Vesikiertoinen lattialämmitys - lämmittää talvella, viilentää kesällä

Lattialämmitys lisää asumismukavuutta. Jalat, jotka aistivat vedon ja viileyden, pysyvät lämpiminä. Myös sisustaminen helpottuu, kun seinillä ei ole putkia eikä pattereita.

Vesikiertoinen lattialämmitys soveltuu käytettäväksi kaikkien tunnettujen lämmitysmuotojen kanssa. Energialähteenä voi olla aurinkolämpö, maalämpö, varaava sähkölämmitys, kaukolämpö, puu- ja pellettilämmitys tai öljylämmitys. Energialähdettä voi myöhemmin vaihtaa.

Vesikiertoinen lattialämmitys soveltuu erityisen hyvin maalämmöstä saatavan energian jakoon. Lattiassa kiertävän veden lämpötila on alhainen, enintään 40 oC, jolloin maalämpöpumppu toimii hyvällä hyötysuhteella. Maapiiristä saatavaa viileää voi lisäksi hyödyntää kesäaikana asunnon viilennyksessä.

 

Lattiarakenteeseen asennetut putket jakavat lämmön tasaisesti huonetilaan. Kaikki liitokset tehdään vuototurvallisesti lattiapinnan yläpuolella olevassa jakotukissa.Lattiarakenteeseen asennetut putket jakavat lämmön tasaisesti huonetilaan. Kaikki liitokset tehdään vuototurvallisesti lattiapinnan yläpuolella olevassa jakotukissa.

Lattialämmityksen toimintaperiaate

Lattiarakenteen sisään asennetaan lattialämmitysputket, joiden kerroksittainen rakenne takaa putken lujuuden ja estää hapen pääsyn putken seinämän läpi. Happidiffuusiosuojaus estää järjestelmän metalliosien vahingoittumisen. Vuototurvallisuuden takaamiseksi kaikki liitokset tehdään lattiapinnan yläpuolella jakotukilla.

Yksittäisten putkipiirien pituus vaihtelee mm. käytetyn putkikoon mukaan. Putket lähtevät lattian alle jakotukista ja palaavat takaisin tukille. Jakotukilla olevat piirikohtaiset toimilaitteet kytketään keskusyksikköön, jonka kautta lämmityspiiri saa eri huoneiden termostaateilta lämpötilatietoa. Toimilaitteet avautuvat ja sulkeutuvat lämmitystarpeen mukaan. Joissain piireissä, esim. saunassa ja pesuhuoneessa, ei välttämättä tarvita huonetermostaatteja, vaan kyseisten tilojen putkistossa vesi kiertää vakiovirtaamalla.

Viilennä lattialämmityksen avulla

Lue lisää, miten voit hyödyntää lattialämmitystä myös viilentämiseen:

Lattiaviilennys ei tee lattiasta kylmää

Lattialämmityksen säätölaitteet ohjaavat toimintaa

Lattialämmitysjärjestelmä varustetaan automaattisella huonelämpötilan säädöllä. Huonetermostaatit seuraavat tilojen lämpötilaa ja vertaavat niitä asetettuihin tavoitelämpötiloihin. Lattialämmitys ja -viilennys säätyvät termostaateilta tulevien tietojen mukaan.

Säätöjärjestelmiä on eritasoisia, ja niiden älykkyys määrittää, millaisia toimintoja lämmönjakojärjestelmä sisältää.

Ratkaisu energiaa säästävään lämmittämiseen

Uponor Smatrix Wave PLUS on säätöjärjestelmä, joka ohjaa mm. menoveden lämpötilaa, rakennuksen lämpötiloja huonekohtaisesti ja optimoi maalämpöpumpun toimintaa.

Itseoppiva ja älykäs: Smatrix-säätöjärjestelmä säätää itse itseään, tasapainottaa putkipiireissä kulkevan vesimäärän automaattisesti ja oppii ennakoimaan eri tilojen lämmöntarpeita. Nopea reagointi vähentää energiankulutusta ja lisää oleskelumukavuutta.


Järjestelmän asennus ei vaadi sähkötöitä. Riittää, kun keskusyksiköille on varattu sähköpistoke ja lisävarusteena saatavalle käyttöpaneelille on varattu sähkörasia. Muu tiedonsiirto tapahtuu langattomasti.

Voit valita vapaasti huonetermostaatin paikan. Termostaattimalli valitaan käyttökohteen mukaan.Voit valita vapaasti huonetermostaatin paikan. Termostaattimalli valitaan käyttökohteen mukaan.

Käyttöpaneelin avulla koko järjestelmää voidaan ohjata keskitetysti. Paneeli tuo järjestelmään myös useita lisäominaisuuksia.

 


Käyttöpaneelin avulla koko järjestelmää voidaan ohjata keskitetysti. Paneeli tuo järjestelmään myös useita lisäominaisuuksia.

Käyttöpaneelin avulla koko järjestelmää voidaan ohjata keskitetysti. Paneeli tuo järjestelmään myös useita lisäominaisuuksia.

Smatrix Wave PLUS -säätöjärjestelmän ominaisuuksia:
 

  • Automaattinen tasapainotus

  • Smatrix-etäkäyttösovellus (vaatii käyttöpaneelin)

  • Dynaaminen lämpöpumpun ohjaus

  • Järjestelmän vianmääritys (vaatii käyttöpaneelin)

  • Huonetilan ohitus (vaatii käyttöpaneelin)

  • Lattiaviilennys (vaatii käyttöpaneelin)

  • Tietojen tallennus

  • Mukavuuslämpöasetukset (vaatii käyttöpaneelin)

  • Keskitetty loma-/ecotoimintojen käyttöönotto ja ajastus (vaatii käyttöpaneelin)


Smatrix-etäkäyttösovelluksella lattialämmitysjärjestelmää voidaan hallita älypuhelimen, tabletin tai PC:n kautta. Se helppokäyttöinen ja mahdolliset vikailmoitukset tulevat tietoon reaaliajassa.

Smatrix-etäkäyttösovelluksella lattialämmitysjärjestelmää voidaan hallita älypuhelimen, tabletin tai PC:n kautta. Se helppokäyttöinen ja mahdolliset vikailmoitukset tulevat tietoon reaaliajassa.

Lattialämmityksen putkimateriaali

Uponor lattialämmitysputket valmistetaan ristisilloitetusta polyeteenistä (Uponor Comfort Pipe tai Uponor Comfort Pipe PLUS). Putken monikerrosrakenne varmistaa putken taipuisuuden ja lujuuden. Ne on happidiffuusiosuojattu, jolloin happi ei pääse putken seinämän läpi ja vahingoita järjestelmän metalliosia.

Uponor Comfort Pipe PLUS -putki
Uponor Comfort Pipe PLUS -putki


Uponor Q&E -liitostekniikka erottaa Uponor-lattialämmityksen muista. Innovaation ansiosta liitos voidaan tehdä nopeasti ja lopputulos on ehdottoman tiivis.


Q&E-teknologia perustuu putken omaan puristusvoimaan. Putken pää ja Q&E-rengas laajennetaan erikoistyökalulla. Sen jälkeen niiden annetaan puristua kiinni tukiholkkiin. Uponor PEX -putken sisäänrakennetun ”muistin” ansiosta putki palautuu alkuperäiseen mittaansa ja muodostaa tiiviin ja turvallisen liitoksen.

Patentoitu Q&E-liitostekniikkaPatentoitu Q&E-liitostekniikka

Uudisrakentaja - jätä yhteydenottopyyntö lattialämmityksestä


Uponor KOTI auttaa rakentajaa ja remontoijaa LVI-hankinnoissa

Uponor KOTI on LVI-järjestelmien kokonaispalvelu omakotitalon rakentajalle ja remontoijalle. Palvelun avulla voit hankkia kaikki tarvitsemasi LVI-järjestelmät suunnittelusta asennukseen ja käytönopastukseen kätevästi yhdestä paikasta. Uponor KOTI auttaa sinua valitsemaan kotiisi laadukkaat, toimivat ja energiatehokkaat LVI-ratkaisut. Saat henkilökohtaista palvelua kaikkiin LVI-järjestelmiin liittyvissä asioissa. Uponor KOTI –verkkopalvelussa voit kätevästi tilata LVI-suunnitelman, jättää urakkatarjouspyynnön uudiskohteen LVI-järjestelmistä ja seurata tarjouskäsittelyn etenemistä.

Rakennusprojektin päätteeksi Uponor KOTI –palvelua käyttänyt asiakas saa sähköisen talokansion, jossa LVI-tekniikkaan liittyvät dokumentit, kuten järjestelmätodistukset sekä käyttö- ja huolto-ohjeet, pysyvät tallessa.

Siirry Uponor KOTI -verkkopalveluun

Jos et halua hyödyntää verkkopalvelun etuja, mutta haluat silti tarjouksen laadukkaista Uponor-järjestelmistä, voit jättää tarjouspyynnön myös alla olevista linkeistä avautuvilla lomakkeilla.

Jätä tarjouspyyntö Uponorille lattialämmityksestä (Uudisrakentajat)
Tarvitsemme vain kotisi pohja- ja leikkauskuvat.

Jätä yhteydenottopyyntö Uponorille lattialämmityksestä (Remontoijat)
 

 
Julkaistu
9.10.2017