimii kuin tavalliset tulpat kiristyen porareiän seinämiä vasten. Ontelo- ja levymäisissä rakenteissa YLT muodostaa kiristyessään solmun rakenteen onteloon tai vapaaseen tilaan. YLT kestää hyvin pitkäaikaista rasitusta ja kosteutta. Sopivia ruuveja ovat yleis- ja puuruuvit. Ruuvin pituuden valinta = Tulpan pituus (L) + kiinnitettävän väliaineen paksuusTfix + 5 mm

Lyöntitulppa LYT

Lyöntitulppa LYT on nopea ja monipuolinen kiinnike kevyisiin asennuksiin, jotka suoritetaan koviin kiinnitysalustoihin, kuten betoniin, tiileen ja luonnonkiveen. Asennusta varten porataan ohjeiden mukainen reikä suoraan kiinnitettävän väliaineen läpi. Esiasennettu tulppa lyödään reikään, jonka jälkeen kiristetään kiinnitys lyömällä naula tulppaan. Naulan kannassa on Pz-vääntiö mahdollista asennuksen purkamista varten.

Listatulppa LIT

LIT on polyamidista valmistettu tulppa, joka on suunniteltu listojen ja muiden ohuiden kappaleiden kiinnittämiseen. Tulpan kannan kartio-osa ja naulan kanta on mitoitettu siten, ettei tulppaosa näy valmiissa kiinnityksessä. LIT toimitetaan naula esiasennettuna. Nauloja on saatavana useita eri värejä. Värillisten naulojen ja luonnonvärisen tulppaosan johdosta kiinnikettä käytetään paljon mm. jalka- ja peitelistojen kiinnittämiseen.

Pikanaula PKN

Pikanaula PKN on tarkoitettu kevyisiin kiinnityksiin koviin materiaaleihin kuten betoniin ja tiileen. Kiinnike on nopea ja helppo asentaa. Porataan reikä suoraan kiinnitettävän aineen läpi ja lyödään kiinnike reikään.

Messinkiankkuri MSA

MSA on messingista valmistettu, kevyisiin ja keskiraskaisiin kiinnityksiin tarkoitettu edullinen ankkuri, joka soveltuu asennettavaksi koviin kiinnitysalustoihin kuten betoniin, tiileen ja luonnonkiveen. Ankkuri kiristetään siihen asennettavan ruuvin avulla.KESKIRASKAAT JA RASKAAT KIINNITYKSET

Kiila-ankkurit S-KA, S-KAK

Sormatin momenttikontrolloidut kiila-ankkurit soveltuvat sekä halkeilemattomaan että halkeilleeseen betoniin. Asennusvalmiit, mm. metallirakenteiden ja kojeiden kiinnitämiseen yleisesti käytetyt, ankkurit soveltuvat koville kiinnitysalustoille, kuten betoni, umpitiili (max. M8) ja luonnonkivi. Sähkösinkitty kiila-ankkuri S-KA soveltuu asennuksiin sisätiloissa ja pääsääntöisesti kaikkiin kuiviin käyttöolosuhteisiin. Kuumasinkitty S-KAK soveltuu asennuksiin kosteissa sisätiloissa, ulkona vain kevyissä korroosio-olosuhteissa ja ei-rakenteellisissa kiinnityksissä.Sormatin valikoimasta löydät kiinnikkeitä vaativimpiinkin korroosio-olosuhteisiin!

PFG® -ankkurit ES, LB, SB, HBF, EBF

PFG® -ankkurit ovat keskiraskaisiin ja raskaisiin kiinnityksiin tarkoitettuja kiinnikkeitä, jotka soveltuvat koville kiinnitysalustoille, kuten betoni, tiili (max.M 8) ja luonnonkivi.Ankkurin voimakkaan laajenemisen johdosta PFG soveltuu käytettäväksi erityisesti vanhemmissa, hapertuneissa ja heikompilaatuisissa rakenteissa kiinnitysalustan kestävyyden puitteissa.

Lyöntiankkurit LA, LAL (laipallinen)

Lyöntiankkurit on tarkoitettu keskiraskaisiin ja raskaisiin kiinnityksiin. Ne soveltuvat asennettavaksi koviin kiinnitysalustoihin kuten betoniin, umpitiileen(max.koko M8) ja luonnonkiveen. Ankkurit on varustettu sisäkierteellä, mm. kierretankoja ja ruuveja varten. Sopiva ruuvin pituus on 1-1,5 x ankkurin nimelliskoko + kiinnitettävän väliaineen paksuus. Ankkuria ei voi kiristää ruuvilla, vaan lyöntiankkuri kiristetään aina käyttäen LT-asennustyökalua, jolloin vältetään kierrevauriot ja varmistetaan ankkurin maksimaalinen kiristyminen.

Betoniruuvi S-CS S, S-CS SS, S-CS F

S-CS on monikäyttöinen betoniruuvi keskiraskaisiin ja raskaisiin kiinnityksiin kovissa kiinnitysalustoissa, kuten betoni, tiili ja luonnonkivi. Betoniruuvit on helppo asentaa manuaalisesti esim. kiinto-, lenkki- tai hylsyavaimella ja ne voidaan asentaa myös koneellisesti iskevällä ruuvinvääntimellä. Asennus on myös helppo purkaa, jolloin ruuvin voi käyttää kerran uudelleen. Betoniruuvin toimintaperiaate mahdollistaa pienet reuna- ja keskinäiset etäisyydet sekä turvallisen kiinnityksen ilman ennalta määrättyä momenttia.

Karmitulpat S-UF® ja S-UP®

Universaalit karmitulpat S-UF® ja S-UP® ovat 10 mm nailontulppia läpiasennuksiin varustettuna pidennetyllä kaula- ja laajennusosalla. Tulpat on suunniteltu soveltuviksi sekä koviin kiinnitysalustoihin (betoni ja umpitiili) että myös huokoisiin ja ontelomaisiin rakenteisiin (kevytbetoni / kevytsoraharkko / reikätiili). Pitkän kaulaosan johdosta tulppia voidaan käyttää paksujen materiaalien, kuten mm. karmien, ja erilaisten aluskoolausten kiinnittämiseen. Karmitulpilla on hyvä kiinnittää myös erilaiset kojeet, jotka aiheuttavat dynaamista rasitusta kiinnitysalustaan, esim. tärinän johdosta.Sormatin karmitulpat kestävät jopa 500 kg vetokuormituksen!

Kemiallinen injektointimassa ITH-P

Sormat ITH P on vähätuoksuinen hyvä perusmassa erilaisiin kiinnityksiin.Hyvälaatuista silikonipuristinta käyttäen tällä massalla saavutetaan kustannustehokas, vahva ja erilaisia kemiallisia yhdisteitä hyvin kestävä kiinnitys. Kemialliset massat soveltuvat erityisesti lähelle rakenteiden reunoja tehtäviin kiinnityksiin. ITH P soveltuu lähes kaikille alustamateriaaleille ja kiinnittää teräsrakenteet, koneet, elementit, portit, vaarnat, pultit, ruuvit jne.

 
Päivitetty
4.2.2013